Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейска св. Литургия за 180-ата годишнина на храм „Св. Атанасий” в Дедово

     dsc 4257На 3 юни, в Първата Неделя след Петдесетница - на Всички светии, когато Църквата чества и дивния Божи угодник преп. Атанасий Чудотворец, с празнична архиерейска св. Литургия бе отбелязана 180-та годишнина на храм „Св. Атанасий” в близкото до Пловдив село Дедово. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението възглави Преосвещеният Знеполски епископ Арсений. С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, свещеник Димитър Карналов, председател на храма, свещеник Величко Кънчев и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм”.  dsc 4658

  На този светъл празник множество боголюбиви миряни, сред които и кметският наместик на Дедово г-н Стефан Папазов, дойдоха с вяра и благоговение в старинния храм, за да въздигнат своя духовен взор към Всеподателя Бога и Му благодарят за Неговата милост и благодеяния. Някои пристъпиха към Светите Тайни. В края на богослужението Преосвещеният епископ Арсений се обърна към богомолното множество със слово за големия празник, в което каза:  

 dsc 4781Бог всичко е направил премъдро, всичко е създал величествено, всичко е сътворил непостижимо.  Към това няма какво да се прибави и няма какво да се отнеме, защото всичко разумно възпява славата Му, прекланя се пред величието Му. И днес, по неизказания Божи промисъл, ние сме тук, сред вас, за за отбележим богоблагословения 180-годишен юбилей от изграждането и освещаването на Дома Господен във вашето село – на храма, посветен на великия поборник за чистотата на светата Православна вяра св. Атанасий Велики, архиеп. Александрийски. Църковният празник е велик, събитието – голямо, духовното осенение – услажда, хорското вълнение – радва. Възможно ли е при такъв духовен възторг човек да не възкликне:  „Слава Тебе, Боже, благодателю наш!”  заради 180-те години от венеца от години на Божията милост, проявени тук, в това село, за да имате храм Божий, където преизобилно да тече благодатта на Светия Дух, да се преподават Светите Тайнства на Църквата и да се проповядва и благовести спасителното за всички човеци слово Божие.” dsc 4759

  Епископ Арсений призова да се помолим за вечен и блажен покой на всички онези, които са се потрудили за изграждането и освещаването на храма, на свещенослужителите, които ревностно и всеотдайно са служили Богу и на народа, извършвайки неуморно своя пастирски дълг,  за допринеслите за благоукрасата и поддръжката на храма и за онези, които не са загасили кандилцето на светата Православна вяра, а са преподавали на деца и внуци истините на Христовото спасително учение.

 dsc 4826Нека Православната вяра сияе, българският народ да се обича, българското небе да е чисто, българската земя – плодородна и българската сила – непобедима! Отбелязвайки този благословен 180-годишен юбилей, ние, чедата на нашите предци, на нашите майки и бащи, да бъдем достойни техни наследници в изповеданието на светата Православна вяра, полагайки грижи с нужното благоговение към Дома Господен. Оттук човек бива представен пред Бога и оттук човек минава във вечността” – добави епископ Арсений, който преподаде архипастирския светителски поздрав и благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Духовното тържество завърши с многолетсвие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.