Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Молебен за началото на новата учебна година гр. Пловдив

    dsc 9862 На 17 септември Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен  в параклиса на Пловдивската духовна семинария и академия „Св.св.Кирил и Методий” по случай началото на новата учебна година.

  В съслужение с него бяха: Знеполски епископ Арсений, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - епархийски духовен надзорник и ректор на семинарията, и свещеници от града.

  Песнопенията изпълниха диригентът на митрополитският хор ”Св.ап.Ерм” Георги Радев, преподавателите по източно-църковно пение и семинаристите.dsc 9912

  На богослужението присъстваха всички учащи се в духовната семинария, техните близки, родители и преподаватели. 

  След края на молебена митрополит Николай прочете поздравителен адрес от Негово Светейшество Българския патриах Неофит до ректора, учителите и учениците в ПДС „Св.св.Кирил и Методий”.

 dsc 9960 Митрополит Николай поздрави всички с началото на новата учебна година и пожела на учениците „Да бъдат усърдни в молитвата, с молитва могат да постигнат всичко: ”Искайте и ще ви се даде, молете се и дерзайте! Нека Бог да ви дари със своя Дух - Духът на разума, на познанието и на премъдростта, който да осени и изпълни съзнанието, чувствата и делата ви, трудът ви да е благословен с успех.”

  Владиката поръси със светена вода всички ученици от семираията, техните учители и ръководството на духовното училище.

    Духовното тържество завърши с многолетствие.

 

 

    dsc 0104По късно в същия ден Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за началото на новата учебна година в Средно училище „Св.св.Кирил и Методий” в район „Западен” в Пловдив.        dsc 0297

  На богослужението, присъстваха областният управител на Пловдив Здравко Димитров, зам.-областният управител Петър Петров, директорът на СУ ”Св.св.Кирил и Методий” Таня Николова заедно с цялото ръководство и преподавателите в училището, както и стотици ученици, родители, дошли за първия учебен ден на децата си.

  Митрополит Николай се помоли на Всеподателя Бога да погледне милостиво на децата от училището, да ги запази твърдо в православната вяра, в душевна чистота и целомъдрие. 

  Високопреосвещеният митрополит Николай взе участие и в първия учебен час на първокласниците, който бе свързан с безопасното преминаване по пешеходната пътека и пресичане на улица.

  Владиката заедно с областния управител Здравко Димитров преведоха няколко деца по пешеходната пътека пред училището, като им обясниха внимателно как сами да минават безопасно до отсрещния тротоар.

 

Въздвижение на Св. Кръст Господен ( Кръстовден )

 

     dsc 8730

    "Кръстът е пазител на цялата вселена; Кръстът е красотата на Църквата; Кръстът е утвърждение на верните; Кръстът е слава за ангелите и рана за демоните."

  В навечерието на празника Кръстовден, на 13 септември под звуците на празничните манастирски камбани бе посрещнат епрахийският архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай от множество  християни дошли от всички краища на страната  в манастира „Света Троица” - Кръстова гора.  dsc 8722 

 Празничната вечерня с петохлебие по повод празника възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, като в края на богослужението владиката каза: „Дървото на кръста се издига над земята и целият свят е преизпълнен с безгранична радост. От самото начало на своята поява проповедта за Христа Спасителя се разпространява като блага и радостна вест за Христовата победа над смъртта. Тази радост минава през изкушенията и изпитанията понесени заради нас от Божия Син и най-вече през разпятието  - кръстните страдания и смъртта, за да се стигне до възкресението и тържеството на живота. Затова и в този ден, в който вече 17 века Църквата чества откриването и всемирното въздвижение на светия Животворящ Кръст Господен е преди всичко ден на радост , радост подари Кръста, чрез който ни бе дарувано нашето спасение. Радост поради прославата на Сина Човечески. Радост за това, че днес пред света и цялото творение в цялата си строгост, в цялата си красота, във всичкото си величие отново се възправя и ни осенява Кръстът Христов – презреният някога инструмент на смъртта стана оръдие на нашето спасение, съкровен смисъл на Божественото домостроителство, пътеводна наша светлина, която неизменно ни опътва към портите на царството Божие, към предназначението и крайната цел на нашия живот.”

