Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейска св. Литургия за празника на Пловдивската духовна семинария и Православната духовна академия

 

      dsc 0968 На 11 май, когато Светата Църква и цялата българска земя се прекланят пред светите равноапостолни славянобългарски просветители и наши неуморни застъпници пред Христа Бога - светите братя Кирил и Методий, Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“ и Православната духовна академия тържествено отбелязаха своя патронен празник. 

  Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави празничната св. Литургия в храма на двете духовни училища. С архиерея съслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Самуил, игумен на Бачковската света обител, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - ректор на семинарията и академията и епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при митрополията, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев, архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, свещеноиконом Виктор Христев, ефимериите свещеник Георги Гугов и свещеник Георги Аврамов, протойерей Иван Генов от Старозагорска епархия - преподавател по апологетика в академията, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни антифонно семинаристкият хор, разделен на два клироса, ръководени от протопсалт Георги Радев и преподавателите по източно-църковно пеене  г-н Тянко Николов и г-н Георги Гьорчев. dsc 1414

  На богослужението присъстваха ръководствата на двете духовни училища, преподаватели, учащите в тях семинаристи и студенти, възпитатели, служители, както множество бологюлибиви миряни. Празникът бе уважен и от областния управител на Пловдив г-н Здравко Димитров, неговият заместник г-н Димитър Керин, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили” и началник на Пловдивския гарнизон, старши комисар Атанас Илков, директор на Областната дирекция на МВР, г-жа Иванка Киркова, началник на Регионалния инспекторат по образование, ктитора на много храмове в Пловдивска епархия г-н Вакрил Запрянов, ктитора на новия храм на семинарията и академията д-р Георги Тонев, г-жа Недка Чолакова, завеждаща Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия, представители на държавността и общественици.

 dsc 1415 Присъстващите с искрена вяра и благоговение въздигнаха своя духовен взор към Всеподателя Бога, прославяйки и  благодарейки Му с признателност за дивното дело и равноапостолния подвиг на светите братя Кирил и Методий. Вдъхновено слово за техния велик и труден живот произнесе ученикът от 12-и клас на семинарията Теос Местан, отличник на своя випуск, което завърши с думите:

  „Свято и важно за нас е делото на светите равноапостоли – тяхната писменост, дадена нам, ни е запазила досега и продължава да ни крепи като един народ, опазвайки ни от врагове и заблуди като например триезичната ерес. Нека се молим на светите братя Кирил и Методий да ни помагат и напътстват във всяко богоугодно начинание. По техните молитви да се утвърждаваме в Православието, като се обичаме взаимно. Амин.”   dsc 1424

  В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна с поздравително слово към всички бъдещи пастири и учители на църквата ни и техните преподаватели. Архиреят говори за милостивия Божи промисъл светлината на богопознанието да огрее българската земя и целия славянски свят благодарение на дивните Божи угодници – светите братя Кирил и Методий, техните ученици и последователи. Владиката нарече днешния ден „светъл празник, дивно тържество”.

 dsc 1493 „Когато празнувам този ден, с гордост си спомням думите на поета: „И ний сме дали нещо на светът /и на вси славяни книга да четат.” Особено значим този ден е за Пловдивската духовна семинария и Пловдивската духовна академия, защото те осъществяват своята високоотговорна мисия в съвременния живот под покрова, с насърчението и вдъхновението на светите равноапастолни братя св. св. Кирил и Методий. Първата книга, която превели на български език, първата книга, която прочел на български език народа ни, е Светата Библия” – каза митрополит Николай. Архиереят изтъкна огромното значение на Светата Православна вяра през тъмните векове на робството и Божествената истина, направила ни свободни духом дори тогава.

  „Не друг, а вярата, Църквата, победи робството. Пет века нямаше нито държава, нито училище, а техните функции изпълняваше Църквата. Колко е страшно, когато наши съвременни държавници забравят, че българското училище е рожба на Българската православна църква.  Колко е страшно, когато нашият народ забрави, че българските будители са български духовници. Но „не се гаси туй, що не гасне” - тоя пламък на вярата, който Бог преди повече от 1100 години е запалил в душата на нашия народ и е благоволил този народ да има своя автокефална българска църква, която през вековете, а и до скончание века ще пребъде като „стълб и крепило на истината” (1 Тим 3: 15).  Да благодарим на Бога, че този изстрадал народ Бог е укрепил благодатно и го е дарил с най-важното – светлината на богопознанието.” dsc 1477

  „Богословието е доближаване до Бога.  А доближаването е молитва към Бога, вяра в Бога, надежда на Бога и любов към Бога и към ближните. В това се заключава и смисълът на цялото Писание, на Стария и Новия завет.  Дерзайте, скъпете времето на вашето обучение, постъпете разумно като мъдри, защото „дните са лукави”(Еф. 5:16) и бързо, безвъзвратно отминават, за да се влеят в безспирния поток на времето.

  Архипастирят на Пловдивска епархия призова всички учащи да се стремят към най-голямото богатство – да придобият Господа Иисуса Христа в душите, мислите и чувствата си и Му отдадат  целия си живот в достойно служение. В края на словото си митрополит Николай честити празника на всички и препопаде поздрава и първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ.

 dsc 1514 Ректорът на двете духовни училища ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов благодари със синовна обич от името на преподавателите, учениците и студентите на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай за архипастирската грижа, примера, напътствията и всегдашната подкрепа при обучението на бъдещите пастири и богослови. Ректорът изтъкна факта, че Духовната академия бе създадена благодарение на митрополит Николай и нейният първи випуск ще завърши през настоящата година. dsc 1588

  Поздравително слово от името на Специалните сили на БА и христолюбивото войнство на Пловдивския гарнизон прочете бригаден генерал Явор Матеев. В него той пожела на всички бъдещи пастири и учители да преподадат и на идните поколения православната ни вяра, духовните ни ценности и любовта към Родината.

 dsc 1615 За щедрата помощ за завършване на новия храм на Пловдивската духовна семинария и Православната духовна академия с благодарствена грамота бе награден ктиторът       д-р Георги Тонев.

  Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.