Новини

Новият храм „Преображение Господне” отваря врати в квартал „Тракия” на 10 юни

13532Преображение Господне най-новия православен храм в Пловдив.

 Кръстокупулнатa базилика е построена в жилищен квартал „Тракия”. Църквата отваря врати на 10 юни 2012 г. – в Неделята на всички светии. 

Чинът на освещаване ще отслужи Пловдивският митрополит Николай – от 8 ч. В 9 ч. ще започне първата литургия в новия храм, която ще води Негово Високопреосвещенство в съслужение с епископи на Българската православна църква.

Храмът „Преображение Господне” беше построен за около една година. Основен ктитор на храма е Петър Манджуков. Архитект на църквата е арх. Ахрянов.

Преображение Господне е един от големите християнски празници – чудо, което се е случило пред очите на евангелистите. Според Светото писание в планината Тавор Спасителят се преобразява пред тримата ученици Петър, Яков и Йоан и Иисус Христос - „...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“

Епархийският съвет на Пловдивска митрополия решава новия храм да се нарича „Преображение Господне”, на Таворската светлина да преобразява душите на християните в квартал „Тракия” всеки ден.

Храмовият празник на църквата „Преображение Господне” ще бъде на 6 август.