Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Малко повечерие с целия Велик покаен канон на св. Андрей Критски

 

     dsc 9279   Оскверних си тялото, Христе, 
своя дух окалях в мръсотите, 
цял съм в рани - дреха ми са те, 
но Ти като всемогъщ Лечител, 
с покаяние ме изцери, 
и измий ми тялото, душата, 
по-чисти от сняг ги сътвори, 
Спасе мой, по волята Си свята.

  Тези пълни с крайно отчаяние и безкрайна надежда  слова отекнаха в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” вечерта на 21 март, сряда на Петата седмица на Великия пост, когато  с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  бе отслужено Малко повечерие с целия Велик покаен канон на св. Андрей Критски. Богослужението беше възглавено от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений,  който прочете първата песен от канона пред поставената в центъра на храма икона на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.  Другите части на Великия покаен канон прочетоха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев,  протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев, епархийски духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Еленко Йосифов, председател на църковното настоятелство на храм „Св. Петка”, ставрофорен свещеноиконом Роман Арнаучков, енорийски свещеник в същия храм, свещеник Димитър Димитров от храм „Св. вмчца Марина”, свещеник Георги Димитров, ефимерий на Кукленската света обител, свещеник Ангел Брусов от пловдивския храм „Св. Преображение Господне” и свещеник Николай Мандажиев, енорийски свещеник в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив. Песнопенията изпълниха сборен състав от пловдивските църковни хорове с диригент Дорис Хофман и митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.dsc 9288

  Разтърсващите  думи на Великия покаен канон развълнуваха присъстващите на вечерното богослужение христолюбиви миряни, дошли с молитвено настроение да чуят примерите от Стария и Новия Завет за назидание и спасение на човешката душа. Верният Божи народ повтаряше от дъното на душите си заедно с хора и духовниците: „Помилуй мя, Боже, помулуй мя!”  и "Душо моя, душо моя, стани, защо спиш?! Краят наближава и ти ще се смутиш. Но стресни се, за да те пощади Христос Бог, Който е навсякъде и всичко изпълва!” 

  dsc 9394Великопостното произведение на Критския архиепископ изразява дълбок и искрен покаен плач, отчаяние и мъка от безбройните грехове, но и надеждата, че чрез покаяние и осъзнаване на стореното душата на всеки от нас ще се пробуди и по великата Божия милост ще бъде помилвана.  Но духът на разкаяние и просбите за прошка за стореното са едни от най-важните условия за пълноценен духовен живот, без които няма как да получим Божията милост.

 

Представи се в Господа свещеник Александър Александров

 

  DSCF1071   Днес, 21 март 2018 г., след кратко боледуване на 54 години почина свещеник Александър Генов Александров, председател на църковното настоятелство и енорийски свещник при храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Крумовград.

  Отец Александър е роден на 26 март 1964 г. в гр. Дългопол, обл. Варна. В родния си град той  завършва  основното си образование, а средното – през 1987 г.  във ветеринарния техникум в гр. Толбухин – днес  гр. Добрич.  През 2003 г.  завършва паралелния двугодишен курс в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Продължава образованието си в ПУ „Паисий Хилендарски” - във филиала в  Кърджали,  в който  завършва  специалност „теология” през 2007 г.

  Ръкоположен е за дякон на 15 март 2003 г. в катедралния храм „Успение Богородично” в гр. Пловдив и за свещеник на 16 юни 2003 г. в храм „Св. Троица” в гр. Пловдив  от блаженопочившия Пловдивски митрополит Арсений.  От 1 август 2003 г. е назначен за енорийски свещеник в храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Крумовград.

  Опелото ще бъде отслужено на 22 март 2018 г. от  12.00 ч. в храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Крумовград.

  Бог да го прости!

 

 

Детски празнични прояви, организирани от Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия

 

      На 20 март в 13 ч. в ОУ „Д-р Петър Берон” - гр. Пловдив,  христолюбиви деца от втори клас, изучаващи „Религия – Православие” в училище, ще нарисуват картички, посветени на празника Свето Благовещение Богородично. В деня на Светото Благовещение - 25 март,  децата ще подарят картичките на своите майки заедно със сърдечен поздрав по случай големия празник.  Същата инициатива ще се проведе на 20 март от 15. 30 ч. и в ОУ „Васил Левски” – гр. Пловдив с деца от първи клас.

