Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Скръбна вест

На 7.12.2019 г. след продължително боледуване на 86 годишна възраст почина иподякон протопсалт Аргир Малчев от гр. Пловдив. 
Опелото и погребението на новопредставилия се Божи раб Аргир ще бъде на 9.12 (понеделник) от 11 часа в храм “Св. Арх. Михаил” на Централни гробища Пловдив.
 

Предстоящо богослужение

На 8 декември, 10 Неделя след Неделя

 подир Въздвижение,

Негово Високопреосвещенство

Пловдивският митрополит Николай

ще отслужи

 архиерейска света Литургия от 9:00 часа

 в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“

 град Пловдив

 

Въдворяване на нов свещеник и Архиерейска света Литургия в село Хаджиево

dsc07020В 14 Неделя след Неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. Троица“ с. Хаджиево.

Много от жителите на селото, заедно с техния кмет г-н Андон Андонов, дойдоха рано в храма, очаквайки с нетърпение своя архиерейски наместник и своя нов свещеник след скорошната кончина на отец Георги Читалов.

Преди светата богослужба епископ Яков въдвори в храма новия пастир свещ. Петър Шопов. След чинопоследованието владиката прочете заповедта на dsc07034Пловдивския митрополит за назначаването му за председател на църковното настоятелство. Той благодари на Бога, че съвсем скоро, след като се изпълниха 40 дни от преставянето на отец Георги, милостивият Бог изпроводи нов пастир на осиротялото стадо, който да отправя молитвите си за домовете и чедата им, за благоденствието и мира на селото, та всички с радост да посрещнат и предстоящите велики дни на Рождество Христово. Владиката благодари и на отец Петър, че се съгласи и с радост пое това стадо и го увери, че щом Бог е възложил на плещите му този кръст, то Той ще му прати и Своята помощ и подкрепа за неговото спасително носене.

След чина на въдворяване архиереят отслужи светата Литургия. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, новият председател на храма свещ. Петър Шопов и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе и монах Дамян, брат на Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху неделното евангелско четиво.

dsc07096В края на светата Литургия епископ Яков честити на жителите на селото новия енорийски свещеник. Архиереят прикани всички да му помагат в делото на спасение на човешките души, оказвайки му своята любов и послушание. Епископ Яков припомни днешните думи на Христа: „Твоята вяра те спаси!“ и благопожела вярата на отец Петър да бъде толкова силна, че да спаси не само него, но и повереното му стадо, което той да води нагоре към Бога. Владиката изказа своята благодарност и към кмета на селото за участието в светата служба. Той припомни как предците ни се уповаваха на „попа, кмета и даскала“ и изказа своето уверение, че когато тези три институции вървят ръка за ръка и полагат своето старание в грижата за народа, то тогава, с Божията помощ, обществото ни живее в мир и благоденствие.

Накрая архиереят преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име ги поздрави с празника.

Тържеството завърши с многолетствие.

Водосвет в Народно читалище "Отец Паисий - 1893" град Велинград

dsc06975На 30 ноември в град Велинград беше отбелязан 100-годишният юбилей на Смесен градски хор „Николай Гяуров“ към Народно читалище „Отец Паисий – 1893“. Хорът, носещ името на легендарния български оперен певец, който е родом от град Велинград и именно тук прави своите първи музикални стъпки и изяви, е лауреат на множество национални и международни награди.

По покана на председателя на настоятелството на читалището г-жа Силвена Байракова официален гост на тържеството бе Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С благословението на митрополита епископ Яков откри празника с водосвет, отслужен от него в съслужение със свещеници от Пазарджик и Велинград. Владиката лично провъзгласи многолетствие, при което свещениците и хористите отпяха „Многая лета“. След това архиереят честити на хористите техния юбилей и благопожела все така да съхраняват и предават dsc06999на поколенията духовното и културно богатство на нашия народ. Той подари на диригента на хора г-н Момчил Томов икона на Божията Майка, която призова да бъде бърза Помощница и Застъпница за всички.

Програмата на тържеството продължи с изпълнението на православни и класически песнопения, сред които „Достойно ест“, „Святий Боже“, „Тебе поем“. На финала беше провъзгласено многолетствие и цялата зала запя „Многая лета“.

Хористите бяха наградени с Почетен знак на Съюза на народните читалища, Почетен знак на Настоятелството на читалището, с бурните аплодисменти на публиката, с много цветя и поздравителни адреси.

Въдворяване на нов свещеник и Архиерейска света Литургия в село Юнаците

В деня, когато светата Православна църква почита паметта на първия от учениците на Господ Иисус Христос, призван към апостолско служение – светия апостол Андрей Първозвани, енориашите на храм „Св. Възнесение“ с. Юнаците посрещнаха своя нов пастир, след кончината на преждепочившия енорийски свещеник в храма отец Лазар Нонов.

dsc06888С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик въдвори новоназначения енорийски свещеник Негово Всеблагоговейнство протойерей Йоан Иванов. Владиката връчи на новия председател на църковното настоятелство ключовете на храма и прочете полагащите се в чинопоследованието молитви. Той запозна присъстващите със заповедта на Пловдивския митрополит за назначаване на председателя и честити на жителите на селото техния нов пастир, който от днес поема техните грижи, който ще ги утешава и подкрепя, ще се моли за тях и техните семейства, който ще стопанисва и поверения му Божи дом.

dsc06910След чина на въдворяване архиереят отслужи празнична света Литургия. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, новият председател на храма прот. Йоан Иванов, свещ. Димитър Пеев – председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и дякон Николай Ангелчов.

По време на причастния беше прочетена проповед за живота и делото на свети апостол Андрей, пръв тръгнал след Христа и привлякъл след себе си и своя брат свети апостол Петър.

В края на светата Литургия епископ Яков поздрави присъстващите с празника. Той благодари на Бога, че се сподоби да представи новия свещенослужител на dsc06939осиротялото стадо Христово. Владиката призова боголюбивите християни да слушат гласа на своя пастир, да го следват, да му помагат и ревностно да участват в светата богослужба и в живота на храма, та да имат достоен отговор пред Бога. Също призова да очистваме сърцата си от страстите, да не се поддаваме на дяволските изкушения, които ни карат да страним един от други, да си нямаме доверие, да се клеветим и оскърбяваме. Той представи пред очите на вярващите живота на свети апостол Андрей, чието сърце от младини търсело Бога и щом Го открило, се изпълнило с Христовата любов и останало вярно на своя Учител до смърт. С тази любов владиката прикани да изпълваме сърцата си, да пазим светата вяра и да я изповядваме на дело – да подаваме ръка на dsc06965падналия, да виждаме собствените си грехове, а чуждите да покриваме, да утешаваме наскърбените и подкрепяме малодушните. Накрая той призова да не бъдем строги спрямо ближните си, да бъдем снизходителни към тях, та и Бог да не ни съди строго и да бъде снизходителен към нас и нашите прегрешения. След това архиереят преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име поздрави отново всички с двойния празник.

Отец Йоан изказа своята благодарност към Високопреосвещения ни митрополит Николай и към епископ Яков за тяхната бащинска благосклонност и мъдри напътствия в неговото служение. Той помоли архиерея никога да не го забравя и в молитвите си всякога да призовава Бога за милост към Христовото стадо от село Юнаците. От името на неговото семейство презвитерата на отеца и две от децата му поднесоха на архиерея цветя в знак на признателност и синовна любов.

Тържеството завърши с многолетствие.

Бог да дари новия свещенослужител с дълголетно и достойно служение!