Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Възнесение Господне

На 24 май (сряда) от 18:00 часа

Негово Високопреосвещенство

 Пловдивският митрополит Николай

ще възглави

Празнична вечерня с петохлебие

в храм „Св.Възнесение Господне”, град Пловдив

 

На 25 май Възнесение Господне (Спасовден)

ще се отслужи

Света Божествена Литургия от 9:00 часа

в храм „Свето Възнесение Господне”, град Пловдив

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митропoлит Николай,

Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит

ще отслужи

архиерейска света Литургия от 8:30 часа

в храм "Св. св. Кирил и Методий" в град Пловдив.

След светата Литургия пред храма

ще бъде отслужен молебен

за всички учащи и учащи се .

     DSC 8905

Богослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в Батак

  dsc 1950       По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 17 май, когато Светата Църква чества Събора на св. Баташки мъченици, Високопреосвещеният Великотърновски митрополит Григорий възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. Неделя” в Батак. dsc 2017

         В съслужение с него бяха Констатийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, архимандрит Евтимий от Видинска епархия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, духовните надзорници ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев,  архиерейските наместници ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - на Асеновградска духовна околия и свещеноиконом Любомир Траянов - на Пещерска духовна околия, протойерей Антоний Кумпете от Украинската православна църква – Московска патриаршия, свещеници от епархията и митрополитският протодякон Илиян Александров.

  dsc 2504    Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

     По време на богослужението митрополит Григорий  разтълкува литургийното Евангелие. Той призова всички да размишляват непрекъснато върху Словото Божие и денят на всеки да започва с него, защото „животът минава като пясък между пръстите, а това е слово на Вседържителя, Творецът на всичко видимо и невидимо” и ако ние не се вслушаме и не спазваме Неговите указания, греховността и алчността на човека ще го доведат до житейски крах.

      Митрополит Григорий призова също всички да мислят критично, когато слушат потока от новини,  и да внимават, тъй като „борбата за глобално общество е борба за подготвяне на пътя към  антихриста, за да може при появата му всички да му се поклонят.” „Да не се замъгли съзнанието ни трябва да четем словото Божие и да помним, че Богочовекът Иисус Христос, второто лице на Светата Троица, Е винаги сред нас и ни напътства, стига да отворим душите и сърцата си за Него.” Великотърновският митрополит обърна внимание и на многото секти, които се появиха в страната ни и нежеланието на институциите да въведат православно вероучение в училище. Той призова повече деца да се насочат към двете духовни семинарии и Православната академия, „защото в днешно време някои не искат да имаме вярата, стремежа към Бога,  духовна просвета и българско самосъзнание”.dsc 2556

     В края на светата Литургия Константийският епископ Яков се обърна към верния Божи народ със слово за мъките на светите Баташки мъченици и за многото деца, убити при Баташкото клане, които нарече „невинни душици, ангели”.  „Баташките Божии угодници стоят пред престола Божий, защото мъченически запазиха Светата Православна вяра” – каза още викарният епископ.  От името на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай  епископ Яков изказа неговата благодарност към Великотърновския митрополит Григорий за духовната подкрепа, както и към всички присъстващи, дошли да почетат паметта на светите Баташки мъченици.  Епископ Яков преподаде и архипастирския благослов на първойерарха на Пловдивска митрополия. 

     Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров. 

Архиерейска вечерня за Събора на св. Баташки мъченици

dsc 1218        На 16 и 17 май Църквата отдава почит на светите Баташки мъченици, отдали живота си за Христовата вяра след ужасавящи, нечовешки страдания и изтезания. На 16 май в храм „Св. Неделя” в Батак, където зверски са убити повече от 3000 християни, между които много жени и деца, бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие, възглавена по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай от Високопреосвещеният Великотърновски митрополит  Григорий. В съслужение с него бяха Констатийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, архимандрит Евтимий от Видинска епархия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев -духовен надзорник при митрополията, архиерейския наместник на Пещерска духовна околия свещеноиконом Любомир Траянов, свещеници от епархията и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.dsc 1254

      Кметът на Батак Петър Паунов и стотици миряни от града и цялата страна  присъстваха на вечерното последование със свещи в ръце, за да почетат и се помолят за светите Баташки мъченици, чиято невинна и скъпоценна кръв още може да се види по стените на храма. По много лица се стичаха сълзи. В края на богослужениието митрополит Григорий се обърна към всички с вдъхновено слово за вярата, смисъла на нейното отстояване до смърт и уроците на историята, в което каза:

