Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

БОГОСЛУЖЕНИЯ ПРЕЗ ВЕЛИКИЯ ПОСТ

Untitled-1

 

Програма на богослуженията през светата четиридесетница, които ще възглави

 Негово Високопреосвещенство

 Пловдивският митрополит Николай

 

 

18.02 от 18:00 часа Неделя Сиропустна- Архиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение.

митрополитски храм „Св. вмчца Марина”

 

Света Четиридесетница

 

19.02- (понеделник) от 18:00 часа Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 1 част

митрополитски храм „Св. вмчца Марина”

 

20.02-  (вторник) от 18:00 часа - Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски-  2 част  

храм „Св. Петка”

 

21.02- (сряда) от 9:00 часа - Преждеосвещена св. Литургия

митрополитски храм „Св. вмчца Марина”

 

21.02- (сряда) от 18:00 часа -  Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 3 част

 храм „Св. Възнесение Господне”

 

22.02- (четвъртък) от 18:00 часа - Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски-  4 част

 храм „Св. Николай Чудотворец”, кв.”Хр. Смирненски”

 

23.02-  (петък) от 18:00 часа – Малко повечерие с Богородичен канон и акатист - 1 статия

 катедрален храм „Успение Богородично”

 

24.02- Тодорова събота - от 9:00 часа Архиерейска св. Литургия

 Пловдивска духовна семинария ”Свв.Кирил и Методий”

 

25.02- Неделя Православна - от 9.00часа Архиерйска св. Литургия

митрополитски храм „Св.вмчца Марина”

 

От 11.00ч.- Молебен на Неделя Православна с изнасяне за поклонение на св. мощи и чудотворни икони с лития около храма.

 

26.02.(понеделник) – Св. Серафим Соболев, Софийски Чудотворец

Преждеосвещена света Литургия - от 9:00 часа.

митрополитски храм „Св.вмчца Марина”

 

 

Празник на св. Харалампий в Пловдив

 

   dsc 3812 На 8 февруари, в навечерието на празника на св. Харалампий, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  Знеполски епископ Арсений, викарий на митрополита, отслужи Празнична вечерня с петохлебие в храм „Св. свщмчк Харалампий” в гр. Пловдив. На следващия ден  викарният епископ възглави и светата Литургия в съслужение със свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Роман Арнаучков, свещеноиконом Емил Паралингов, протойерей Петър Хубенов, протойерей Теодосий Лозанов, председател на храма, свещеници от града, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. dsc 4467

  По време на богослужението в първата степен на свещенството – дяконската – бе ръкоположен Анжело Данаилов, студент в ІV курс в Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Пловдив.  При светото ръкоположение той получи духовното име Ангел.

  Епископ Арсений се обърна към вярващите  с архипастирско слово за вярата и подвига на дивния Божи угодник и страстотерпец св. свщмчк Харалампий, в което припомни житието на Магнезийския Чудотворец и радостта, която изпитвал дори по време на мъченията. В края на Литургията епископ Арсений освети пчелния мед, донесен от благочестивите християни.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров.

 

Св. свщмчк Харалампий - храмов празник в град Септември

 

    img 2751    На 9 февруари, когато Светата Църква почита паметта на древлепросиялия Божи угодник - свети свещеномъченик Харалампий, своя храмов празник отбеляза едноименният храм в град Септември, Пазарджишка духовна околия. От ранно утро храмът бе изпълнен с духовна радост, очаквайки своя архиерейски наместник – Константийския епископ Яков. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай епископ Яков отслужи празничната света Литургия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Йордан Василев и енорийският свещеник в храм „Св. Николай“ гр. Ветрен свещ. Васил Махалджийски. Молитвено участие в службата взе свещ. Любомир Чавдаров, служащ в катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик.img 2782

  Изпълнилите целия храм богомолци вземаха дейно участие в светата Богослужба, отпявайки литургийните песнопения и изричайки с едно сърце и уста молитвите и Символа на нашата вяра.  Сред тях беше и кметът на община Септември г-н Марин Рачев. 


