Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Храмов празник в село Варвара

dsc02682       Всяка година в четвъртия ден на месец декември Светата Православна Църква почита подвига на Христовата невеста света великомъченица Варвара. В този ден своя храмов празник посреща и едноименната църква в китното Септемврийско село, също носещо името на светицата.

   По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Кирил Петракиев, прот. Йордан Василев, председател на храм „Св. Свщмчк Харалампий“ гр. Септември и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе и свещ. Николай Генев, председател на храм „Св. Троица“, гр. Белово.

dsc02728     Преди началото на светата Литургия владиката отслужи последованието на петохлебието, измолвайки от Бога прошка на прегрешенията, закрила и мирен живот за жителите на селото. Духовници и миряни в един глас изпяха Богородичната песен „Богородице Дево“, изпълнила сърцата им с радостта на празника.

     Верният Божи народ, който от ранно утро изпълни храма, участваше живо в светата служба, изповядвайки Символа на нашата вяра и изричайки думите на Господнята молитва „Отче наш“.

     По време на причастния беше прочетена проповед върху житието на света великомъченица Варвара.

dsc02822    В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите с благо слово за силната вяра и чудния подвиг на дивната Божия угодница света Варвара и завърши: „Братя и сестри, чухме и Господните думи от днешното евангелско четиво „Твоята вяра те спаси!“. Без тази вяра в Триединния Бог никой не може да достигне до спасение. А Бог иска всеки един човек да се спаси. Той иска от нас да живеем с тази вяра и тя да ни води в живота. А израз на нашата вяра, братя и сестри, са нашите дела. Тогава свидетелстваме, че вяваме в Бога, когато вършим добро, когато обичаме ближния, когато проявяваме смирение, търпение и всички останали добродетели не само на думи, но повече на дело. Тези дела ще станат и онази светлина, която ще сочи на всички пътя към Небесния ни Отец. Светъл пример и силна застъпница имате пред лицето на Бога в лицето на света Варвара – тя на дело изпълни и завеща и на нас евангелската вяра и добродетел. Следвайте нейния пример, изпълвайте сърцата си с вяра и любов, с благодат и чистота. Божието милосърдие е безгранично, любовта Му е безкрайна и всеки от нас, който се старае да върви по пътя към доброто, по пътя към Него, благодарениеdsc02845 на Христовата саможертва ще постигне и спасение за своята душа. Да се радваме и славим Бога като света Варвара, твърдо да стоим в Православната вяра и любовта към Бога и към ближния винаги да пребъдва във всички нас“.

     Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и неговите енориаши.

     От името на църковното настоятелство отец Кирил подари на владиката букет с цветя.

     Празникът завърши с многолетствие.