Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Празничен концерт по случай Въведение Богородично в гр. Пловдив

        dsc 1337С благословението на Негово Високопреосвещенство  Пловдивския митрополит Николай на 21 ноември в епархийския салон при храм „Св. Петка” в Пловдив  бе изнесен тържествен концерт, посветен на големия празник Въведение Богородично - Ден на православното християнско семейство и младеж. Концертът бе организиран от Културно-просветния отдел на Плодивска митрополия и се проведе за 10-та поредна година. Гости на тържеството бяха Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Белоградчишки Поликарп, викарии на Пловдивския митрополит, много свещеници от града и епархията, студенти от Православната духовна академия, семинаристи, ученици от различни пловдивски училища, родители и деца от детски градини, изучаващи основите на светата Православна вяра. Епархийският салон се оказа тесен за всички желаещи да видят забележителния спектакъл,  в който взеха участие много малки и големи артисти.dsc 1343

   След приветствието на г-жа Недка Чолакова, завеждаща Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия, слово за  добродетелите на Пресвета Богородица, дълбокия смисъл на празника  и неговото отражение в живота на днешните младежи бе прочетено от Ромил Георгиев, ученик от 12-и клас  в ПДС „Св. св. Кирил и Методий”.   След това бе излъчено прекрасното изпълнение на децата от ОУ „Пенчо Славейков” в Белащица, посветено на Въведение Богородично - откъс от театралния спектакъл „Оставете децата да дохождат при Мене”, който 100 деца от Пловдивска епархия изнесоха на 22 април.  

   dsc 1377Всички зрители се възхитиха на прекрасните песнопения на митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.  След него на сцената излязоха 22  Христолюбиви деца от Детска градина „Каменица” от район „Централен” в Пловдив, които представиха православни детски песни и  стихотворения и с вълнение казаха Господнята молитва „Отче наш”.  Спектакълът продължи с няколко красиви песни, изпълнени от ученици от НУ „П. Р. Славейков”, които изучават "Религия - Православие" като свободно-избираем предмет. Бурни овации предизвика и изпълнението на песента „Вяра, надежда и любов” от Йоанна Тошева от  НУМТИ  "Добрин Петков” в Пловдив. Йоанна е дъщеря на протойерей Кирил Тошев и презвитера  Екатерина Тошева,  която запознава с богатствата и истините на православната вяра 270 деца в училището и в детската градина в с. Труд.

   Красиво и вълнуващо бе изпълнението на произведения на Йоханес Брамс, създадени по руски мелодии, които  представи „Клавирно дуо за 4 ръце” в състав Ивана Куманова и Ния Славкова от класа по камерна музика в НУМТИ „Добрин Петков”.

   Учениците от известното и в чужбина трио „Пълдин” в състав Николай Маринов – пиано, Стефан Любенов – цигулка и Зиад Касем - виолончело, лауреати от наши и международни фестивали, зарадваха зрителите с виртуозно изпълнение  на класически произведения. 

  dsc 1451 Финалът на концерта бе за смесен състав от ученици от Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий” и възпитаници на СУ „Любен Каравелов” в Пловдив, в което се изучава български  фолклор.  Те представиха китка  от красиви български народни песни  и мелодии, които развълнуваха всички в залата. По време на тяхното изпълнение някои талантливи деца показаха, че вече са научили първите стъпки на българските хора.

  В края на концерта  Знеполският епископ Арсений изрази своето вълнение и радост от изпълненията на всички малки и големи артисти и благодари на Бога за тези красиви и талантливи деца, които нарече „най-голямото съкровище в живота ни”.  Той припомни посланията, които Светата Църква отправя на този голям празник към всички нас.

   „Отбелязвайки Деня на православната християнска младеж и семейство, ние се вглеждаме в образа на Богоматер – ярък ориентир в нашия живот. Тя ни показва как да изградим своя живот в съзвучие с вечните и незименни истини, които Бог предлага на човек за негово щастие и благополучие” – добави епископ Арсений, който преподаде архипастирския поздрав и  благослов  на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, както и неговата отеческа благодарност към всички участници в празничния концерт.  Епископ Арсений благодари и от свое име на организаторите и на малките и големи артисти, като им пожела много бъдещи успехи.

