Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейска св. Литургия на Живоприемни източник

 

    dsc 2706  На 13 април, Светли петък, Светата Църквата с пасхална радост чества празника Живоприемни източник. Той се отбелязва в първия петък след Възкресение Христово, когато Божията Майка стана извор на живот за всички човеци, които вярват в нейния Син и Го обичат с оная голяма любов, с която Той влезе в утробата ѝ и се роди на земята като Слънце на живота.

  В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Преосвещеният Знеполски епископ Арсений възглави света Литургия в храм  "Св. преп. мчца Параскева” в град Пловдив. dsc 3015

  С архиерея съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Емил Паралингов - председател на храма, свещеници от града, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор  "Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

 dsc 3037 По време на богослужението свещеноиконом Деян Стоенчев произнесе проповед за преславния  ден, когато Св. Богородица станала  източник  "живоприемен и живоносен”, както я възпява светата Църква. След светата Литургия Знеполският епископ Арсений преподаде на миряните архипастирския благослов на правоправящия архиерей на Пловдивска епархия митрополит Николай и поздрави всички с пасхалния поздрав „Христос Воскресе!

 Празникът Живоприемни източник е свързан с обновлението на храма на Пресвета Богородица "Живоприемен източник", който се намира вън от стените на Цариград.  Той има и своята предистория, свързана с чудо, извършено от Божията Майка на това място през V в.  

dsc 3068  

  Преди още да се възкачи на императорския престол бъдещият василевс Лъв I, наричан Макелий, разхождайки се видял един заблудил се слепец да броди из гъсталака. Слепецът помолил младия Лъв да му намери вода, за да утоли жаждата, която изпитвал, и той "навлязъл в гъстата гора, търсил тук и там вода и като не намерил, върнал се опечален". Тогава чул женски глас: "Не трябваше, Лъве, толкова да се трудиш да търсиш вода, понеже водата е наблизо". Ободрен от гласа, Лъв подновил търсенето, но то и сега било безрезултатно. И отново се чул гласът: "Императоре Лъве, влез по-навътре в гъстата гора и ще намериш локва; ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца; ще намажеш с калчица слепите му очи и веднага ще познаеш коя съм, понеже отдавна съм на това място".

dsc 3173  Така и станало. Изпълнило се не само чудното проглеждане на слепеца, но не след дълго време Лъв станал и император. "Този добър и смирен човек, известен със своята нравственост и милосърдие", още тогава разпознал в гласа и чудото с изцелението Пречистата Владичица, Майката Божия. След като се изпълнило пророчеството за неговото възкачване на императорския византийски престол, на мястото, от което почерпил водата, построил великолепен храм. Божията Майка обещала на император Лъв: "В този храм аз ще изпълнявам молбите на тези, които идват при мен с надежда и непоколебима вяра. И няма да има нищо, което да ми пречи или да не ми се подчини ­ нито бяс, нито болест, превъзхождаща лекарското изкуство."

  След богослужението владиката отслужи пасхален водосвет в двора на храма и всички присъстващи бяха поръсени с животворните води. Мнозина отнесоха по домовете си и вода от Богородичния живоприемен източник за здраве и спасение.