Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейска св. Литургия на Неделя Кръстопоклонна в гр. Пазарджик

 

             

                 dsc00900  В третата Неделя на Великия пост, когато Светата Църква се покланя на Честния и Животворящ Господен Кръст, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Константийският епископ Яков,  архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, възглави архиерейска св. Литургия в катедралния храм на областния град „Успение Богородично“. В съслужение с него бяха йеромонах Йоан /Велев/, ефимерий на манастира "Св. Възнесение" в гр. Пещера, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев  енорийският свещеник Спас Дичев. dsc00932

  Преизобилна духовна радост изпълни храма, събрал от ранно утро верния Божи народ, когато в края на утренята беше изнесен за поклонение Честния Кръст. С литийно шествие, предвождано от иподякони с рипиди и свещоносци и при пеенето на тропара на празника „Спаси, Господи, Твоя народ и благослови Твоето наследие”,  владиката обиколи три пъти поставения аналой и положи на него светия Кръст. Всички минаха и се поклониха на Кръста, който е  „хранител на целия свят, Кръста - красота на Църквата, сила за царете, Кръста - укрепление за вярващите, слава за ангелите и язва за демоните“.

  dsc00955С благословението на Пловдивския митрополит Николай преди началото на светата Литургия в първата степен на църковното служение – четец, беше постриган пазарджишкият иконограф Димитър Пеев. Той застана редом с другите иподякони със запалена свещ в ръка, символ на живота, който християните сме призвани да водим – да бъдем„светлината на света“.

  В края на богослужението епископ Яков се обърна към народа със слово за чудодейната сила на кръстното знамение, което спасява от видими и невидими врагове. dsc01098

  „Света Богородица отново ни събра в днешния ден под покрива на нейния храм, където се поклонихме със сърцето и душата си на Кръста – нашето непобедимо оръжие, нашето спасение; дървото, на което Сам Господ Иисус Христос проля Своята кръв, за да ни изкупи от първородния грях, наследен от прадедите ни Адам и Ева. С кръстния знак ние свидетелстваме, че сме Христови, че сме Негов народ, Негово воинство. Всеки християнин в живота си е усещал силата на кръстното знамение – Божията всепобеждаваща сила, която то носи. Братя и сестри, в деня, в който въздигаме знамето на нашата победа – Кръста Христов, да се изпълним с вярата и мъдростта на древните християни, които със силата на това знамение побеждаваха царства и вършеха чудеса. Нека всеки от нас винаги да носи в сърцето си оная радост, която и светата равноапостолна царица Елена изпита, намирайки Честния и Животворящ Кръст Господен и както тя изгради безчет храмове на Бога, така и ние изградим в душата си храм на живия Бог. Нека умът ни непрестанно се издига към небесата и вика: „На Твоя Кръст се покланяме, Христе!“. Тогава и ние ще съхраним чисти сърцата си и ще достигнем до познание на истината и ще намерим спасение“.

 dsc01096 Владиката се обърна и към новопостригания четец на Светата ни Православна Църква и  му благопожела да чете ежедневно светото Евангелие, да слави Бога с думите и делата си и както изписва Господния Кръст на стените на храмовете, така да го изпише и носи достойно в сърцето си.

  В края епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

  Духовното тържество завърши с многолетствие.