Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Коледна елха в Баткунския манастир

20181208 124840      На 8 декември 2018 година в Баткунския манастир "Св. апостоли Петър и Павел" се състоя традиционното украсяване на манастирското коледно дръвче, което се намира в двора на светата обител. По покана на игумена - Константийския епископ Яков, децата на свещеници и църковнослужители от Пазарджишка духовна околия се20181208 115020 събраха с много настроение и ентусиазъм да подготвят елхата за наближаващия празник.

      Малките майстори отново сами изработиха украсата в приемната на манастира, като подготвиха и изненада за всички деца, които ще посетят светата обител в празничните дни - част от играчките, които накичиха по елхата, всъщност са сладкиши, опаковани от тях.

     Епископ Яков и тази година беше подготвил подаръци за всички, след което покани скъпите гости да споделят постната манастирска трапеза.

    Не само децата, но и техните родители усетиха радостта от идващия празник на светлото Рождество на нашия Спасител.

Архиерейски богослужения

dsc 7331     На 5 декември, в навечерието на празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична вечерня с петохлебие в храм „Св. Николай Чудотворец” в Старинния град в Пловдив, а на следващия ден възглави архиерейската света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец” в кв. „Христо Смирненски” гр. Пловдив.
   В съслужение с митрополита бяха Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейскиdsc 7361 митрополит Антоний,   и преосвещените Знеполски епископ Арсений, Вилички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир „Успение Богородично“, Константийски епископ Яков, архимандрит Висарион, ставр. ик. Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, ставр. ик. Добромир Костов – епархийски надзорник, архиерейските неместници, свещеници от града и митрополитският дякон Ангел Ангелов и йеродякон Максим.
     Песнопенията изпълниха антифонно митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и румънският хор „Нектарий протопсалт”.
dsc 8423  На богослужението присъстваха областният управител на област Пловдив г-н Здравко Димитров, бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68-а бригада „Специални сили” и началник на Пловдивския гарнизон, ктиторът на храма г-н Кирил Василев, представители на държавността, общественици и множество миряни. Те отправиха молитви към св. Николай Мирликийски Чудотворец, просейки неговото застъпничество и закрила. В храма, близо до украсената с цветя икона бе поставена мощехранителница с частица от  мощите на Светителя.

       В края на светата литургия Митрополит Антоний прочете поздравителния адрес от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до Пловдивския митроплоит Николай по повод именния му ден, след което викарният епископ Арсенийdsc 8584 приветства епархийския митрополит от името на освещения клир и паство на Пловдивската епархия, и свещеноиконом Тодор Хаджиев прочете поздрав от Негово Величество цар Симеон към владика Николай по повод неговото тезоимениство. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна с благодарност към всички присъстващи и уважили празника на неговия небесен покровител, като прие множество цветя и пожелания за именния си ден. Архипастирят благослови хората в храма и честити празника, пожелавайки св. Николай винаги да бди над тях с молитва и застъпничество и през трудни, и през радостни моменти. Многолетствието провъзгласи йеродякон Максим.

Храмов празник в село Варвара

dsc02682       Всяка година в четвъртия ден на месец декември Светата Православна Църква почита подвига на Христовата невеста света великомъченица Варвара. В този ден своя храмов празник посреща и едноименната църква в китното Септемврийско село, също носещо името на светицата.

   По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Кирил Петракиев, прот. Йордан Василев, председател на храм „Св. Свщмчк Харалампий“ гр. Септември и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе и свещ. Николай Генев, председател на храм „Св. Троица“, гр. Белово.

dsc02728     Преди началото на светата Литургия владиката отслужи последованието на петохлебието, измолвайки от Бога прошка на прегрешенията, закрила и мирен живот за жителите на селото. Духовници и миряни в един глас изпяха Богородичната песен „Богородице Дево“, изпълнила сърцата им с радостта на празника.

     Верният Божи народ, който от ранно утро изпълни храма, участваше живо в светата служба, изповядвайки Символа на нашата вяра и изричайки думите на Господнята молитва „Отче наш“.

     По време на причастния беше прочетена проповед върху житието на света великомъченица Варвара.

dsc02822    В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите с благо слово за силната вяра и чудния подвиг на дивната Божия угодница света Варвара и завърши: „Братя и сестри, чухме и Господните думи от днешното евангелско четиво „Твоята вяра те спаси!“. Без тази вяра в Триединния Бог никой не може да достигне до спасение. А Бог иска всеки един човек да се спаси. Той иска от нас да живеем с тази вяра и тя да ни води в живота. А израз на нашата вяра, братя и сестри, са нашите дела. Тогава свидетелстваме, че вяваме в Бога, когато вършим добро, когато обичаме ближния, когато проявяваме смирение, търпение и всички останали добродетели не само на думи, но повече на дело. Тези дела ще станат и онази светлина, която ще сочи на всички пътя към Небесния ни Отец. Светъл пример и силна застъпница имате пред лицето на Бога в лицето на света Варвара – тя на дело изпълни и завеща и на нас евангелската вяра и добродетел. Следвайте нейния пример, изпълвайте сърцата си с вяра и любов, с благодат и чистота. Божието милосърдие е безгранично, любовта Му е безкрайна и всеки от нас, който се старае да върви по пътя към доброто, по пътя към Него, благодарениеdsc02845 на Христовата саможертва ще постигне и спасение за своята душа. Да се радваме и славим Бога като света Варвара, твърдо да стоим в Православната вяра и любовта към Бога и към ближния винаги да пребъдва във всички нас“.

     Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и неговите енориаши.

     От името на църковното настоятелство отец Кирил подари на владиката букет с цветя.

     Празникът завърши с многолетствие.

Архиерейско богослужение

dsc 6903     На 2 декември, 14 Неделя след Неделя подир Въздвижение с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений възглави светата Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив.

dsc 6957     В съслужение с епископа бяха свещеноиконом Деян Стоенчев, ставр. ик. Йордан Митков, ик. Виктор Христев, прот. Димитър Димитров и митрополитският дякон Ангел Ангелов.

     Песнопенията изпълни смесеният хор при храма под диригенството на Росица Димова.

dsc 7236     По време на „Причастния канон” Негово Преосвещенство произнесе слово, в което призова всички православни християни посредством усърдна молитва да се приближаваме до Бог. С всички сили да се стремим към спасение, та Господ по своето милосърдие и по нашата вяра да ни въведе и нас в своето вечно Царство.

     В края на светата Литургия епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай като поздрави всички присъстващи за празника.

Архиерейска света Литургия в град Белово

dsc02576     На 2-ри декември, 14 Неделя след Неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Троица“ гр. Белово беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Николай Генев и дякон Николай Ангелчов.

dsc02575     Преди литургията епископ Яков отслужи последованието на петохлебието и благослови приготвените хлябове, жито, вино и елей, които никога да не оскъдяват в домовете на християните, така както и вярата им никога да не намалява в техните сърца.

     По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво за Неделята.

     В края на службата епископ Яков благодари на Бога, че по великата Му милост се събрахме днес в дома Господен, та да изпросим прошка за нашите съгрешения и завърши: „Господ ни удостои и с тези благословени, благодатни дни, в които всеки един от нас е призван да отвори вратите на сърцето си и да пусне вътре Сам Господ, Който да седне и вечеря с него – дните на поста. Няма човек, който да не греши. Единствен нашият Господ Иисус Христос не стори грях. И когато пристъпи към светото Кръщение в река Йордан, свети Йоан му каза: „Не аз Тебе, а Ти мен трябва да кръстиш, Господи!“. Но dsc02618Христос го възпря и каза: „Остави, сега подобава да изпълним всяка правда!“. Така Той ни показа и примера на смирението, към което Бог призовава всеки от нас. Единствено така можем да достигнем до спасението си. Такъв е и смисълът на тези дни – да издигнем очи, да погледнем към Небесата и възкликнем от дъното на душата си: „Господи, съгреших, прости ми!“. И когато принесем този плод на покаяние, ще чуем както разбойника на кръста: „Днес ще бъдеш с Мене в рая!“. Тогава в тайнството на светото Причастие ще предвкусим райското блаженство още тук, на земята. Продължавайте да носите и съгрявате вярата в сърцата си! Продължавайте да живеете според евангелските заповеди и да прославяте Бога не само с думите, а още повече с делата си! Стоим на прага на светлия празник на Раждането на Господ Иисус Христос. Раждане, което ще постави началото на новия живот, който Христос устрои за всеки един от нас. Нека в тези дни на Рождеството да очистим сърцата си, да ги изпълним с радостта, че се роди Спасителят ни, че Царството Божие е отворено за нас и всеки може да достигне до спасение. Изпълнявам и синовен дълг към Негово Високопреосвещенство Светопловдивския митрополит Николай да преподам над тебе, отче предстоятелю, и над повереното ти стадо неговия архипастирски благослов, да ви благопожелая леки и спасителни дни, изпълнени с вяра, с усърдна молитва, с добродетели. Уверявам ви, че нашият архипастир непрестанно се моли за нас – нека и ние се молим за него не по задължение, а от сърце. Защото където е архиереят, там е Църквата, там е благодатта, там е Светият Дух. Нека Господ винаги да чува вашите молитви и преизобилно да ви дава онова, което би послужило за спасение“.

      dsc02662  Църковното настоятелство и енориашите подариха на архиерея живи цветя за молитвен спомен.

           Празникът завърши с многолетствие.

     Епископ Яков подари на всеки иконка на свети ап. Андрей Първозвани и благопожела, както апостолът не поиска да бъде свален от кръста, така и ние да не роптаем против нашия кръст в живота, който Господ ни е възложил, да го носим с търпение, смирение и гордост, та и нашата душа да започне да благоухае и се усъвършенства в добродетелите.