Празничен концерт по повод Деня на християнското семейство

     dsc03421Празничен концерт организира община Пазарджик на 21 ноември по случай празника Въведение Богородично и Деня на християнското семейство  и младеж. Официален гост на събитието беше Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, втори викарий на Висопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

     След края на богатата програма, включваща изпълнения на хор „Тракийска лира“ и мандолинна формация „Елена Генова“, епископ Яков благодари на организаторите за прекрасния концерт и се обърна към присъстващите със слово за значението на светлия празник Въведение Богородично. Архиереят призова всички да страним от греховността на съвместното съжителство и пазим светостта на домашната църква – семейството, като благопожела топлината в семейните огнища никога да не угасва.

Архиерейска св. Литургия на Въведение Богородично в Калоферската света обител

   dsc 0947На 21 ноември, когато Светата Църква празнува великото Въведение Богородично – въвеждането в храма на 3-годишната Пречиста Богоотроковица, Преблагословената Дева Мария Богородица, Калоферският манастир "Св. Въведение Богородично" посрещна тържествено своя храмов празник. 

   С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Преосвещеният Знеполски епископ Арсений, първи викарий на митрополита, възглави архиерейска св. Литургия  във велелепния храм в манастира. В съслужение с него бяха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при митрополията, ефимерият на манастира протойерей Минчо Минков, свещеник  Димитрий Новаков,  митрополитският протодякон Илиян Александров и митрополитският дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.dsc 1174

   Много благочестиви християни изпълниха дворите на манастира, за да почетат големия празник, да се помолят  на Бога и да се поклонят с души и сърца на Пресвета Богородица и двете чудотворни икони с Нейния образ. Те  съучастваха с молитви и истинска духовна радост в благодатта на светата Литургия.  На богослужението присъстваха и сестрите от светата обител и кметът на Калофер г-н Румен Стоянов. По време на Причастния канон Преосвещеният епископ Арсений се обърна към верния Божи народ с вдъхновено слово, в което сподели своята тревога от бездуховността на нашето съвремие и  огромното значение на храма в човешкия живот.

  dsc 1181 „В Божиите храмове душите на вярващите се възпитават. Храмът Божий е училище за благочестие,  Небето на земята, където вярващите души се учат на истините на вярата и на правилата на благочестието.  Затова трябва да отделим голямо внимание на посещението в храма и в частност  - да се обръща внимание на възпитанието на нашите деца. В храма децата получават благодатни сили и подтик за извършване на добри дела. В наше време родителите преди всичко обръщат внимание на светското образование на децата си, като нехаят за тяхното духовно и нравствено възпитание.  Не се грижат да научат децата си правилно да се молят на Бога и да разпознават добро и зло. Затова, макар и да излизат хора светски образовани, духовно те остават несъвършени и непълноценни. Много се говори, че съвременното младо поколение е порочно и покварено. Но защо младите хора са станали такива? Защото те не са посещавали храма и душите им не са се приобщавали към нищо светло и духовно. Те не познават християнското учение, не познават църковните правила и постановления и не ги изпълняват. Ако ги бяха водили от младенческа възраст в храма и ги бяха възпитавали в духа на християнската нравственост, то те не биха станали такива хора.  И виновните за тази поквара и порочност на младото поколение са тези, които не са се грижили за тях, не са ги водили в храма, не са ги възпитавали в страх Божий. Това са преди всичко техните родители.”

  „Душата на детето трябва да се научи да възприема - въпреки целия земен шум и цялата неизкоренима пошлост на всекидневния живот - свещените следи и тайнствените уроци на Всевишния.  Възпитанието на децата се явява за родителите послушание към Бога” – каза още викарният епископ.dsc 1207

  Десетки благочестиви християни, подготвили се старателно с пост, молитва и изповед, пристъпиха  към Светите Тайни Христови.  В края на богослужението епископ Арсений освети и благослови празнично коливо, което бе раздадено на присъстващите. Викарният епископ ги поздрави с празника и преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията – Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  - до игумения Валентина, населниците на светата обител и до всички честни поклонници.

  Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров.

Архиерейска света Литургия и заупокойна молитва в село Динката

      dsc03042На 19 ноември, 9 Неделя след Неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Троица“ в пазарджишкото село Динката беше отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на околията прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Димитър Милков и свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Св. Богородица“ в с. Калугерово.

  Кметът на селото г-н Альоша Цветанов посрещна владиката пред храма и го приветства с "Добре дошъл". Преди началото на светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието за здраве и благополучие на жителите на селото.  

