Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Молебен и детски празник в Сопот по случай Деня на детето

  dsc 3706  На 1 юни - Международния ден на детето, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Преосвещеният Знеполски епископ Арсений отслужи молебен за здравето, успеха, благополучието и духовно-нравственото възрастване на всички деца. Богослужението се състоя в храм „Св. св. апостоли Петър и Павел” в гр. Сопот в присъствието на деца от СУ „Иван Вазов” и детските градини „Роза”, „Слънчево детство” и „Приказен свят”, учители, преподаватели, директори на учебни заведения, родители, кметът на общината г-н Деян Дойнов, монахини от Сопотския девически манастир, г-жа Недка Чолакова, завеждаща Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия, и боголюбиви миряни. С Преосвещения епископ Арсений съслужи архиерейският наместник на Карловска духовна околия свещеноиконом Марко Марков.  dsc 3780

  По време на богослужението епископ Арсений се помоли  Всеподателят Бога да запази децата от всяко зло, да им даде светлина и разум, за да познаят Божествената истина и възрастват в спасителната православна вяра, изпълнени с любов към своите родители, близки и учители.  Архиереят благослови малките Христолюбиви деца и присъстващите. В края молебена епископ Арсений  се обърна към всички с поздравително слово, в което изрази радостта си да бъде тук на този празник, за да „прославим Бога и да изпросим от Него милост, здраве, благополучие за най-скъпото нещо в Отечеството ни – нашите прекрасни деца”. Архиереят говори за най-щастливия период в човешкия живот – детството, за детската чистота и невинност, но сподели и загриженостт за подрастващите във времената на изкушения и заблуди.

 dsc 3777За голямо съжаление в нашето съвремие ние, християните, сме изправени пред предизвикателството  как възпитаме и учим нашата подрастваща младеж и нашите деца. Някои структури и институции, прикриващи се зад маската на благотворителност, се опитват да разрушат детството,  да отровят децата ни и да ги убият духовно – не с оръжие и нож, а с духовна отрова, опитвайки се да натикат душата на детето в тресавището на разврата, пошлостта и безотговорността. Такива структури и институции влизат в детските градини и училищата, опитвайки се да внушат на нашата младеж правилото „всичко ми е позволено”, та да правят всичко, каквото поискат. Целта на такива организации е да внушат, че нравствените закони на обществото ни са отживелици от тъмното минало. Да се възпита детето правилно е най-голямата отговорност за всеки родител и учител.dsc 3768

  Дошли сме в дома Господен и виждаме образа на Божията Майка, която държи Богомладенеца Христос в своите майчински обятия и прегръдка. Трябва да знаем, че всяко едно наранено, наскърбено и огорчено дете е кървава сълза по лицето на Божията Майка. Най-големият дар, който може да принесе преподавателят, учителят или родителят на Пресвета Богородица, това е жертвата да възпита своето дете и го изучи в истините на Светата Православна вяра и нравственост. Затова онези родители и учители, които не се стараят да запазят нравствената чистота на децата, са по-лоши от онези, които ги оставят боси, гладни и голи. Отговорността ни като възрастни за възпитанието на децата ни е отговорност не само пред собствената ни съвест, но и пред Бога и пред децата. В днешния ден, когато отбелязваме празника на детето, се обърнахме с молитва към Бога да ни даде мъдрост, сръчност, умение, търпение и кротост, за да можем правилно да възпитаме най-голямото богатство, бисера на човешкия живот – децата, които Бог е поверил на нашите грижи. Да ги възпитаме във вяра, надежда, в любов и добро, в преданост, кротост, взаимопомощ и всички дарове на Светия Дух, които Бог излива в деня на Петдесетница.

  dsc 3883Господ Иисус Христос, Който казва: „оставете децата да дохождат при Мене” (Лука 18:16),  да бъде вашият най-верен приятел и ви пази от всяко зло, а вие да преуспявате, да бъдете послушни към своите родители, търпеливи, с отворени умове и сърца за своите преподаватели и учители, които ще ви преподадат уроци, необходими за вашия утрешен живот. На добър час!  Божията благодатна помощ да ви укрепя през всички дни и години на вашето възрастване!” – благопожела епископ Арсений, който преподаде на всички отеческия и архипастирски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

  След края на богослужението талантливите деца от Сопот изнесоха прекрасна празнична програма, включваща много песни и стихотворения. Детският празник, организиран със съдействието на  Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия, завърши със силни аплодисменти.  Всяко дете получи от епископ Арсений подаръци и една безценна книга -  Евангелие за деца.