Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

На 01 ноември Православната църква почита паметта на Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Асийски

 

     dsc 9867 С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений- викарий на митрополита, възглави богослуженията по повод храмовия празник на кукленската света обител „Св.св.Козма и Дамян” - град Куклен.

  В навечерието на празника архиереят възглави празничната вечерня с петохлебие, а на следващия ден и светата Литургия. С епископа съслужиха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, духовният надзорник при  митрополията  свещеноиконом Деян Стоенчев, ставрофорен свещеноиконом Георги Славчев – епархийски съветник, свещеници от епархията и митрополитския дякон Ангел Ангелов. Песнопения бяха изпълнени от митрополитския хор ”Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. dsc 0061

  На богослужението присъства  кметът на град Куклен г-жа Мария Белчева. По време на „Причастния канон” епископ Арсений произнесе проповед за светите безсребреници Козма и Дамян - целителите на човешките недъзи, като каза:

 dsc 0276 „Христос на земята се е уподобил на небесен лекар, както предвъзвестил свети пророк Исая, като каза: „той взе на гърба си нашите немощи и понесе нашите недъзи.” Ако се замислим за множесвото извършени от Господа чудесни изцеления - няма нищо удивително. Разбира се, че Всемогъщият Творец е властен, да се издигне над законите на природата установени от Него Самия. Чудесата Христови са знак за Божието милосърдие, свидетелство за Божесвената сила, призив към намиране на Господнята вечност чрез вяра, надежда и любов към Христа – Подателят на живота. Господ не само Сам е проявил дара на чудотворството, но верните последвалите в чистота и святост Той надарил с благодатни дарования. Христос заповядал на Своите апостоли в свидетелство на истинността на тяхната проповед да творят чудеса: „болни изцелявайте, прокажени очиствайте, мъртви възкресявайте, бесове изгонвайте. Даром получихте, даром давайте.” В последствие много божи угодници с висотата на помислите и чистотата на житието постигнали святост, също се удостоявали с дара на чудесното лекуване. dsc 0279

  Такива били и днес честваните свети церители и безсребреници Козма и Дамян Асийски. Божествената любов е главната животворяща и изцеляваща и лекуваща сила. Божийте подвижници придобили способност да побеждават злото и страданието с любов. Тази добродетел е всемогъща – тя не само възвръща здравето на болния във временния живот, но и тържествува над смъртта, донасяйки на верните безкраен живот в Небесните чертози. Затова трябва повече да мислим за вечността, отколкото за бързотечащите десетилетия, които са ни отредени в смъртния свят. Здравето, както и самият живот са дар Божий. Да не го пазиш е грешно, а да се стремиш да го запазиш е естествено. Нека, според степента на силите си, да подраважаме на добродетелите на светите Козма и Дамян Асийски. Високо било тяхното Боголюбие, нека благодатната любов към Господа Спасителя да съгрее и нашите сърца.”

 dsc 0565 След светата Литургия по традиция с литийно шествие всички се отправиха към аязмото на манастира „Св.св.Козма и Дамян”, където епископ Арсений отслужи водосвет пред чудотворните образи на светите безсребреници Козма и Дамян, и преподаде архипастирския благослов на епархийският архиерей Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай.

  Многолетствие провъзгласи митрополитският дякон Ангел Ангелов.