 

    dsc 9041  В полунощ по традиция в светата обител започна и празничната утреня, в края на която Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай извърши чина на Въздвижението на Светия Кръст. Множеството поклонници, заедно с певците от митрополитския хор „Св.ап.Ерм”, пееха многократно „Господи помилуй” с полагащите се земни поклони.

  Архиерейската света Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение с Знеполският епископ Арсений, Константийски епископ Яков, архимандрит Висарион - игумен на манастира „Света Троица”- Кръстова гора, ставрофорен свещеноиконон Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия,  свещеноиконом Деян Стоенчев, свещеноиконом Любомир Траянов - архиерейски наместник гр. Пещера, митрополитският протодякон Илиян Александров, митрополитският дякон Ангел Ангелов,  йеродякон Максим и свещеници от епархията и страната.dsc 9299

  Празничните песнопения изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. Митрополит Николай поздрави поклонниците, дошли да да се докоснат до частицата от Кръста Христов, съхраняваща се в светата обител.

  Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Архиерейска света Литургия в храм „Св. Петка” в епархийския манастир „Свв. Кирик и Юлита”

 

    dsc 7688  На 9 септември светата Православна Църква почита паметта на светите праведни богоотци Йоаким и Аннаа – родители на Пресвета Богородица.

  С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений отслужи по този повод архиерейска света Литургия. Молитвено съучастие в светата богослужба взе Негово Високопреосвещенство митрополит Николай. С епископа съслужиха: ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник, митрополитските протодякон Илиян Александров, дякон Ангел Ангелов и йеродякон Максим. dsc 7625

  Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. 

  На светата Литургия в манастирския храм присъстваха поклонници дошли от цялата околия. 

  dsc 7981 По време на „Причастния канон”, Знеполският епископ Арсений прочете слово в което каза: Подобава след всесветлата почит на Богородичното рождение специално да почетем и добрите виновници за раждането на Света Богородица нейните родители – светите праведници Йоаким и Анна. Нямало по онова време по земята по-благоприятни на Бога от тия двама люде. Те превъзхождали всички с добродетелите си и двамата произлизали от славни родове, но по Божие усмотрение макар да приживели 50 години съпружество нямали деца. Скръбта им била велика, а хората вместо да им съчувстват в голяма мъка ги презирали като грешници, като недостойни за Божието милосърдие. Но те с упование в Божия промисъл, със смирение и с търпение носели кръста на бездетството. Веднъж, както се разказва в тяхното житие, на един голям празник когато всички принасяли своите дарове на Бога Йоаким също отишъл да пренесе дарове на Господа в Йеросалимския храм. Но първосвещеникът не искал да вземе неговите дарове, обиждал го и го укорявал за неговото неплодство. Дълбоко опечален, вместо да се върне у дома, Йоаким отишъл в пустинята, където се отдал на пост и молитва 40 дена. Също и неговата жена Анна, когато узнала как първосвещеникът не пожелал да приеме даровете им и ги укорил за неплодството им и че мъжът й от скръб отишъл в пустинята, започнала да плаче с горчиви сълзи. С плач и ридание тя молила Бога да се смили над тях сам архангел Гавриил се явил и й казал „Анно, чута е твоята молитва и твоите въздишки преминаха над облаците и ето ще заченеш и ще родиш преблагословенна та дъщеря, в която ще бъдат благословени всички народи по земята. Чрез нея Бог ще даде спасение на целия свят и ще се нарече с името Мария.” От тия думи Анна се изпълнила с неизказана радост и побързала да отиде в Йеросалим, за да въздаде там своята благодарност на Бога, за дето я е посетил със своето милосърдие. В същото време архангел Гавриил се явил и на Йоаким в пустинята и му казал „Бог послуша твоята молитва и благоволи да ти даде Своята благодат и ето твоята жена Анна ще зачене и ще ти роди дъщеря, чието рождение ще бъде радост за целия свят. И ето ти знамение за истинността на това, което ти възвестявам – иди в Йеросалим, в храма Господен, там ще намериш своята съпруга Анна, на която също е възвестено това.”. Така и станало. Двамата съпрузи се срещнали на указаното от архангела място и споделили за случилото се с тях през тези дни. Житието на праведните богоотци Йоаким и Анна, родителите на Света Богородица ни наставляват какви трябва да бъдем, как да се молим. За да бъде нашата молитва чута трябва да се стремим да водим праведен и благочестив живот. Но ние сме хора грешни, затова вместо праведност нека пренесем на Бога искрено покаяние. Свети Йоаким и Анна били много търпеливи и незлобливи хора, те били изпълнени с вяра и надежда, че рано или късно Бог ще им се притече на помощ. Ние нямаме търпение и обикновено искаме Господ да изпълни веднага просбата ни, често се улавяме в лоши чувства спрямо ближния, често изпадаме в малодушие. Затова нека се постараем да отстраним тези недъзи от себе си като гнойна рана. Светите богоотци Йоаким и Анна ни учат на търпение и на смирение да понасяме с твърдо упование в Божия промисъл всяка трудност, всяка несгода и всяко изпитание. Когато Бог види нашето смирение, нашето търпение, когато Бог види, че без ропот понасяме всяка трудност в нашия живот – тогава Той ще чуе нашата молитва, тогава Той ще даде своя дар. Недостикът на добри дела, на щедрост и милосърдие, на вяра и опование нека ги допълнят Света Богородица, светите праведни Йоаким и Анна и всички светии та ние да бъде достойни жители и наследници на онези блага, които Бог ни е обещал за тези, които го обичат в Царството Небесно. По Божието благоволение и благодат дадени ни в Христа Иисуса през всички векове Амин.”


