Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейско богослужения

 

 

18 януари, (четвъртък) св. Атанасий Велики и св. Кирил Александрийски

Негово Високопреосвещенство

 Пловдивският митрополит Николай

ще възглави

архиерейска света Литургия от 9:00 часа

 в храм „Св.Атанасий Велики“ в  Асеновград.

 

 

 

 


Молебен по повод 140 години от Освобождението на гр. Пловдив

 

 

 

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен в митрополитския храм „Св. Марина” в гр. Пловдив на 16 януари 2018 г. от 10:30 часа, по повод 140 години от Освобождението на гр. Пловдив от османско робство.

 

 

Архиерейска света Литургия и молебен по повод 140-ата годишнина от Освобождението на град Пазарджик

 

    dsc00025 Със света Литургия започнаха честванията по повод 140-та годишнина от освобождението на град Пазарджик. Тя беше отслужена с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай от неговия викарий Константийския епископ Яков. С владиката съслужиха секретарят на архиерейско наместничество в Пазарджик прот. Боян Кочев, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. Георги“ в града и служащите в катедралния храм свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

Храмът се изпълни с родолюбиви пазарджиклии, които се събраха да благодарят на Бога и Неговата Майка Пресвета Богородица за всегдашната им закрила на града. Сред тях бяха народни представители, заместник-областните управители г-н Йордан Кожухаров и г-н Петър Белчев, заместник-кметът на Пазарджик Петър Петров, представители на посолството на Руската федерация в България, директорът на Руския културно-информационен център Павел Журавльов, представители на патриотични и военни организации.

  В края на богослужението епископ Яков прочете кратка история на събитията, случили се в първите дни на 1878 година и припомни как камбанният звън на катедралата е огласил последните минути от османското иго. Той честити на жителите и гостите на града важното събитие и призова никога да не забравяме подвига на нашите предци.

  С радостни сърца всички заедно изпяха възгласеното многолетствие.

  След службата бе отслужен и благодарствен молебен. С едно сърце присъстващите благодариха на Всеподателя Бога за великите Му благодеяния към православния български народ.  От храма с литийно шествие всички се отправиха към паметника на ген. Николай Брок - командващ руските военни части, освободили тогавашния Татар-Пазарджик. Пред мемориала след кратка историческа беседа и музикална програма официалните лица и граждани поднесоха венци и цветя.dsc00142

  Цветя бяха поднесени и на паметника на Ованес Съваджиян - спасителят на Пазарджик. През януари 1878-ма Ованес Съваджиян е военизиран телеграфист на гарата в Татар-Пазарджик. При своето изтегляне от града командващият на османските войски Сюлейман паша иска разрешение от султана и Портата в Цариград над населението да бъде устроено клане и да опожари града. Турското правителство дава положителен отговор, но телеграфистът Съваджиян променя текста на телеграмата и я предава дешифрирана в точно обратния смисъл в ръцете на пашата, който не разбира морзовата азбука. Така градът е спасен. След освобождението на Татар-Пазарджик Ованес Съваджъян става временен кмет на града, а по-късно е началник на гарата и почетен жител.

  Цветя бяха поднесени и на ръководилия на сраженията ген. Йосиф Гурко, в чиито редици са били и българските опълченци.

  Пред Братската могила в гробищния парк на града се състоя поклонение пред паметта на загиналите за Освобождението на България. Епископ Яков отслужи заупокойна молитва за душите на падналите за освобождението на България воини.

Архиерейско богослужения

 

 

7 януари - Неделя след Богоявление

Св.Йоан Кръстител (Ивановден)

Негово Високопреосвещенство

Пловдивският митрополит Николай

ще възглави

 архиерейска света Литургия от 9:00 часа

в  храм „Св.Йоан Предтеча”, град Брацигово

 

 

 

Света Василиева литургия за Обрезание Господне и Васильовден в град Пазарджик

 

   dsc05372 Със св. Василиева Литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично” бе посрещната Новата година в Пазарджик, отслужена с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С владиката съслужиха секретарят на архиерейско наместничество прот. Боян Кочев и свещ. Любомир Чавдаров.

  От ранно утро храмът се изпълни с богомолци, които се поздравяваха за началото на 2018-та година от Рождението на нашия Спасител и си пожелаваха телесно и духовно здраве. Те всички съмолитстваха с духовниците по време на светата служба и отпяваха молитвените песнопения.dsc05438

  През време на Причастния канон беше прочетена проповед за живота и подвизите на свети Василий Велики. В края на богослужението епископ Яков честити настъпилите празнични дни на дошлите да положат Бога в началото на годината с присъствието си на светата Литургия.  Викарният епископ  благопожела на всички здраве, радост, мир в света и в сърцата ни, твърдост и непоколебимост във вярата и търпение в скърбите. Архиереят каза още: „Свети Василий е велик и непоколебим стълб на Църквата – той запази православното учение, помогна за победата над ересите, възпита и остави верни Божии работници. Той ни завеща да бъдем и ние покорни на Църквата не само с думите си, но и с делата си, като сам съхрани и предаде на нас нейните истини. Нека по неговия пример никога не отстъпваме от нея, да пазим истинната вяра, за да я предадем и ние на следващите след нас. Оставайки верни чада на Светата Православна Църква, пазейки догмите и спазвайки каноните й ще бъдем спокойни, че никога няма да отпаднем от благодатта на Светия Дух“.

  dsc05445Изпълнявайки своя синовен дълг, владиката преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай на жителите на Пазарджик и Пазарджишка духовна околия.

  След  края на светата Литургия беше отслужен и благодарствен молебен за началото на новата година. Всички присъстващи с едно сърце благодариха на Всеподателя Бога за Неговите благодеяния през изминалата година и изпросиха Неговата помощ през настъпващата.

  С радостни сърца всички заедно изпяха възгласеното многолетствие.