И сега настръхват косите ни, когато стоим тук, чувствайки се наследници на тези герои. Поробителят не може да отнеме друго, освен живота им. Аз чувствам – и не само аз, как по време на богослуженията техните души присъстват тук, как се радват и молят заедно с нас, как пребъдват пред Божия престол в молитва. Като четем какви мъки са изпитвали нашите предци от Батак, как топорът е сякъл безмилостно, как кметът, набит на кол, е въртян на шиш, как млади и стари били посичани безмилостно – да си направим поука и когато някой отвън ни казва, че случилото се тук е махленска свада – да не вярваме на сатанински помисли. Ние сме длъжни да пазим нашата вяра и история, защото който не го прави и не познава историята си, ще се наложи отново да я преживее.  Нека никога не забравяме, че тези, които умряха за вярата и за Освобождението, те стоят пред Божия престол и се молят за нас. Човек умира само телесно.

dsc 1487Има нещо непобедимо в нас. И това е вярата ни, започнала с покръстването, и духовната просвета, които нашите предци са дали не само на нашия народ, а и на голяма част от Европа. Това огромно духовно наследство не можа да бъде пречупено от петвековния поробител.  По тази тема днес не се говори много. Но кой ще ни заповяда да забравим, да покрием, да погребем нашата история? Няма да се осъществят тези злокобни желания – да се забрави подвигът и на мъчениците тук, и на много други от цялата страна. България ще я бъде докато свят светува, защото никой не знае колко много свети мъченици имаме – като тези, чиито кости са тук и които се застъпват за нашия народ и непрестанно се молят пред Божия престол за нашето Отечество. А когато Бог е с нас, кой може да е против нас?”

     Митрополит Григорий припомни и огромния принос на Пловдивския митрополит Николай за канонизирането на светите Баташки мъченици, като му благодари и за това, и за много други богоугодни дела. Архиереят  нарече Батак „крепост на вярата” и „крепост на българщината” и изтъкна значението на изучаването на историята заедно със Светото спасително Православие. 

     Да се поклони на мощите на светите Баташки мъченици в храма влезе президентът на България г-н Румен Радев, който целуна с огромно вълнение костницата с нетленните останки на небеснопросиялите праведници.dsc 1765

     По-късно на площад „Освобождение” в Батак започва празнична проверка-заря по случай 141-та годишнина от Априлското въстание. Високопреосвещеният митрополит Григорий и Преосвещените епископи Яков и Поликарп бяха сред гостите на официалната трибуна заедно с президента  Румен Радев,  заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов, областния управител на област Пловдив Здравко Димитров, народни представители от Пазарджишки район, кмета на Батак Петър Паунов и руския посланик Н. Пр. Анатолий Макаров. В своето слово държавният глава Румен Радев изтъкна, че в Батак  „вековният тиранин за последен път се опитал да погази вярата на българите и самоопределението на българския народ, да заличи искрата на достойнството на българина, но не е успял”.  „Поклон и вечна памет на Баташките мъченици“, каза още президентът.

   dsc 1853  На церемонията присъстваха хиляди хора от цялата страна. Тържествената заря-проверка бе командвана от бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили”. 

Архиерейска св. Литургия в Неделя на Самарянката в Пловдив

   dsc 9820    На 14 май, Пета Неделя след Пасха - на Самарянката, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, първи викарий на митрополита, възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. Петка” в Пловдив. С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев – духовни надзорници при митрополията, свещеноиконом Еленко Йосифов, председател на храма, иконом Роман Арнаучков, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни смесеният хор при храм „Св. Петка” с диригент Гергана Люцканова.

 

     Десетки благочестви християни изпълниха  храма. Сред тях имаше и много малки деца, доведени от своите родители, за да познаят още в детските ги години безценните истини и съкровища на Православието. По време на Причастния канон иконом Роман Арнаучков произнесе вдъхновено слово за живота на Самарянката - св. мчца Фотиния, в което каза: dsc 0120

 

„С думите „жива вода” Господ характеризира Себе Си и Своето учение. Така Той сочи на хората, че трябва да оставят враждите помежду си и да се обърнат към Него, към истинския Път за спасение. Без живата вода на Христовото Благовестие човеците не могат да правят добро. Те се заблуждават от грешни верови и исторически наслоения и от собствената си грешна природа. Христос е този, Който единствен може да даде истина и любов на грешниците, да укрепи духа им и ги научи на истинското богопоклонение и служение на Бога.”

 

     В края на богослужението Негово Преосвещенство епископ Арсений  преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.