Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Пасхална вечерня на Второ Възкресение в Пловдив

 

  dsc 1833   На 8 април, в първия ден на Пасха Христова, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”  Пасхалната вечерня, известна и като богослужение за Второ Възкресение. В съслужение с владиката бяха Преосвещеният  Знеполски епископ Арсений, ставрофорен свещененоиконом Тодор  Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при митрополията,  ставрофорен свещеноиконом Еленко Йосифов, ставрофорен свещеноиконом Роман Арнаучков, свещеноиконом Емил Паралингов, свещеноиконом Васил Кашоров, свещеник Георги Димитров, ефимерий на Кукленската света обител, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. dsc 2102

  На Великден митрополитският храм бе празнично украсен с много цветя и изпълнен с тържествуващ верен Божи народ. Стотици християни дойдоха щастливи и с безкрайна радост да се поздравят с Христовото Възкресение, което изтри мъката в душите им и сълзите от лицата им от съприжевините дни на Господните страдания. На богослужението присъстваха и областният управител на Пловдив г-н Здравко Димитров, бригаден генерал Явор Матеев, началник на Пловдивския гарнизон, и главен комисар Атанас Илков, началник на Областна дирекция на МВР – Пловдив.

  След изпяването на великия прокимен: ”Кой Бог е Велик...” започна четенето на възкресното свето Eвангелие  (Йоан 20:19-29). на различни езици.То прозвуча на български, гръцки, английски, църковнославянски, латински и немски език като израз на това, че много са народи са повярвали в проповедта за Възкресението Христово. След това Негово Високопреосвещенство митрополит Николай прочете патриаршеското и синодално Пасхално послание, в което е казва:

 dsc 2294 „В нас е “царството Божие” (Лука. 17:21), по думите на нашия Господ и Спасител, и в наша власт е да живеем и да оделотворяваме тази наша спасителна православна вяра, и достойно да се възползваме от щедро предоставената ни от Христа, чрез Неговата преславна победа, възможност да бъдем истински “съграждани на светиите и свои на Бога” (Еф. 2:19). В нея, в тази богодарувана ни вяра, отново ни утвърждава утрото при празния гроб, денят на светата Пасха, Празникът на празниците и Тържество на тържествата, както Църквата е наричала винаги Деня на преславното Христово Възкресение.

  Нека Светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, огрява винаги всички нас. Нека тя винаги съгрява сърцата ни и просветлява умовете ни, та водени от нея да вървим неизменно по стъпките Христови, следвайки завещания ни от Него образец, а с това да се удостоим и с вечния живот с Него  в Царството, приготвено нам “от създание мира” (Мат. 25:34) ­ Царство на светлината, на божествената любов и всяка правда ­ Царството, което е “правда и мир и радост в Светаго Духа” (Рим. 14:17).” dsc 2465

 След края на богослужението верният Божи народ засвидетелства преданата си синовна обич към своя обичан архипастир, поднасяйки му благопожелания и изказвайки благодарността си. Негово Високопреосвещенство митрополит Николай поздрави с „Христос Воскресе!” и благослови всеки един от стотиците миряни, щастливи с Възкресението на Спасителя, Владиката подари на всеки  по едно великденско яйце.

  Пред храма христолюбиви деца от 2-ри клас в СУ „Св. Константин Кирил- Философ”, изучаващи светата Православна вяра в училище под ръководството на г-жа Красимира Брайкова, изнесоха прекрасна празнична програма. Негово Преосвещенство епископ Арсений им благодари и поздрави  с всепобедния възглас: „Христос Воскресе!+ ,  а малките ”християнчета отговориха радостно : „Воистину Воскресе!”