    В проповедта си архиереят разтълкува Евангелското четиво за неразумния богаташ, след което обърна към присъстващите боголюбиви миряни с думите:

       „Братя и сестри, човешкият живот е кратък. Днес ни има, утре сме само спомен. Нашите богатства няма да са ни от полза отвъд, там ще ни последват единствено добрите ни дела. Всеки ден виждаме и чуваме за болести, катаклизми, произшествия, които взимат човешки животи. Някой ще попита: „Какво толкова зло сме сторили?“. Аз ще отговоря: едно такова зло, което постоянно правим, е това, че сме допуснали храмовете ни да се повредят. Ние нехаем за това, което нашите деди с труд и молитва са съградили и не мислим как ще го съхраним и предадем на нашите чеда. Друго зло е това, че в дните, когато Светата Православна Църква призовава към покаяние, към изповед, когато нашата Майка ни зове да попостим според силите си, да принесем малка жертва на Бога, ние не чуваме този призив, а угаждаме на плътта, забравяйки душата си. Забравяйки душата си, ние забравяме Бога. Поради това, братя и сестри, заради нашите човешки слабости, заради нашите оправдавания, че не можем да постим, че не можем да се молим, че нямаме време да се сетим дори за Бога, затова и Бог не е в сърцето ни. А когато Бог не е в сърцето на човека, тогава човек изгубва всичко. Защото Той е и началото, и краят на всичко. Нека не слушаме гласа на изкусителя, който ни мами, че нямаме сили да постим, че сме немощни и ще увредим здравето си. Не нашето тяло е слабо, а нашата душа. Нека всеки според силите си принесе плод на покаяние, да прекара поне седмица от живота си в пост, в разговор с Бога в молитва и заставайки пред лицето на Бога в Тайнството на изповедта, с ясно съзнание за собствената си греховност да поиска прошка за греховете си. Защото не някой друг, а самите ние сме виновни за всички катаклизми и катастрофи, защото с греховете си се отдалечихме от Бога“.dsc03100

   Епископ Яков преподаде на всички присъстващи архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

    След това съгласно решението на Светия Синод на БПЦ беше отслужен  трисагий в памет на всички хора, загинали при пътно-транспортни произшествия.

Панихида в памет на загиналите при катастрофи и траспортни инциденти

   dsc 0830 Съгласно решението на Светия Синод на БПЦ и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений, първи викарий на митрополита, отслужи панихида за загиналите участници в движението по пътищата на България.  Последованието се състоя в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив на 19 ноември – Световния ден за възпоминаване на жертвите от пътнотранспортни произшествия.  С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при митрополията, храмовото духовенство,  митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. dsc 0903

   На заупокойното богослужение присъстваха областният управител на Пловдив г-н Здравко Димитров, г-н Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението, кметът на община Куклен г-жа Мария Белчева, старши комисар Атанас Илков, директор на Областната дирекция на МВР – Пловдив,  комисар Венелин Младенов, началник на отдел „Охранителна полиция”, инспектор Ботьо Гергинов от „Пътна полиция”, инж. Койчо Русев, председател на Националната транспортна камара,  близки на загинали в катастрофи и боголюбиви миряни.  

  В края на богослужението  Преосвещеният епископ Арсений прочете обръщението на Св. Синод на БПЦ-БП по повод Световния ден за възпоменаване на жертвите от пътнотранспортни произшествия,  в което се казва:

 dsc 0907 „Ценността на живота няма аналог в цялата йерархия на човешките ценности – животът на всеки от нас и на цялото творение е плод на безпределната Божия любов, поради която Бог сътвори света и поради която проводи в Него Своя Син, за да ни изкупи и спаси от робството на греха, смъртта и тлението. Земният живот на човека се дава от Бога като благословение и подготовка за вечния живот и затова не може да бъде безразсъдно прекъсван от никого. Ето защо, в този ден – като си спомняме молитвено за всички жертви на тази необявена, но всекидневно водена война по нашите пътища, – призоваваме всички вас към разумно и отговорно отнасяне към безценния дар на живота, към мъдрост и благоразумие – така щото с Божията помощ и с нашите общи усилия тази война да се прекрати и да можем да живеем в мир със себе си и с нашите ближни, да се радваме на живота, възраствайки в истините и в добродетелите на християнската ни вяра и давайки пример на останалите за мъдро и благоразумно поведение и отношение към ценността на свише дарувания ни Божи дар.”

  Денят за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия се отбелязва от 2005 г., когато с резолюция на ООН бе прието всяка трета неделя на месец ноевмри в целия свят да се почита паметта на загиналите при катастрофи и пътни инциденти. На 14 ноември Светият Синод на БПЦ взе решение в храмовете в диоцеза на БПЦ – БП след светата Литургия в неделя, 19 ноември, да бъдат отслужени заупокойни молитви в памет на загиналите участници в движението.