Новини

Архиерейска св. Литургия в Пазарджик на Лазарова събота

 

   dsc01890  В съботата на Шестата седмица от Великия пост Светата Църква спомня най-голямото чудо от Спасителя - възкресяването на четиридневно починалия Лазар. Извършено пред очите на народа, чудото станало причина мнозина да повярват в Христа. Същевременно Лазаровото възкресение е и непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя - в този момент Синедрионът решава да улови Иисуса при първа възможност и да Го убие. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица. То и днес ни уверява в Божествената сила на Бог Син, в Неговото възкресение, и в предстоящото всеобщо възкресение на мъртвите. 

  В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи Божествена света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и енорийският свещеник в него свещ. Максим Ничев.  

  Преди началото на светата Литургия архиереят отслужи последованието на петохлебието и благослови хлябовете и виното за преумножаването им в целия свят и освещаването на вкусващите ги. dsc02016

  В своята проповед в края на службата епископ Яков припомни евангелския разказ за възкресението на Христовия приятел.

„Смъртта на човека не е край – тялото умира, но безсмъртната душа се връща при Бога. В днешния ден Христос ни разкри тайната на безсмъртието ни. Но Той разкри пред целия свят и още по-велика тайна - разкри Своята сила като Бог и Господ; увери всички, че Той е Източник на живот. И нека същата вяра, която носиха Марта и Мария, които прибягнаха към Бога в трудностите си и проводиха да известят Христа за болестта на брат им, да изпълни и нашите сърца. Нека и ние проповядваме Евангелието не с думи, а с делата си, като винаги прибягваме към Него в скърбите си, като никога не отпада надеждата ни, като от сърцето ни излиза само Божествената любов. Тогава и ние никога не ще видим вечна смърт“.

  Викарният епископ преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

  Празникът завърши с многолетствие.