Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

24 юни, Рождество на св. Йоан Кръстител (Еньовден)

С благословението на

Негово Високопреосвещенство

Пловдивския митрополит Николай,

 Знеполският епископ Арсений,

 ще отслужи

 архиерейска света Литургия от 9:00 часа

в храм „Св. Йоан Предтеча”, гр. Брацигово.

Св. Дух - храмов празник на църква "Св. Троица" с. Братаница

Дойдете, верни, да прославим съшествието на Светия Дух, излял се от недрата на Отца върху апостолите и покрил земята с водите на Богопознанието, Който с живоносната благодат на богоосиновяването на небесната слава сподобява чисто прибягващите към Него, освещава и обожава зовящите: Дойди, Утешителю, Душе Свети, и се всели в нас!“

dsc01547В първия ден след Петдесетница Светата Църква почита третото Лице на Единия Бог в Троица - Бог Дух Свети,„Господа Животворящия, Който от Отца изхожда" и "чрез Когото всяка душа се оживява“В този ден своя храмов празник отбеляза църквата „Св. Троица“ в село Братаница.

По този повод и сблагословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха и прот. Димитър Христев, служащ в храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик и дякон Димитър Пеев.

dsc01568Както винаги, енориашите с нетърпение очакваха своя архиерейски наместник, когото посрещнаха с голяма радост, дарявайки го с цветя и благопожелания. Те с цялата си душа участваха в светата богослужба и съмолитстваха с духовниците, благодарейки на Бога за великите Му благодеяния към жителите на селото и към всички, търсещи Неговата помощ.

След светата служба епископ Яков поздрави всички с храмовия празник на тяхната църква и призова Утешителя - Светия Дух да слезе в сърцата и домовете на всички, изпълвайки ги със Своя неотемлем мир и любов. Той благослови празничния курбан, даден от църковното настоятелство при храма за здраве и благоденствие на цялото село.

dsc01593Накрая епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

Празникът завърши с многолетствие.

dsc01633След това владиката отслужи последованието на панихидата, измолвайки от Всеподателя Бога упокоение за душата на дългогодишния свещеник в селото прот. Васил Спасов, та и той също да съучаства в радостта на своите пасоми по случай празника на храма. От неговата кончина се изпълниха 6 месеца, но с добрината си Божият служител продължава да живее в сърцата на Христовото стадо и да буди сълзи и умиление в спомените им. В този храм той дълги години полагаше душата си за хората и отправяше своите чисти молитви за живи и починали. Накрая архиереят отслужи и трисагий на гроба на отец Васил и отново измоли вечна да бъде неговата памет.

Заупокойна Архиерейска света Литургия и панихида за Задушница в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В съботния ден преди празника Петдесетница Светата Православна Църква призовава своите верни чеда да се съберат в храмовете, където да принесат усърдни молитви за своите починали сродници към Бога, Който „не е Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи“ (Лк 20:38).

dsc01306В деня на Задушница - 15-и юни, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена заупокойна Архиерейска света Литургия. Тя беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с архиерея бяха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата и дякон Николай Ангелчов.

dsc01379Веднага след светата служба беше отслужена обща панихида за всички починали наши отци, братя и сестри. Духовниците и миряните от цялата си душа се помолиха Бог да се смили над душите на техните близки и на всички православни християни, да им прости всяко тяхно волно и неволно съгрешение и ги приеме в райското блаженство. Епископ Яков призова безграничната Божия милост, искаща всеки човек да се спаси, да прегърне всички по-рано отишли си християни и ги настани при Себе си в Своето Царство.

Бог да ги прости и упокои!

Пловдивският митрополит Николай посети Вселенския патриарх Вартоломей

mfilipp1Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай посети Вселенската патриаршия и се срещна с Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей на 4 юни, вторник. Митрополит Николай бе придружен от foto5Величкия еп. Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир и Знеполския еп. Арсений - викарий на митрополита, както и от йеродякон Максим и дякон Ангел Ангелов. Владиката изрази своето уважение към Вселенския патриарх, изразявайки чувства на преданост и почит към църквата-майка в Константинопол, както и лично към Негово Светейшество. По време на срещата двамата обсъдиха актуални църковни въпроси и проблеми.

Първа копка на компостираща инсталация за отпадъци в района на Пазарджишкото сметище

dsc01240На 6-и юни в района на сметището на град Пазарджик беше извършена първа копка на Компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци.

По този повод и с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник dsc01247на Пазарджишка духовна околия отслужи молебен за ползотворна работа на трудещите се в обекта. С владиката съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, свещ. Любомир Чавдаров от катедралата „Успение Богородично“ и дякон Николай Ангелчов.

На събитието присъстваха министърът на околната среда и водите г-н Нено Димов, народната представителка Десислава Тодорова, областният управител г-н Стефан Мирев, кметът на община Пазарджик г-н Тодор Попов, кметовете на Брацигово – Петко Петков, на Пещера – Николай Зайчев, зам.-кметът на Лесичово – Веселина Милкова, както и шефове на институции свързани с проекта.