Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейска света Литургия в храм „Свето Въведение Богородично” в град Панагюрище.

 

    dsc 6636 На 8 септември Църквата празнува Рождество на Пресветата Богородица – Божията Майка, чрез Която дойде в плът на света нашият Спасител Господ Иисус Христос.

  Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в храм „Свето Въведение Богородично” в град Панагюрище. С владиката съслужиха: Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, Негово Преосвещенство Константийски епископ Яков, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – епархийски надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник, свещеноиконом Марко Марков – архиерейски намесник на гр. Карлово, митрополитските протодякон Илиян Александров, дякон Ангел Ангелов и йеродякон Максим. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. dsc 6910

  Старинният храм „Свето Въведение Богородично” в град Панагюрище отбелязва 200 години от построяването и освещаването си*. Множество поклонници, сред които и областният управител Стефан Мирев, кметът на града Никола Белишки, бригаден генерал Явор Матеев – началник на пловдивския военен гарнизон, представители на държавността и общинската власт, присъстваха на светата Литургия, за да отпразнуват рожденния ден на Небесната Владичица, да съучастват молитвено в богослужението и изповядат своята спасителна Христова вяра. Песнопенията на митрополитския хор усили духовната радост у всички.


 dsc 7273 В края на богослижението Негово Високопреосвещенство се обърна към всички присъстващи с думите:
“Празнуваме в светла духовна радост велик празник – преславното рождение на Божията Майка. Съвсем наскоро – на 15 август отбелязахме нейното преславно успение. И всички ние, православните християни, всички човеци по земното лице, всички за които Света Богородица каза: „ето от сега ще ме облажават всички родове за дето Силният ми стори велико нещо и свято е името Му”, всички ние знаем как по чудесен начин Света Богородица си отиде от този свят, но отивайки си от този свят Тя не ни изостави - тя остана, за да пребъде с нас. За да бъде източник на утеха, да бъде надежда за обезнадеждените, да бъде кърмителка на гладните, одежда на голите, изцерение на болните, да бъде спасение за верните. По чудесен начин Света Богородица и дойде на този свят, като плод на усърдната молитва на нейните благочестиви родители – светите праведници Йоаким и Анна. Раждането на всеки човек е тайнствено събитие. Това е истинско чудо, защото в света идва ново човешко същество изпълнено с неразгадана тайна. Какво ще донесе новороденият човек на света и какво ще му даде животът. Защото всяко дете бива очаквано от своите родители от своите родственици с трепет, как ще преживее живота си новият човек идващ на света – ще бъде ли той умен и талантлив; ще обогати ли общочовешката съкровищница с дарования, таланти или може би животът му ще бъде сит, незабележим и вкусил на земята много скърби и печали и той ще си отиде незабелязано и паметта за него ще погине. Колкото повече е знаменит и известен със своите деяния човек, толкова и по-тържествено и празнуват неговото раждане. Велик рожден ден празнуваме днес – рожеството на Пресветата Богородица и винаги Дева Мария е източник на всеобща радост и нещо повече – той е източник за утеха. В лицето на Божията Майка Бог дари на света Тази, пред Която се прекланят толкова много хора, възнасят се толкова много молитви, пред Която се изливат реки от човешки сълзи. Знаем колко много са чудотворните образи на Светата Богородица в богоспасяемата ни пловдивска епархия. Знаем и това, че пътищата до тия образи са отъпкани, от стъпките на много хора пожелали да я намерят, със съзнанието, че тя ще ги утеши със своята майчина ласка, милваща десница изтрива всяка сълза от човешкото лице. Всеки от нас отива да утоли жаждата си на място, където е сигурен, че ще намери вода – такъв източник на утеха е Света Богородица. Божията Майка намери благодат у Бога, силата на Всевишният я осени и Тя единствена измежду жените се удостои да бъде вместилище на невместимия Бог, да зачене в отробата си от Светия Дух и да роди Спасителя на нашите души. Божията Майка така пълно и ясно за себе си е казала думите на химна: „Душата ми величае Господа и духът ми се зарадва в Бога Спасителя мой” – в  това се състои целият живот на Света Богородица – да прославя Бога. По примера на Пресветата Богородица Божията Майка и ние християните винаги трябва да величаем Господа.”

  Владиката поздрави с празника христолюбивия народ и призова да подражаваме винаги на вярата, смирението и добродетелта на Божията Майка, а Бог да им даде всичко онова, което днес попросиха в молитва. Пресвета Богородица да бъде всегдашна наша закрилница и покровителка.  *Храмът е започнат през 1818 година и е завършен към 1923 година. Той представлява еднокорабна базилика с колонада. Майсторите зидари са били от Банско, а резбарите от Дебърско. Църквата е изгорена през Априлското въстание и възстановена през 1878-1880 година от брациговски майстори и богато изписана и украсена с икони от самоковски майстори. Храмът е с уникални стенописи и златни кубета