Неделя Кръстопоклонна в Пловдив

  В третата Неделя на Великия пост светата Православна църква издига пред очите и сърцата на своите верни чеда Честния и Животворящ Господен Кръст, та водени и укрепявани от него никой да не отпадне от пътя към светлото Христово Възкресение.

На този ден Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска Василиева света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив.

В съслужение с владиката бяха: Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов – ректор на ПДСиА „Свв. Кирил и Методий", свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Йордан Митков и свещеник Евгени Михайлов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св.ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

Преди началото на светата Литургия Негово Високопреосвещенство изнесе от светия олтар и постави върху украсен с цветя аналой една от най-големите светини на богохранимата Пловдивска епархия – частицата от Светия и Животворящ Кръст Господен, която се съхранява в манастира „Св. Троица” на Кръстова гора.

Mиряните бяха дошли с благоговеен трепет в храма, за да се поклонят на светинята, да се укрепят духовно в средата на Великия пост и съучастват с молитви в светата богослужба.

В края на богослужението Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към Божия народ с архипастирско слово, в което разясни дълбокия смисъл на страданието и спасителната за нас саможертва на Кръста на Божествения кръстоносец Господ Иисус Христос.

Снимки