Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Неделя Сиропустна - Архиерейска света Литургия в гр. Пазарджик

"Да постим с пост приятен, на Господа благоугоден. Истинският пост е отдалечаване от злото, задържане на езика, успокояване на гнева, отлъчване от похотта, празнодумството, лъжата и клетвопрестъплението - лишаването от всичко това е пост истински и благоприятен". (Стиховна стихира)

dsc06246В последния ден преди началото на Великия пост - Неделя Сиропустна, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Константийският епископ Яков отслужи архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Много християни в този ден се събраха да попросят Божията закрила и помощ и да подготвят душите си за предстоящия подвиг на Великия пост. Всички те с едно сърце молиха Бога да благослови спасителните дни на поста да преминат благодатно и душеспасително.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво.

dsc06268„Ето, Аз стоя пред вратите и хлопам. Който Ме чуе и Ми отвори, ще вляза и ще вечерям с него” - с тези евангелски думи се обърна епископ Яков към присъстващите и продължи: – Бог стои пред сърцето на всеки един от нас. И който Му отвори, там ще се настани и ще пребъде с него. С тези думи Светата Църква ни приканва да отворим широко сърцата си, защото Бог не иска смъртта на грешника, а да се обърне той и да бъде жив. Чрез осъзнаването на греховете си, чрез покаянието, чрез очистване сърцето от злото и изпълването му с добродетели и любов съм Бога и ближния, всички ние можем да достигнем до спасение. И днес в светото Евангелие чухме призива на Христос да не събираме онова, което молец яде и ръжда унищожава, а да събираме богатства духовни, вечни, които ще ни помогнат да наследим Царството Небесно. Пред такива дни сме застанали, братя и сестри, дни, когато Царството Божие е отворено и от нас се иска да погледнем и видим своята греховност, да се разкаем за съгрешенията си, да издигаме молитвата си към небесата и потърсим прошка от Бога. Сега е благоприятно време да се вгледаме вътре, в дълбочината на сърцето си и да открием всеки свой грях, всяка нечистота. Тогава ще осъзнаем, че няма грях, който да не сме сторили, а осъзнаването на това е и началото на нашето покаяние, което ще избликне от сърцето ни и ще зарадва нашия небесен Отец. Нека през дните на Великия пост да се откъснем от временното, да си дадем сметка, че нищо тук на земята не заслужава нашето внимание, когато го сравним с райското блаженство. Да освободим душата си от земните, суетни привързаности, за да се издигне нагоре към небесата, към приготвеното ни Царство, към нашия Създател.

dsc06325В края на светата Литургия епископ Яков преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на Пловдивска света митрополия - митрополит Николай. Владиката поиска и прошка от всички присъстващи, ако с нещо някого е огорчил или съблазнил, като помоли от дълбочината на сърцето си да му простят всичко, което е сторил или поради недостиг на сили, или леност, не е сторил. Той увери, че е изпълнен с любов към всички и каквото и да прави, винаги се стреми да бъде от полза на всеки и така цялото стадо да върви нагоре към Бога.

Архиереят пожела на всички леки, богоугодни и спасителни пости.