Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Рождество Христово в град Пазарджик

     „Цялото ангелско и човешко естество, събрано в тясната пещера като в царски чертог, ликува: по-високият от небесните престоли Владика и всеистинният Господ на премирните Господства по Своето човеколюбие се яви на земята и възжела да поживее с човеците, за да избави Адамовия род от мъчителството на ада. Наистина Той е нашият предвечен Бог и нов Човек, доброволно въплътил се и смирил се по Божество, за да подготви за земнородните пътя към спасението и да дари Божествено безсмъртие на пеещите Му: Алилуия!“

dsc03730     Така Светата Църква възпява надвишаващото ума чудо на Божественото въплъщение всяка година в 25-ия ден от месец декември, когато отбелязва Рождението по плът на Събезначалното Слово на Отца – Бог Син, въплътил се и приел човешка природа – нашият Господ и Спасител Иисус Христос. В този светъл ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му – Константийският епископ Яков отслужи празнична архиерейска света Литургия в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в храма свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

     Празничният звън на църковните камбани от ранно утро призовавашеdsc03910 благочестивите християни да се съберат под купола на храма, където да съучастват в радостта на празника. Заедно с храмовото духовенство те посрещнаха своя архиерейски наместник епископ Яков и съмолитстваха в песнопенията на светата богослужба. Небесна радост преливаше от щастливите сърца на вярващите и озаряваше всяко лице с благодат. Много от тях увенчаха своя пост и покаяние, пристъпвайки към светите Тайни и причастявайки се със светите Тяло и Кръв Господни.

     По време на причастния беше прочетена проповед за Родилия се от непозналата мъж Дева Спасител на света – Господ Иисус Христос.

dsc03897       В своето слово в края на литургията епископ Яков прочете Патриаршеското и синодалноdsc03921 Рождественско послание. От свое име той честити светлото Рождество Христово на енориашите и гостите на храма и им пожела винаги със сърцата и делата си да славят Бога и небесният мир да цари на земята, в семействата, във всички сърца, та изпълнени с този мир, с любов и добродетели да достигнем до спасението и влезем в Царството Божие.

    Владиката честити празника от името на Пловдивския митрополит Николай и преподаде архипастирския му Рождественски благослов над всички присъстващи, пожелавайки им от името на митрополита здраве, благоденствие и душевно спасение.

       Празникът завърши с многолетствие.

    Владиката сам раздаде нафората и с нея подари на всички присъстващи деца плик с лакомства.