Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Пловдивският митрополит Николай бе награден с орден „За Дух и непреклонност” първа степен

      dsc 9868Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай беше удостоен с орден „За дух и непреклонност” първа степен заради неговата позиция в защита на паметника на Альоша, категорично изразена по времето, когато се настояваше за демонтирането му. Това се случи по време на честванията, с които бе отбелязана  60-та годишнина от изграждането и откриването на внушителния монумент, посветен на загиналите във Втората световна война съветски войници и превърнал се в един от символите на град Пловдив.

     На 12 ноември Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида в памет на милионите загинали воини през Втората световна война. Заупокойното последование се състоя пред паметника на Альоша на Хълма на освободителите в Пловдив, с което бе дадено началото на тържественото отбелязване на 60-та годишнина от изграждането на монумента, открит на 12 ноември 1957 г.dsc 9577

    С архиерея на епархията съслужиха  Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Белоградчишки Поликарп - викарии на митрополита, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при митрополията и митрополитският протодякон Илиян Александров.

   Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. На богослужението присъстваха Н. Пр. Анатолий Макаров - извънреден и пълномощен посланик на Русия в България, Н. Пр. Владимир Воронкович - посланик на Беларус в България, полк. Виктор Адвеев - аташе по отбраната на Руската федерация у нас,   г-н Красимир Велчев - председател на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека, г-н Георги  Маринов, зам.-кмет на община Пловдив, ветерани от Втората световна война, г-н Георги Гергов - почетен консул на Руската федерация в Пловдив, народни представители, гости от Русия и Беларус, представители на патриотични организации, както и много граждани, дошли да почетат 60-та годишнина от откриването на паметника. Митрополит Николай се помоли за вечен и блажен покой на душите на всички руски, украински, белоруски и български воини, паднали по бойните полета през Втората световна война - най-кръвопролитната война в човешката история, отнела живота на повече от 100 милиони души. 

   dsc 9635По време на „Вечная памет” митрополит Николай прикади с тамян. След края на богослужението владиката и придружаващите го духовници се поклониха на паметника, издигнат за спомен на милионите знайни и незнайни воини, дали живота си във войната срещу хитлерофашизма.

   Честванията по случай 60-годишния юбилей на Альоша продължиха с тържествен концерт в Дома на културата „Борис Христов”, на който бяха наградени потомците на неговите създатели и защитниците му във времената, когато определени групи настояваха за демонтирането на монумента.

  За изключителни заслуги за опазването на паметника от разрушение, като представител на БПЦ и заради позицията на Пловдивския епархийски съвет в защита на паметника Альоша, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай беше награден с орден „За дух и непреклонност” първа степен от Фондация „Бъдеще за децата по света”. Наградата бе връчена от директора на фондацията г-н Христо Барутчиев. Архиереят се обърна към всички присъстващи с благодарствено слово, което бе прекъсвано на няколко пъти от  продължителни аплодисменти.

     dsc 9882  „Паметникът „Альоша“ е паметник на безименния руски, украински, казахски, грузински и друг воин, който е изминал хиляди километри от родния си дом, водил е безбройни битки и е проливал несметно количество кръв, за да се възстанови мира в Европа – каза в словото си митрополит Николай. - Мир, впрочем, който трае вече повече от 70 години. Защо безименният миротворец Альоша да е лош? Защо да е виновен? Нима трябва да го презираме или подценяваме и обезценяваме заради това, че е дошъл от Изток, а не от Запад?  В западните страни има паметници на загиналите американски миротворци, в източните – на руските и други миротворци. Такава е историята, такива са фактите. Понеже в конкретния случай и едните, и другите са били достойни да се нарекат синове Божии, затова техните паметници и паметта за тях изобщо трябва да бъде пазена. Руските, украински, грузински, казахски и други миротворци от Изтока не са виновни за политическия режим, в който са живели и който за съжаление и в резултат на техните усилия е бил донесен и привнесен и у нас. Не са виновни за това, че са побеждавали един антихристиянски режим, бидейки изпратени на бран от един друг антихристиянски режим. Те за себе си са вършели Божие дело – възвръщането на мира в Европа. И затова им подобава вечная памят.”

    С различни възпоминателни отличия бяха наградени г-жа Тамара Аргирова, съпруга на главния проектант на паметника на Альоша инж. Георги Аргиров, бившият областен управител г-н Петко Царев - за заслуги за опазването на паметника, както и всички жители на град Пловдив за мъжеството и самоотвержеността, с която запазиха един от символите на града си от посегателство. Плакет от името на гражданите получи г-жа Савина Петкова - председател на общинския съвет на Пловдив.