Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейска св. Литургия за храмовия празник и юбилея на храм "Св. Николай" в с. Строево

 

    dsc 9836 В изпълнените с пасхална радост светоносни дни Пловдивска епархия тържествено отбеляза храмовия празник и 150-годишния юбилей на храм „Св. Николай”  в с. Строево, община „Марица”.  На 9 май, когато Светата Църква чества Пренасяне на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец - Летния Никулден, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в храма, осветен през 1868 г. С владиката, който празнуваше своя небесен покровител и своя имен ден, съслужиха Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия,  ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при митрополията, архиерейските наместници: ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев - на Хасковска духовна околия, свещеноиконом Николай Величков - на Ивайловградска духовна околия,  свещеноиконом Любомир Траянов - на Пещерска духовна околия, свещеноиком Марко Марков - на Карловска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Еленко Йосифов,  предстоятелят на храма и енорийски свещеник Милан Георгиев, протойерей Кирил Тошев, свещеници от епархията и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. dsc 0398

  Множество боголюбиви миряни присъстваха на богослужението, дошли да възнесат молитви към Бога и прославят св. Николай  Мирликийски, но и да поздравят своя обичан архипастир митрополит Николай с личния му празник. Сред тях бяха кметът на община „Марица” г-н Димитър Иванов и кметът на с. Строево г-жа Десислава Дингилева.

  В края на богослужението Преосвещеният Знеполски епископ Арсений се обърна към митрополит Николай със слово, в което го поздрави от името на архерейските наместници, освещения клир и боголюбивите миряни на Пловдивска епархия и от свое име. В него викарният епископ изрази преданата синовна обич на всички и добави:

 dsc 0321Днес сърцата на всички ни са изпълнени с молитвени благопожелания към Вас Всеблагият Бог сугубо да излезее върху Вас милостта Си и в радост и утеха да продължите своето достойно митрополитско архипастирско служение като избран съработник Божи в Неговото благодатно Царство”.   

  В отговор митролополит Николай изрази искрена благодарност във вдъхновено архипастирско слово, в което припомни житието, добродетелите и чудесата на св. Николай Мирликийски, намирането на светите му мощи и тяхното тържествено посрещане в гр. Бари на 9 май 1087 г.  Владиката изтъкна изключителното значение на храма и Църквата Христова за всички нас. 

dsc 0384

  Храмът Божи е нашето тихо пристанище в бурното житейско море. Той е най-сигурното място в тоя живот и тоя свят. Той е „небето на земята” и в съвременния потоп на бездуховността ония човеци, които дойдат в храма и намерят мястото си на кораба на нашето спасение  - Църквата Божия, те няма да загинат. Защото Бог е кормчията на този кораб и ще отведе кораба на отсрещния бряг, където е Неговото Царство, Божествения чертог, онова място, което Бог е приготвил за ония, които Го обичат. Обичайте Бога. Обичайте човеците.  В това е смисълът и на старозаветните  10 заповеди,  и на цялото новозаветно учение на Светата Библия – обичта към Бога и към човеците.”

  Митрополит Николай  се спря на 150-годишния юбилей на храма, построен от предците ни във времена чуждо владичество и оцелял в епоха на атеизъм и богоборчество. Владиката призова да не допускаме днес да обезлюдее Дома Господен.

  „Когато са ме питали кое е онова, което може да спре природните стихии и бедствия, аз винаги казвам едно и също – молитвата. На стихиите и злото в тоя век ние сами няма как да се възпротивим – няма да ни стигнат силите, защото знаем и от Свещеното Писание, и от собствения си опит, че Без Бога не можем да извършим нищо добро.  Затова и спасителната воля Божия е: „Непрестанно се молете.  За всичко благодарете” (1 Сол. 5:17-18)” – добави архиереят. 

 dsc 0447 Той се обърна с много топли думи към енорийския свещеник Милан Георгиев,  който за 18 години преобрази напълно старинния и запустял някога храм.  За изрядното му служение на Бога и на паството му митрополит Николай го отличи с офикията  „протойерей”. Владиката поздрави всички присъстващи с големия празник, благослови ги и поздрави именниците сред тях.

  Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров.   dsc 0693

 След края на светата Литургия в двора на храма деца от детска градина „Детелина”  и ученици от НУ „Христо Смирененски” в с. Строево представиха празнична програма, в която изпълниха красиви народни танци, песни и стихотворения  и която завърши с всепобедния и изпълнен с неборима сила поздрав: „Христос Воскресе!”

 На многая и благая лета, Високопреосвещений Владико!