Новини

Архиерейска света Литургия за Петковден в град Пазарджик

„Благочестно да възпеем преподобната наша майка света Петка, защото тя, като изостави тленното в живота, а прие нетленното във вечността, стана свята застъпница за всички бедствуващи и изнемогващи от житейските злини. Поради това тя получи от Бога нетленна слава и благодат за чудеса“ (Кондак на св. Петка)

dsc05188На 14-и октомври Светата Православна Църква чества една от най-почитаните от българския народ светици – преп. Параскева – Петка Търновска, наричана от народа Българска. Житието на светицата, произхождаща от български род, както и нейните посмъртни чудеса били вдъхновено описани от св. патриарх Евтимий, а от 1238 г. до падането  на България под турско робство светите й мощи почивали в църквата "Св. Петка Търновска" във Велико Търново. На този ден своя храмов празник отбеляза едноименната църква в град Пазарджик.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за празника беше отслужена Архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, енорийският свещеник в храма прот. Димитър Христев и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха прот. Димитър Баташки, председател на храма, dsc05196енорийският свещеник в него свещ. Сидер Димов, празничният свещ. Станоя Карамитров, председателят на храм „Св. арх. Михаил“ прот. Витан Йорданов, прот. Манчо Манчев, служащ в храм „Св. Георги“, свещ. Стоян Стоянов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в гр. Пазарджик, прот. Заприн Филипов, председател на храм „Св. Рождество Богородично“ с. Гелеменово и свещ. Петър Баташки, председател на храм „Св. Атанасий“ с. Мало Конаре.

От рано храмът се изпълни с боголюбиви християни, които бързаха да принесат на светицата своите благодарности за нейната всегдашна помощ. Те с радост посрещнаха своя архиерейски наместник, дарявайки го с цветя.

dsc05214Преди началото на литургията владиката отслужи чина на петохлебието и изпроси от Бога здраве и благоденствие на свещенослужителите, енориашите и гостите на храма. Всички изпяха песента на Света Богородица „Богородице Дево...“, а по време на светата богослужба с едно сърце и една уста припяваха заедно с певците литургичните песнопения и изповядаха Символа на нашата вяра и Господнята молитва „Отче наш...“.

В своята проповед в края на службата епископ Яков разказа житието на дивната Божия угодница и завърши: „Ние знаем, че в църковното календарче празникът на света Петка не е отбелязан с червени букви, а със звездичка. Ние, обаче, които се събрахме днес тук, сме почувствали нейната помощ. Особено вие, dsc05297енориашите на този свят храм, посветен на нея, чувствате ден след ден небесната й закрила, молитвеното й ходатайство. Светицата чува молитвите на призоваващите я и ги принася пред лицето на Бога. Господ казва: „Който Мене прослави и Аз ще го прославя!“. Това, че целият православен свят чества нейната памет, показва колко много светицата е прославила Всеподателя Бога с делата си – със своята вяра, със своята молитва, с покаянието си, с подвизите си. Нека не просто се възхищаваме на живота и делата на света Петка, а да й подражаваме в добродетелите. Нека и ние ходим с вяра, нека вършим и добри дела. Да събудим в сърцето си тази вяра, да събудим надеждата и любовта, да премахнем омразата, лицемерието, лъжата, да изкореним злото и да изберем и тръгнем по благодатния и спасителен път, който ще ни отведе при света Петка и dsc05338при нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Това ви пожелавам, братя и сестри! Да молим светицата да ни укрепява във вярата, надеждата и любовта, та и човеците, виждайки ни да вършим всички тези добродетели, да приемат Христос Бог в сърцето си. Тогава ще бъдем наистина християни не на думи, а на дело! Божието благословение, по молитвите на света Богородица и света Петка, да бъде над вас, над домовете и чедата ви! Нека Господ винаги да чува нашите молитви, да ни дава ум и разум, да облагородява сърцата ни и ги направи чисти от всяка сквернота и така да прославяме и ние нашия Небесен Отец и да служим с любов на нашите ближни“.

dsc05352Накрая владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

От името на църковното изпълнение при храма прот. Димитър Христев поднесе на епископ Яков прекрасна кошница с цветя и изказа своята, на своите събратя, на църковните настоятели и на енориашите благодарност за молитвите и благопожеланията на архиерея.

Празникът завърши с многолетствие, което бе изпято от всички присъстващи, след което епископ Яков лично раздаде нафората и благослови верните християни.