 В края на богослужението  епископ Яков благослови донесения мед и отправи молитва към дивния Божи угодник, измолвайки неговата закрила за жителите на град Септември.

img 2818 След това архиереят се обърна към енориашите  храма със слово за подвига на чествания мъченик. 

"Имайте неговата вяра, имайте неговото търпение. Идва благодатното време на Великденския пост, а Евангелието ни учи, че бесовете се изгонват само с пост и молитва. Потърпете и вие, принесете своя плод на покаяние и бъдете сигурни, че истината ще възтържествува. Защото няма никой, който да пристъпи към Бога в пост и молитва и да си отиде празен. По молитвите на свети свещеномъченик Харалампий Бог да разпръсне поднебесните духове на злобата, насочили своите стрели към вас. Спомнете си, че скоро ще запеем песнопението, което казва: „С нас е Бог!“. А когато с нас е Бог, нищо не може да ни навреди“.

  Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на  Високопреосвещения Пловдивския митрополит Николай на жителите на град Септември.

  Празникът завърши с многолетствие. 

 

Представи се в Господа монахиня Екатерина от Калоферския манастир

 

         dsc 3557 На 6 февруари на 89 години почина монахиня Екатерина  ( в света Кина Димитрова Згурова)   - игумения на манастира „Св. Рождество Богородично” в Калофер –  м. Бяла река.  Родена е на 5 август 1928 г. в родопското село Полковник Серафимово. Нейното семейство е дало 4 монахини – сестра Екатерина и три монахини в Сопотския метох – игумения Теодора, нейната бивша снаха, монахиня Серафима – племенница, и монахиня Херувима – родна сестра.

  През 1953 г. постъпва като послушница в Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично”. Постригана е през 1958 г. на Томина неделя от Българския патриарх Кирил.

  След 65 години служба на Бога се представи в Господа на 6 февруари 2018 г.

  Бог да я прости!

Архиерейска света Литургия в Неделя на Блудния син в град Пазарджик

 

     20180204 093202 На 4 февруари, 17 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралния храм „Успение Богородично“ в Пазарджик бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на околията прот. Боян Кочев и енорийският свещеник Максим Ничев.

  В края на утренята архиереят отслужи последованието на петохлебието за здраве и благоденствие на жителите на града. По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху неделното евангелско четиво.

  В края на богослужението епископ Яков се обърна към присъстващите със слово за Блудния син, в което каза:  20180204 111356

  „Небесният наш Отец никога не би се отрекъл от нас, грешните, колкото и каквито и грехове да сме сторили. Стига само като днешния изгубен, Блуден син и ние, загубени в греховността си, да се осъзнаем и кажем: „Господи, като човеци съгрешихме, а Ти като милостив Бог - прости ни!”. И тогава Бог се радва повече от който и да е земен баща и не само би заклал за нас угоено теле, но и много повече – отваря за нас вратите на Своето Царство и ни дава небесна, спасителна, благодатна, вечна, Райска радост.

  20180204 1109340Не случайно именно в тези дни Светата Църква ни напомня примера на Блудния син, за да имаме време да се вгледаме в дълбочината на сърцето си и видим дали и ние не сме блудни синове, отдалечили се прекалено много от Дома на своя Отец, изпаднали в немилост поради греховете си. Нека отделим време  и се вгледаме в греховността си. След броени дни ще молим Бог да ни даде да виждаме своите грехове, а не тези на брата си. Нека се подготвим с усърдна вяра и молитва, с любов в сърцата си и да застанем и ние като Блудния син пред Небесния ни Отец с просбата Той да ни оправдае, да ни умие и удостои да седнем с Него на трапезата в Неговото Царство”.

 В края на богослужението епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

                                              Духовното тържество  завърши с многолетствие.