Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейска света Литургия в храм "Св. Георги", село Голямо Белово

dsc02353     Истинска радост и утеха донесе неделният ден на 25-и ноември, ✝13 Неделя след Неделя подир Въздвижение, за жителите и гостите на прекрасния храм „Св. Георги“ в село Голямо Белово. В този празничен ден, когато Светата Църква чества паметта на един от най-великите Божии угодници, просияли на небосклона на светостта – свети Климент Охридски Чудотворец, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена празнична архиерейска света Литургия. Тя беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Стоян Ковачев и дякон Николай Ангелчов.

     Енориашите и гостите на храма, начело с кмета г-жа Росица Данкова, участваха живо в светата служба, изповядвайкиdsc02382 заедно Символа на вярата, изричайки думите на Господнята молитва „Отче наш...“ и пеейки ведно с певците молитвословията на литургията. Много от тях пристъпиха към светите Тайни и се причастиха с Честните и Животворящи Тяло и Кръв Христови след усърден пост и покаяние.

     По време на причастния беше прочетена проповед върху днешното Евангелско четиво.

   В своето слово в края на службата епископ Яков благодари на всички за благоговението, с което взеха участие в светата Литургия. Той припомни живота и делото на свети Климент Охридски, който се потруди достойно и със смирение на Божията нива и посея в благодатната почва на българските сърца най-доброто семе - Божието слово. Епископът завърши: „Хилядократно е слизал тук Сам нашият Господ Иисус Христос, за да чуе молитвите на хиляди души, преминали през този стародавен и великолепен храм. Благодаря на Бога, че и нас днес сподоби да застанем пред светия Престол и измолим от Него благоденствие, мир, любов и спасение. Вашите предци са идвали в храма, чули призива на Христос да търсят не земно богатство, а душевно спасение. Да се стремим и ние да събираме не земни блага, които крадец краде, молец изяжда и ръжда унищожава, а богатства небесни – тези, които ще dsc02442ни са от полза и във вечността. Често пред нас се изпречват тези два пътя – на доброто и злото и всеки път, когато със свободната си воля изберем пътя на добродетелта, тогава радваме Небесния ни Отец и трупаме тези нетленни богатства, които нищо не може да разруши. А когато се подхлъзнем в примките на дявола и тръгнем надолу по пътя на злото, загубваме натрупаното ни богатство. Тогава за нас идват и нещастията, и скръбта, и болестите. Докато не се осъзнаем и отново се обърнем към Бога и тръгнем по пътя на добротворството. В такива благодатни дни живеем сега – дните на Рождественския пост, когато очакваме Раждането на нашияdsc02455 Спасител и Църквата ни призовава да слезем в сърцето си и издирим всяка нечистота, която там се е загнездила. Да бързаме да се осъзнаем и да тичаме в храма да се примирим с Бога в тайнството на покаянието и така да умием душата си от чернилката на греха и вплетем някое цветче в небесния си венец“.

     Накрая епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

     От името на църковното настоятелство при храма свещ. Стоян Ковачев подари на архиерея книга с Молебния канон на свети Климент Охридски и пожела на владиката светецът винаги да бъде негова опора и подкрепа в апостолското му служение. Църковното настоятелство също благодари на архиерейския си наместник за всегдашната помощ и молитвена подкрепа, която той оказва на енорията, като му поднесе прекрасен букет с цветя.

Празникът завърши с многолетствие.