  На 25 март, Благовещение, в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян” ще пристигнат деца,  посещаващи Неделните училища в гр. Смолян и деца от гр. Куклен, изучаващи основите на Светото Православие в училище. Те ще присъстват на светата Литургия, а след нея ще се поклонят на многобройните светини и свети мощи, които пази в обятията си светата обител. По-късно те ще посетят храмове в Асеновград и Бачковския манастир „Успение Богородично”.

  Детски „Празник на радостта” ще има на 30 март в двора на Начално училище „П.Р. Славейков” в Пловдив от 11.30 ч. Над 50 деца от училището, изучаващи „Религия – Православие”, ще нарисуват картички, посветени на тържественото влизане на нашия Господ и Спасител Иисус Христос в Йерусалим. Празникът ще продължи с уроци по оцветяване на яйца, различни забавни надпревари и спортни състезания.  За всички малки участници са осигурени награди под формата на лакомства.

  На 31 март, Лазарова събота, 60 деца от Неделните училища в Смолян и от с. Момчиловци ще присъстват на светата Литургия, която ще отслужи Негово Високопреподобие архим. Висарион в храм „Св. Неделя” – гр. Смолян. След богослужението христолюбивите деца ще рисуват картички, посветени на празника Вход Господен в Йерусалим – Цветница,  а талантливите в пеенето ще представят научените от тях през годината църковни песнопения.

 

 

 

Архиерейски богослужения

 

 

На 23 март, петък,  от 18:00 ч. 

 ще бъде отслужено

Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист

в храм „Успение Богородично”, гр. Асеновград, кв. „Горни Воден”

 

 

На 24 март, Акатистова събота,  Чудотворна икона „Златна ябълка”

ще бъде отслужена

архиерейска св. Литургия

пред Чудотворната икона с образа на Божията Майка „Златна ябълка”

в храм „Успение Богородично”, гр. Асеновград, кв. „Горни Воден”, от 09:00 ч.

 

 

На 25 март, Благовещение, Пета Неделя на Великия пост – на св. Мария Египетска

ще бъде отслужена

архиерейска св. Литургия

в храм „Св. Богородица – Благовещение”, гр. Асеновград, от 09:00 ч.

 

 

 

Панихида за загиналите български парашутисти

 

        dsc 8497 На  19 март Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида за загиналите при изпълнение на воинския си дълг български парашутисти. На този ден с тържествена церемония беше отбелязана 75-ата годишнина от сформирането на Парашутната бригада, чиито приемник е днешната 68-а бригада „Специални сили”, и създаването на Силите за специални операции на Българската армия. Заупокойното последование бе отслужено пред паметника на загиналите при злополуки воини, издигнат до параклис „Св. Йоан Рилски” на територията на 68-а бригада в Пловдив.  С архиерея на Пловдивска епархия съслужиха Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Белоградчишки Поликарп, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, епархийски духовен надзорник, Негово Високопреподобие архимандрит Самуил, игумен на Бачковската света обител, и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. dsc 8615

  На богослужението присъстваха председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, министърът на отбраната и заместник министър-председател по обществения ред и сигурността г-н Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, областният управител на Пловдив г-н Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет г-жа Савина Петкова, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили” и началник на Пловдивския гарнизон, генерали и адмирали от висшето командване на армията, народни представители, зам.-областни управители, командири на военни формирования на БА, офицери и сержанти от резерва, ветерани от специалните сили, представители на воински и патриотични организации и всички военнослужещи от 68-а бригада.

  dsc 8539„Бог да прости и упокои за вечен и блажен покой всички български христолюбиви воини, положили душите си в изпълнение на своя свещен дълг към Бога, към Отечеството и благочестивия православен български народ – каза след края на панихидата Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в слово, в което поздрави ген. Явор Матеев и всички воини от 68-а бригада с техния юбилей. Владиката благодари на Всеподателя Бога за милостта Му, проявена към христолюбивото воинство и скъпото ни Отчество, и отправи молитва за мирни времена и благодатни дни на нашия благочестив народ. Архиереят се помоли също Бог да пази България и да бди със Своята всемогъща благодат над христолюбивото ни воинство, за което  Българската православна църква се е молила винаги и няма никога да престане  да се моли . 

  Многолетствие провъзгласи протодякон Илиян Александров, по време на което митрополит Николай благослови всички официални лица и гостите на тържеството, строените воини от 68-а бригада и техните бойни знамена. Пред паметника на загиналите при изпълнение на воинския си дълг парашутисти бяха положени много венци и цветя.

  По-късно Високопреосвещеният митрополит Николай освети нов оперативен център и крило за настаняване, завършени специално за празника на 68-а бригада „Специални сили”.