Новини

Малко повечерие с целия Велик покаен канон на св. Андрей Критски в гр. Пазарджик

 

      dsc01325   В сряда на 5-та седмица от Великия пост Светата Църква е установила да бъде прочетен изцяло Великият покаен канон на св. Андрей Критски, който се чете на части през първите четири дни от началото на поста. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралния храм „Успение Богородично“  бе отслужено Малко повечерие с целия канон от Преосвещеният Константийски епископ Яков. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия протойерей Боян Кочев, енорийските свещеници свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев и председателят на храм „Св. Троица“  в с. Динката свещеник Димитър Милков. dsc01350

  Верният Божи народ отново се събра под купола на храма, където да издигне ума и сърцето си в покаен плач към Бога. В края на повечерието епископ Яков благодари на богомолците, че са чули призива на Светата Църква и са дошли да съмолитстват с духовниците, като добави:

  dsc01353Нашата душа, която е християнка, сама чувства благодатта от близостта с Бога. Затова и днес дойдохме да изпросим от Всеподателя Бога милост за нас, потъналите в грехове, за нашата заспала съвест, която отново и отново събудихме с текстовете на Покайния канон на св. Андрей. И като разбойника на кръста признахме, че справедливо сме осъдени и страдаме не заради другиго, а заради нашата греховност. Моля Бог да приеме покаянието ни, което принесохме според нашите немощи,  да приеме нищожната ни жертва на поста и Сам да събуди душата ни от налегналия я греховен сън. От днес започваме да се подготвяме за Възкресението на нашия Спасител – ще страдаме заедно с Него, но и ще се радваме с цялото творение в деня на Неговото Възкресение“.

  Владиката преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.