Новини

Архиерейска св. Литургия в гр. Пазарджик в Шеста Неделя на Великия пост - Цветница

    dsc02071  На 1 април, Вход Господен в Йерусалим, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм "Успение Богородично" в Пазарджик бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Преосвещения Константийски епископ Яков, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха протойерей Боян Кочев и свещеник Максим Ничев.

  От ранни зори храмът се изпълни с боголюбив народ, носещ в ръцете си върбови клонки, символ на радостта от участието в това дивно тържество – посрещането на Царя на царете и Победителят над смъртта. Всеки искаше да отнесе със себе си осветено клонче, с което да пренесе Божието благословение над дома и близките си. dsc02208

  Преди началото на светата Литургия с благословението на Пловдивския митрополит епископ Яков пострига в първата степен на църковното служение 11-годишния Димитър Кръстанов от с. Ивайло. Новият четец на Светата Православна Църква веднага се подреди с другите и с усърдие и ревност изпълняваше възложеното му дело.

  В края на богослужението епископ Яков поздрави всички с празника. Като припомни събитията при посрещането на Спасителя в  Йерусалим, архиереят каза още:

  dsc02200„Днес поставяме началото на подготовката за жертвата, която Господ трябва да принесе за всеки един от нас. Той тръгна към Голгота, за да извърви пътя, чрез който ще възкреси всеки от нас, както възкреси четиридневния Лазар. Днес хората Го посрещнаха с „Осанна!“ - това сторихме и ние. Тежка е седмицата, която предстои, защото приближава Разпети петък. Но същевременно е изпълнена и с радост – преминавайки през Разпятието, стигаме до Възкресението. Този път трябва да премине и всеки един от нас. И Църквата ни призовава през следващите дни към усърден пост, към осмисляне на собствената си греховност и към разкаяние, за да не се превърнем на онези, които само седмица след „Осанна“ викаха „Разпни Го“.

  Нека през тази седмица на страданията, когато нашият Господ страда не заради Себе Си, а заради всеки един от нас, да се обърнем и погледнем доброто. Нека само за седмица да загърбим греха, да забравим злото, да забравим злобата, омразата, злословието и всички останали грехове, които ежечасно вършим, и да се изпълним в следващите дни с добро. И така в Пасхалната нощ, когато се отваря раят, всеки от нас да може да предвкуси райското блаженство“.

 Викарният епископ преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията – Високопреосвещения митрополит Николай и прикани през следващите дни на Страстната седмица да се събираме в храма, за да ознаменуваме последните дни от живота на Спасителя на земята и да се подготвим достойно за посрещане светлия ден на Христовото Възкресение.

  Духовното тържество завърши с многолетствие.