Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейска служба за Ивановден в град Пазарджик

     Ден, след като отбелязва явяването на света на Единия по същност и троичен по Лица Бог – Отец, Син и Свети Дух – Светата Единосъщна, Неразделна и Животворяща Троица, Православната Църква чества „най-големия сред родените от жена“, сподобил се да види пришествието на Духа и да чуе гласа на Отца от небето, свидетелстващ за Синовството на Христос – светия пророк, предтеча и кръстител Йоан.

dsc04876     С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично" беше отслужена от епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Околията, енорийският свещеник Максим Ничев и дякон Николай Ангелчов.

     Камбанният звън от рано събра благочестивите християни в храма, където да изпросят небесната закрила на определения за велико служение на Всевишния още преди неговото раждане Господен Предтеча. Покланяйки се благочестиво пред образа на светеца, християните отдадоха своята почит пред явилия на света истинската Светлина и велико утешение на всички християни, помагащ на прибягващите към неговата помощ да принасят плодове, достойни за покаяние.

     dsc04907В края на службата епископ Яков поздрави присъстващите с празника и честити имения ден на всички, носещи името на свети Йоан. Той посочи примера на Предтеча, който, виждайки Сина Божий, се смири пред Него и Го кръсти във водите на река Йордан, показвайки ни с това смирението като основа на християнския живот. „Още от майчината си утроба – каза владиката – свети Йоан се показа като Пророк и Предтеча, възрадвайки се и проигравяйки радостно, когато чу гласа на света Богородица. И от този миг той отдаде целия си живот да изпълни закона, да проправи пътя на нашия Спасител, да помогне за победата над смъртта и отварянето на Царството Божие. Защото Сам Христос ни каза, че „ако някой се не роди от вода и Дух, не може да влезе в царството Божие“. Затова и свети Йоан не само призоваваше всички към покаяние, но и ги кръщаваше, та да ги направи синове на Бога. Защото сърцето му беше преизпълнено с любов към всички и той изобличаваше нравственото падение, та всички да намерят пътя на покаянието, да се кръстят и влязат в Царството Небесно. Нека и ние, виждайки вярата и добродетелите на Предтечата и чувствайки dsc04917молитвеното му застъпничество, да отделим умовете и сърцата си от всичко земно, преходно и ги издигнем към Небесата. Нека облагородим сърцата си, та и ние да чуем неговия призив: „Покайте се!“. Да се разкаем за греховете си, но да носим и бодрия дух, който го изпълваше и да проявяваме послушание. Да използваме и ние устата си да въздаваме слава, хвала и благодарение на нашия Спасител, да шепнем молитви и да оказваме любов към ближния. И така, изпълнени с добродетели, живеещи с жива вяра, не само на думи, но и на дела, ще се удостоим и ние със свети Йоан да видим вратите на Царството Божие отворени за нас“.

     Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

     Празникът завърши с многолетствие, след което архиереят лично раздаде нафората.