Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Богослужебна прослава на св. ап. и ев. Йоан Богослов и преп. Арсений Велики

 

  dsc 8655  На 7 май, в навечерието на празника на дивните Божии угодници св. ап. и ев. Йоан Богослов и преп. Арсений Велики, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Преосвещеният Знеполски епископ Арсений отслужи Празнична вечерня с петохлебие в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”.  С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при митрополията, архиерейският наместник на Ивайловградска духовна околия свещеноиконом Николай Величков, свещеник Георги Димитров, ефимерий на Кукленската света обител, храмовото духовенство, свещеници от града и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.  Песнопенията изпълни митрополитският хор  "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев. dsc 8702

  На богослужението присъстваха боголюбиви миряни, дошли в храма с неотшумяла пасхална радост в душите и сърцата си, за да въздигнат  своя духовен взор към Всеподателя Бога и отправят молитви към празнуваните светии. 

  На следващия ден - 8 май, когато Църквата тържествува паметта на светия апостол и евангелист Йоан Богослов и преп. Арсений Велики, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай  Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений възглави архиерейска св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”.  Десетки духовници от цялата Пловдивска епархия и от страната пристигнаха в Пловдив, за да съучастват в радостта на Преосвещения епископ Арсений, който празнуваше и небесния си покровител, и своя имен ден. Негово Високопреосвещенство митрополит Николай взе молитвено участие в светата богослужба.

 dsc 8944 С епископ Арсений съслужиха Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия,  ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – епархийски духовен надзорник,  свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при митрополията, архиерейските наместници ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев – на Асеновградска духовна околия, свещеноиконом Николай Величков - на Ивайловградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев - на Хасковска духовна околия, свещеноиком Марко Марков - на Карловска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Еленко Йосифов, ставрофорен свещеноиконом Георги Славчев, свещеноиконом Васил Кашоров, храмовото духовенство, свещеници от епархията, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

  Стотици миряни изпълниха храма в този ден както да попросят  Божията милост и закрила, така и да поздравят с именния му ден обичания от всички тях епископ Арсений.  Сред тях бяха и бригаден генерал Явор Матеев, началник на Пловдивския гарнизон, кметът на община Копривщица г-н Генчо Герданов, представители на държавността и общественици. По време на богослужението свещеноиконом Деян Стоенчев произнесе вдъхновено слово за живота и подвига на празнуваните дивни Божии угодници. В края на своята проповед духовният надзорник благопожела всички ние да попросим от св. ап и ев. Йоан Богослов и преп. Арсений Велики и у нас да не пресъхва любовта Христова и винаги да ни окриля Божественият Дух на любовта.

  В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна с поздравително слово към своя викарий  - Преосвещения епископ Арсений. Архипастирят на Пловдивска епархия благодари на Всеподателя Бога, че от млада възраст е призовал епископ Арсений да вземе кръста си, да се отрече от себе си и от света, за да служи на Бога. dsc 9446

  „Радвам се, бидейки свидетел на дните и годините на твоето служение, че всеки един ден и всеки миг се трудиш и ти, и клира на Пловдивска епархия, и верния Божи народ да се доближат до Бога. Достойно, благодатно и честито е твоето служение” – каза още митрополит Николай и увери епископ Арсений, че най-ценният подарък в този празничен ден са нашите искрени молитви Бог никога да не го изоставя и да бъде винаги негов помощник и покровител.

  „Радвай се на служението си, радвай се на Божията благодат, изпълнила душата и сърцето ти, радвай се на обичта на освещения клир и любовта на паството на нашата богоспасяема епархия. Ние се радваме на твоите благословени успехи, а ти все така бодро, в крепко здраве и сили,  умъдрен от Божествената благодат на Светия Дух неотклонно да вървиш по пътя на вярата и достойното архипастирско служение.  От името на освещения клир, на епархийските съветници, на архиерейските наместници, на служителите на Пловдивска митрополия, на монашеството и верния Божи народ на богоспасяемата Пловдивска епархия и аз от свое име те поздравяваме и молитстваме Бог да ти дари благоденствено и мирно житие, крепко здраве и душевно спасение”- каза още митрополит Николай.

 dsc 9596 Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров. След края на богослужението епископ Арсений дълго време приемаше поздравления и най-сърдечни благопожелания, към които се присъединява и екипът на Пловдивската православна телевизия.

  На многая и благая лета, Преосвещений Владико!