Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейска света Литургия в храм "Св. Троица" с. Братаница

 

    dsc01159 В ✝ 7 Неделя след Неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи архиерейска света Литургия в храм "Света Троица" с. Братаница. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие взеха председателят на храма прот. Васил Спасов и прот. Атанас Кънев, председател на храм "Св. Димитър" в съседното с. Звъничево.

  Жителите на селото посрещнаха своя архипастир с букети градински цветя, дарени му в знак на благодарност за подкрепата в трудните за тях моменти. dsc01246

  Преди началото на светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието, което енориашите при храма бяха подготвили специално за своя болящ пастир отец Васил.

  Изпълненият с народ храм се молеше усърдно с духовниците за Божията милост над жителите на селото и своите близки. Всички изповядаха вярата си и участваха с едни уста в песнопенията на богослужението.

 dsc01241 В края на службата епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай над отец Васил и неговото паство. Владиката благодари на Бога, че го удостои отново да дойде и да служи в този дом, посветен на Светата Единосъщна и Неразделна Троица. Той припомни силната вяра на кръвоточивата жена, за чието излекуване бе припомнено в неделното свето евангелско четиво и завърши: „Жената си отиде от Господа изцерена не само телесно, но преди всичко духовно. Тя стигна до познание на Истината – Христос Бог и така получи здраве на тялото и душата. Когато се докоснем до Бога, Той изпълва сърцата ни с любов и вяра, облагородява ги и в тях вече няма място за болестта на греха. Затова и ние да бързаме да се допрем до нашия Спасител и никога да не Го изоставяме. Да прибягваме постоянно до Него с умовете и сърцата си, да се молим не само за себе си, но и за нашите близки. Виждам, че вие това и правите. Виждам, че любовта, която вашият пастир изпитва към вас, той е предал и на вас и вие днес дойдохте в храма и принесохте своите молитви и дарове за негово здраве и спасение. Това е живата вяра, това е живата Църква. Бог да дава на вашия пастир отец Васил дълголетно и спасително служение на Господнята нива, а вас да укрепява и милва със Своята спасяваща десница. С нас е Бог, не унивайте и не се отчайвайте, защото с нас е Бог!“.

  От името на енорияшите презвитера Цветанка Спасова поднесе на владиката прекрасен букет и ръчно приготвена пита и с развълнувано сърце му благодари за голямото му човешко сърце, за молитвената подкрепа и опора, която той винаги е бил за християните в селото.

 Трогателният празник, в който се превърна светата Литургия, завърши с многолетствие, което изпяха всички присъстващи.