Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Малко повечерие с целия канон на свети Андрей Критски в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

dsc07910В първите четири дни от Великия пост Светата Православна Църква е установила да бъде прочетен на части Великият покаен канон. В сряда на 5-ата седмица от поста се отслужва Малко повечерие, през време на което канонът се прочита изцяло. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието в катедрален храм „Успение Богородично“ беше отслужено от неговия викарий Константийския епископ Яков. С архиерея съслужиха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

dsc07970Затрогващите покайни слова, съставени от свети Андрей Критски, отново събраха вярващите за молитва в Божия дом. Духовниците поред четяха стиховете на последованието, а всички отпяваха припевите, викайки към Твореца: „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“. Накрая верните християни се поклониха през иконата на Спасителя, просейки от Него прошка за своите прегрешения.

В края на повечерието епископ Яков благодари на богомолците, дошли да съучастват в светата богослужба и завърши: „Тази вечер пак и пак викахме към нашата душа, опитвайки се да я събудим от греховния сън, в който е заспала. Защото гледайки в нея, виждаме, че няма грях, който да не сме сторили. Нека тази вечер се оттеглим в скришната си стая, да потърсим онези грехове, които сме вършили тайно и забравили и да побързаме да очистим душите си от тяхната чернилка. Защото изповядвайки ги, те ще бъдат заличени не само на земята, но и на Небесата. Душата ни не може да остане безразлична към умилителните думи на покайния канон, които днес чухме. Да използваме това събуждане, за да осмислим греховете си. Предстои да издигнем очи отново и към Майката Божия, та и тя да ни укрепява по пътя на покаянието. Когато пристъпим в този път, когато се разкаяме за греховете си и ги изповядаме, тогава ще съумеем и dsc07957да съучастваме в пълнота в радостта от Възкресението. Тогава и ще въздаваме слава на Бога не с устата си, не с ума си, а със сърцето си. Тогава ще предвкусим и онова Райско блаженство, към което ние се стремим през целия си живот и за което подготвяме душата си“.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над свещенослужителите и енориашите на храма и увери всички, че нашият архипастир, който е и най-големият ни молитвен застъпник на земята, човекът, на чиито плещи сме поверени всички ние, като истински грижовен баща непрестанно се моли за всекиго от нас и призова и ние да отвръщаме с нашите молитви за него, та заедно да вървим по пътя към Бога.