Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Богоявление в град Пазарджик

     „Дойдете днес, Ангелски сили, гледащи Владиката Христа да идва към Йорданските струи, за да очисти греха на Адам и съзерцавайки такова Божие тайнство, със страх прославете Неговото велико снизхождение! Защото Бог се уподоби на човеците и непознал грях, идва като Агнец Божий да вземе греховете на света. Затова, прославяйки Божественото Христово явяване, възпейте Му, както във Витлеем, славословия!“

dsc04531     Всяка година на 6-и януари Светата Православна Църква възпява дивното явяване на Троичния Бог на река Йордан, когато за пръв път на човечеството се яви великата тайна на Божията триипостасност – Единият по естество Бог е Троичен по лица: когато Бог Син, нашият Господ Иисус Христос влезе във водите на реката, слезе върху Него Бог Дух Свети във вид на бял гълъб, а от небесата прогърмя гласът на Бог Отец, възвестявайки че именно Христос е Неговият Възлюбен Син, в Когото е Неговото благоволение.

     На този ден с благословението на Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена архиерейска Василиева света Литургия от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, енорийският свещеник Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

dsc04601     В този пресветъл ден вярващите християни дойдоха от рано в Божия дом да съпреживеят духовната радост от празника. Кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, заместник-областният управител г-н Йордан Кожухаров, омбудсманът на Пазарджик г-н Георги Шопов, г-н Георги Делчев, общественици и интелектуалци също взеха молитвено участие в светата служба.

     По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

    В края на литургията храмът беше изпълнен с мощно „Многая лета!“, в което се включиха всички присъстващи, изразявайки още веднъж радостта си от Богоявлението. Епископ Яков поздрави присъстващите и имениците и благопожела Явилият се Бог да се открие и в сърцата ни, да ги облагороди и изпълни с любов, приучавайки ни да вършим добро и избягваме злото.

dsc04650

     След края на литургията при тържествено биене на камбаните всички се отправиха на литийно шествие до река Марица, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет и извършен ритуалът по хвърлянето на кръста в реката. Тази година той бе изваден от 16-годишния Борислав Палашев от Пазарджик.

 

dsc04683

dsc04697