Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейска света Литургия в параклис "Св. Неделя" гр. Пазарджик

dsc04093     В последния неделен ден на 2018-а година, Неделя след Рождество Христово, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му – Константийският епископ Яков отслужи празнична архиерейска света Литургия в параклис „Св. Неделя“, който се намира непосредствено до катедралата „Успение Богородично“ в гр. Пазарджик. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и дякон Николай Ангелчов.

     Прекрасният Божи дом се изпълни от рано с боголюбиви християни, които с цялото си сърце взеха участие в светата богослужба, пеейки и съмолитствайки с духовниците.

     По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво от светата Литургия.

dsc04146     В края на службата епископ Яков още веднъж поздрави присъстващите с празничните Рождественски дни и завърши: „През последните две години от епископската хиротония по няколко пъти на ден минавам покрай този свят храм, без досега да съм имал възможност да служа в него и да призова помощта на Божията невеста света Неделя. А тя е била молитвената застъпница и ходатайка на нашите предци, за да може да бъде построена великолепната катедрала на града ни. Защото, когато изгаря старата църква, за да не останат без молитва, пазарджиклии построяват този малък параклис, където да се молят, щото Бог да благослови трудовете им. Така и решихме да отслужим в последната неделя на годината тук Божествената Литургия и да просим от светата мъченица да ни укрепява в опазването на нашите храмове, но също така да ни помага и в съграждането на духовен храм в нашите сърца. Да можем, по нейните свети молитви, да достигнем до блаженството, което Господ е обещал на онези, които се стремят да вършат добро и се каят за стореното зло. Нека всички да очистим вътрешния си духовен храм, да изгоним лошите мисли, лошите постъпки, да освободим място да вършим добри дела, място за добри помисли, и така обновени, да вървим по благодатния път, водещ към Христа. Нека на края на старата година да размислим какво сторихме и какво не успяхме и dsc04137пропуснатото заедно да го постигнем през новата 2019 година“.

     Владиката благопожела новата година да бъде благодатна, спасителна, мирна и изпълнена с добри дела, та да възрастваме духовно и с търпение да преодоляваме трудностите, като с това докажем, че сме верни Христови воини.

     Накрая епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

     Празникът завърши с многолетствие.