Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

3-ти март - Национален празник на България

dsc 2106В деня на националния ни празник -  3-ти март, когато се изпълниха 141 години от Освобождението на България, в катедралния храм „Успение Богородично” в град Пловдив бе отслужен благодарствен молебен.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави молитвеното последование в съслужение със Знеполския епископ Арсений, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов –ректор на ПДАиС „Свв. Кирил и Методий”, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

dsc 2110Боголюбиви и родолюбиви миряни дойдоха на 3-ти март в катедралния храм с изпълнени с благодарност към Бога сърца. Сред тях бяха областният управител на Пловдив г-н Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет  г-жа  Савина Петкова, бригадният генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили” и началник на Пловдивския гарнизон, районни кметове, представители на местната и държавната власт, политици, общественици и членове на патриотични организации.

В края на молебното пение мирополит Николай произнесе слово по случай 141-та годишнина от Освобождението на България, в което каза:

„За тази свобода, чието изгряване чества днес цяла България, бяха положени много усилия и беше пролята много кръв на смели и достойни воини, оставили костите си по нашите земи, за да можем ние днес да живеем и пребъдваме в свобода и независимост. Саможертвата и подвига на всички тези герои на българската свобода, на dsc 2364всичките паднали за нашето Отечество воини, винаги са били скъпи и на Православната ни църква, която в усърдна молитва винаги изпросва мир и покой за техните души.”

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

Честванията в Пловдив продължиха на хълма на Освободителите, където се проведе тържествена церемония с полагане на венци и цветя пред паметника на Царя – Освободител император Александър IІ,  руските освободители и героите отдали живота си за българската свобода.

dsc 2458По-късно през деня Високопреосвещеният митрополит Николай отслужи панихида на Централните гробища в Пловдив, където са погребани много от загиналите в Руско-турската освободителна война български опълченци.

Заупокойното последование се състоя пред Паметника на опълченците в присъствието на официални лица и представителна почетна рота от Пловдивския гарнизон от 101-ви логистичен полк.   

След края на панихидата пред монумента на героите бяха поднесени венци и цветя.