  За поклонение беше изложена иконата на светите праведни богоотци Йоаким и Анна с вградени частици от светите им мощи.

 

Архиерейска св. Литургия в катедрален храм "Успение Богородично", гр. Пазарджик

 

    dsc09294 На 9 септември, ден след Рождеството на Пресветата Владичица Богородица, светата Православна Църква почита паметта на нейните родители – светите и праведни богоотци Йоаким и Анна.

  По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай светата Литургияв катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийският свещеник Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов. dsc09321

  В края на утренята епископ Яков отслужи последованието на петохлебието за телесното и духовно здраве и благоденствие на жителите на град Пазарджик.

  В този празничен за християните ден много боголюбиви миряни дойдоха в дома Господен, за да потърсят с молитвите си небесната помощ и застъпничество на угодилите през целия си живот на Бога Христови прародители Йоаким и Анна.  С голяма духовна радост те съучастваха в светата Литургия, отпявайки с певците молитвеното последование на богослужбата.

 dsc09352 В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите със слово за живота и добродетелите на светото семейство. Архиереят разказа накратко житието на Божиите угодници и завърши: „Молитвата на светите праведни богоотци Йоаким и Анна била непрестанна. През всички дни на живота си те с вяра и надежда викали към Бога от цялото си сърце. Те никога не изгубили търпение, никога не се усъмнили в Божията сила и помощ и с чисто сърце и мисъл призовавали Бога ден след ден - и получили просеното. Молитвата, братя и сестри, е връзката между земята и Небето, тя е онова, което привлича Божията благодат. Нека и нашата молитва никога не спира. Но нека и ние изпълваме сърцата си с вяра, с послушание, със смирение, с добродетели, за да може и нашата молитва да има дръзновение и достигне до Небесата. Да избягваме и ние злото и се прилепяме до доброто, та и нашето сърце да се изпълни с любов и да достигнем благодатните и спасителни райски селения“.

  Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички.

  Празникът завърши с многолетствие.

 

Архиерейска света Литургия в храм „Свето Въведение Богородично” в град Панагюрище.

 

    dsc 6636 На 8 септември Църквата празнува Рождество на Пресветата Богородица – Божията Майка, чрез Която дойде в плът на света нашият Спасител Господ Иисус Христос.

  Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в храм „Свето Въведение Богородично” в град Панагюрище. С владиката съслужиха: Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, Негово Преосвещенство Константийски епископ Яков, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – епархийски надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник, свещеноиконом Марко Марков – архиерейски намесник на гр. Карлово, митрополитските протодякон Илиян Александров, дякон Ангел Ангелов и йеродякон Максим. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. dsc 6910

  Старинният храм „Свето Въведение Богородично” в град Панагюрище отбелязва 200 години от построяването и освещаването си*. Множество поклонници, сред които и областният управител Стефан Мирев, кметът на града Никола Белишки, бригаден генерал Явор Матеев – началник на пловдивския военен гарнизон, представители на държавността и общинската власт, присъстваха на светата Литургия, за да отпразнуват рожденния ден на Небесната Владичица, да съучастват молитвено в богослужението и изповядат своята спасителна Христова вяра. Песнопенията на митрополитския хор усили духовната радост у всички.


 dsc 7273 В края на богослижението Негово Високопреосвещенство се обърна към всички присъстващи с думите:
“Празнуваме в светла духовна радост велик празник – преславното рождение на Божията Майка. Съвсем наскоро – на 15 август отбелязахме нейното преславно успение. И всички ние, православните християни, всички човеци по земното лице, всички за които Света Богородица каза: „ето от сега ще ме облажават всички родове за дето Силният ми стори велико нещо и свято е името Му”, всички ние знаем как по чудесен начин Света Богородица си отиде от този свят, но отивайки си от този свят Тя не ни изостави - тя остана, за да пребъде с нас. За да бъде източник на утеха, да бъде надежда за обезнадеждените, да бъде кърмителка на гладните, одежда на голите, изцерение на болните, да бъде спасение за верните. По чудесен начин Света Богородица и дойде на този свят, като плод на усърдната молитва на нейните благочестиви родители – светите праведници Йоаким и Анна. Раждането на всеки човек е тайнствено събитие. Това е истинско чудо, защото в света идва ново човешко същество изпълнено с неразгадана тайна. Какво ще донесе новороденият човек на света и какво ще му даде животът. Защото всяко дете бива очаквано от своите родители от своите родственици с трепет, как ще преживее живота си новият човек идващ на света – ще бъде ли той умен и талантлив; ще обогати ли общочовешката съкровищница с дарования, таланти или може би животът му ще бъде сит, незабележим и вкусил на земята много скърби и печали и той ще си отиде незабелязано и паметта за него ще погине. Колкото повече е знаменит и известен със своите деяния човек, толкова и по-тържествено и празнуват неговото раждане. Велик рожден ден празнуваме днес – рожеството на Пресветата Богородица и винаги Дева Мария е източник на всеобща радост и нещо повече – той е източник за утеха. В лицето на Божията Майка Бог дари на света Тази, пред Която се прекланят толкова много хора, възнасят се толкова много молитви, пред Която се изливат реки от човешки сълзи. Знаем колко много са чудотворните образи на Светата Богородица в богоспасяемата ни пловдивска епархия. Знаем и това, че пътищата до тия образи са отъпкани, от стъпките на много хора пожелали да я намерят, със съзнанието, че тя ще ги утеши със своята майчина ласка, милваща десница изтрива всяка сълза от човешкото лице. Всеки от нас отива да утоли жаждата си на място, където е сигурен, че ще намери вода – такъв източник на утеха е Света Богородица. Божията Майка намери благодат у Бога, силата на Всевишният я осени и Тя единствена измежду жените се удостои да бъде вместилище на невместимия Бог, да зачене в отробата си от Светия Дух и да роди Спасителя на нашите души. Божията Майка така пълно и ясно за себе си е казала думите на химна: „Душата ми величае Господа и духът ми се зарадва в Бога Спасителя мой” – в  това се състои целият живот на Света Богородица – да прославя Бога. По примера на Пресветата Богородица Божията Майка и ние християните винаги трябва да величаем Господа.”

  Владиката поздрави с празника христолюбивия народ и призова да подражаваме винаги на вярата, смирението и добродетелта на Божията Майка, а Бог да им даде всичко онова, което днес попросиха в молитва. Пресвета Богородица да бъде всегдашна наша закрилница и покровителка.  *Храмът е започнат през 1818 година и е завършен към 1923 година. Той представлява еднокорабна базилика с колонада. Майсторите зидари са били от Банско, а резбарите от Дебърско. Църквата е изгорена през Априлското въстание и възстановена през 1878-1880 година от брациговски майстори и богато изписана и украсена с икони от самоковски майстори. Храмът е с уникални стенописи и златни кубета