Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Богослужебна прослава на св. вмчк Мина и свещеническо ръкоположение в Пловдив

        

       dsc 8185  На 10 ноември, в навечерието на празника на великия страстотерпец и изповедник на спасителната Христовата вяра - св. вмчк Мина, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, първи викарий на митрополита, възглави архиерейска вечерня с петохолебие в храм „Св. апостоли Петър и Павел” в Пловдив. С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Роман Арнаучков, свещеноиконом Тодор Тодоров, председател на храма, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Илия Христев. Песнопенията изпълни митрополитският хор с диригент протопсалт Георги Радев.

      dsc 8318 Множество боголюбиви миряни присъстваха на богослужението, дошли да почетат египетският воин св. вмчк Мина, да попросят неговото благодатно небесно застъпничество и се поклонят с вяра и благоговение на чудотворната му икона. В края на богослужението епископ Арсений припомни подвига на св. Мина, мъченията и непоколебимата му вяра. Архиереят поздрави всички с предстоящия празник, като благопожела св. Мина да бъде винаги пример за нас, християните от ХХІ век, и вдъхновител при изповядване на вярата ни. "Ограждайки се със силата на Божествената любов, ние да бъдем наистина Христови, да ни познаят по това, че имаме любов помежду си. Разликата между всички останали човеци и християните е любовта.  Вдъхновявайки се от жертвената любов към Христа на св. Мина, да бъдем негови подражатели - Христови раби, имайки любов помежду си." 

 

      

 

        dsc 8688 В деня, в който  Светата Църква прославя и чества паметта на св. великомъченик Мина Котуански – 11 ноември, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. апостоли Петър и Павел” в гр. Пловдив. С владиката съслужиха Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Белоградчишки Поликарп, викарии на митрополита, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом  Тодор Тодоров  - председател на храма, свещеноиконом Васил Кашоров, храмовото духовенство, свещеници от града, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Илия Христев. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

      dsc 8721Стотици боголюбиви миряни изпълниха велелепния храм, известен и с името „Св. Мина” заради благодатната чудотворна икона на светия старстотерпец в него, която в този празничен ден бе обсипана с много цветя  и облъхната с много молитви. Верният Божи народ съучаства в благодатта на светата Литургия, изповяда с едно сърце и уста Символа на вярата и каза Господнята молитва „Отче наш”. По време на богослужението дякон Илия Христев бе ръкоположен във втората степен на свещенството – презвитерската. В своето напътствено слово към него митрополит Николай изрази радостта си от това, че все повече млади хора искат да станат свещеници, но припомни огромната отговорност и трудностите, които ще имат в това служение. 

   dsc 8960  „Пристъпи към него със страх Божий, с вяра и любов. Страхът Господен е в основата на всички добродетели. Бъди усърден в молитвата, търпелив в изпитанията и знай, че служението на Църквата в нашето съвремие е безкръвно мъченичество. Ще има и да страдаш, да търпиш упреци, хули, клевети, несгоди, обиди, присмех. Но ти никога не забравяй Пастиреначалника Господа Иисуса Христа, Който всичко претърпя. Не забравяй подвига на светите страдалци Христови, не унивай, имай търпение и знай, че Божията благодат възпълва онова, което не ни достига и лекува нашите немощи.”

     По време на Причастния канон вдъхновено  слово за живота, подвига, мъченията и чудесата на св. вмчк Мина произнесе ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев. Към светите Тайни Христови пристъпиха благочестиви християни, които се бяха подготвили старателно с пост и молитва. В края на богослужението Високопреосвещеният Владика поздрави отечески и вседушевно председателя на храма, църковното настоятелство и свещенослужителите.

      Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров