Новини

Рождество Христово в град Пазарджик

     „Цялото ангелско и човешко естество, събрано в тясната пещера като в царски чертог, ликува: по-високият от небесните престоли Владика и всеистинният Господ на премирните Господства по Своето човеколюбие се яви на земята и възжела да поживее с човеците, за да избави Адамовия род от мъчителството на ада. Наистина Той е нашият предвечен Бог и нов Човек, доброволно въплътил се и смирил се по Божество, за да подготви за земнородните пътя към спасението и да дари Божествено безсмъртие на пеещите Му: Алилуия!“

dsc03730     Така Светата Църква възпява надвишаващото ума чудо на Божественото въплъщение всяка година в 25-ия ден от месец декември, когато отбелязва Рождението по плът на Събезначалното Слово на Отца – Бог Син, въплътил се и приел човешка природа – нашият Господ и Спасител Иисус Христос. В този светъл ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му – Константийският епископ Яков отслужи празнична архиерейска света Литургия в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в храма свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

     Празничният звън на църковните камбани от ранно утро призовавашеdsc03910 благочестивите християни да се съберат под купола на храма, където да съучастват в радостта на празника. Заедно с храмовото духовенство те посрещнаха своя архиерейски наместник епископ Яков и съмолитстваха в песнопенията на светата богослужба. Небесна радост преливаше от щастливите сърца на вярващите и озаряваше всяко лице с благодат. Много от тях увенчаха своя пост и покаяние, пристъпвайки към светите Тайни и причастявайки се със светите Тяло и Кръв Господни.

     По време на причастния беше прочетена проповед за Родилия се от непозналата мъж Дева Спасител на света – Господ Иисус Христос.

dsc03897       В своето слово в края на литургията епископ Яков прочете Патриаршеското и синодалноdsc03921 Рождественско послание. От свое име той честити светлото Рождество Христово на енориашите и гостите на храма и им пожела винаги със сърцата и делата си да славят Бога и небесният мир да цари на земята, в семействата, във всички сърца, та изпълнени с този мир, с любов и добродетели да достигнем до спасението и влезем в Царството Божие.

    Владиката честити празника от името на Пловдивския митрополит Николай и преподаде архипастирския му Рождественски благослов над всички присъстващи, пожелавайки им от името на митрополита здраве, благоденствие и душевно спасение.

       Празникът завърши с многолетствие.

    Владиката сам раздаде нафората и с нея подари на всички присъстващи деца плик с лакомства.