Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейска света Литургия в Неделя преди Рождество Христово в село Семчиново

dsc03608     В навечерието на светлото Рождество Христово, на 23-ти декември - Неделя пред Рождество, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай епископ Яков отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. Петка“, с. Семчиново. С него съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Кирил Петракиев и дякон Николай Ангелчов.

     В края на утренята владиката отслужи последованието на петохлебието за телесно иdsc03582 духовно здраве и спасение на жителите на селото, които се радваха да посрещнат своя архиерейски наместник и с целите си сърца съучастваха молитвено в службата. Много от тях пристъпиха към светото Причастие, след като бяха постили и се изповядали.

     По време на причастния беше прочетена проповед за идващия Младенец, Който предстои да се роди от Приснодева Мария.

     В своето слово в края на литургията епископ Яков изпроси от Раждащия се Христос здраве, благоденствие и душевно спасение за живущите в селото. Той припомни на присъстващите смирението, което имаха и Христос, и Неговата Майка, които приеха да бъдат настанени в пещера и Младенецът да се роди не в топла и уютна стая, а в ясли на животни. Владиката завърши: „Христос ни показа какви трябва да бъдем и ние, Неговите воини. Христос не се възполза нито от славата, нито от властта Си, които притежаваше. Той не изпроси от Своя Отец да Го свали от Кръста. Напротив, с търпение, с преклонена глава Той отиде като агне на заколение и изпълни всичко, та да ни изкупи от властта на смъртта и всеки един от нас да наследи Царството Божие. Бог не желае смъртта на никого, а иска всички да познаят истината и се спасят. Нека и на всички нас Раждащият се да даде истинската православна вяра, да изпълни сърцата ни с надеждата и любовта, та и ние, очистени от греха, да посрещнем Рождението на нашия Спасител“.

dsc03651     Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит над председателя и енориашите на храма и благопожела от негово име Христос да се роди в сърцата на всички и да ги изпълни с небесната радост, с която и ние да пеемdsc03656 като ангелите „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“.

     От името на църковното настоятелство и миряните отец Кирил поднесе на архиерея живо цвете – Коледна звезда, образ на Витлеемската звезда, чиято светлина винаги да огрява сърцата на всички.

     Празникът завърши с многолетствие.