Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейска света Василиева Литургия и Молебен за Нова година в катедрален храм "Успение Богородично", гр. Пазарджик

     В началото на всяка календарна година, в първия ден на месец януари Светата Православна Църква отбелязва празника Обрезание Господне и почита паметта на един от най-великите мъже, просияли на небосклона на светостта – светия отец и вселенски учител Василий Велики.

dsc04172     В този радостен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена празнична архиерейска Василиева света Литургия от Константийския епископ Яков – викарен епископ на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийският свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

     Верният Божи народ от рано се събра под купола на храма да измоли отdsc04440 Всеподателя Бога мир и благоденствие, полагайки всяко начало в своя живот на здравата основа на вярата и молитвата. Християните съучастваха с духовниците в боговдъхновените слова и молитвословия на светата литургия, съставена от свети Василий Велики.

       По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво от службата.

dsc04389     В края на литургията епископ Яков честити на присъстващите настъпилата 2019-а година от Рождението на нашия Спасител Господ Иисус Христос и благопожела Новата година да бъде изпълнена с добри дела, да ни донесе духовно и телесно здраве. Архиереят завърши: „Братя и сестри! Никак не е случайно, че в началото на всяка Нова година Светата Църква представя пред очите ни примера на свети Василий и тя започва с литургията, съставена от него. Чухме молитвите, които той написа, без да забрави никого от нас – бедни, богати, вдовици, сираци, млади, стари - да се молим и ние така за всички хора и най-накрая да се помолим и за себе си. Тогава молитвата ни ще бъде благоугодна пред Бога и ще се възнесе към Него като благоуханно кадило. Нека през тази година се постараем да се въздържаме от греха, та да не измъчваме душата си. Да се грижим за нея, защото когато я освободим от греха, тогава тя се пренася от земното към небесното и не усеща времето, чувствайки Господните думи, че „един ден е като хиляда години и хиляда години са като един ден“. Обратно, когато се грижим само за земното и забравяме небесното, когато приспиваме съвестта си, то тогава денят ни се струва дълъг като години, тогава се измъчваме и сякаш времето спира за нас. Да пазим душата си, да не йdsc04433 причиняваме страдания, вършейки зло, да й позволим да литне към Бога и така да прекараме настъпилата година пребивавайки с ума и сърцето си на Небесата, при нашия небесен Отец“.

     Накрая епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и от негово име пожела на всички здраве, спасение и благопреуспяване във всяко добро.

     Празникът завърши с многолетствие.

     В края на службата владиката отслужи Молебен за Нова година, благодарейки на Бога за Неговите щедрости, които прояви към нас през миналото време на нашия живот и изпросвайки от Него да благослови настъпващата година със Своята благост и човеколюбие.