Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Поклонническо пътуване до Румъния на учителите по православие от Пловдивска епархия

2

          С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай 40 преподаватели по „Религия – Православие” в училища в Пловдивска епархия имаха възможността да преживеят едно изключително поклонническо пътуване, да посетят прекрасни храмове и манастири и да се поклонят на многобройните светини и свети мощи в столицата на Румъния - Букурещ.  На проведената на 9 и 10 септември Пета конференция на учителите по религия от епархията митрополит Николай оцени високо техния труд,  сравнявайки го с подвиг, и даде своето благословение за пътуването до Румъния. То беше организирано от Пловдивската митрополия и се проведе на 1, 2 и 3 ноември.

          Рано сутринта на 1 ноември всички поклонници влязоха в храма „Св. преп. Петка” в Пловдив, където бе прочетена молитва за успешно и ползотворно пътуване от свещеноиконом Еленко Йосифов, председател на храма, и ръководителят на групата свещеноиконом Емил Паралингов. Веднага след тръгването българските учители бяха вдъхновени от пламенното слово на г-жа Недка Чолакова, завеждаща Културно-просветния отдел при митрополията, която ги поздрави с Деня на народните будители – 1 ноември, както и с празника на светите безсребреници и чудотоворци Козма и Дамян. След 400 километров преход учителите по православие видяха Букурещ – градът, известен някога като Париж на Изтока, чийто исторически център с красиви сгради  в по-голямата си част бе разрушен - заедно с 28 храма  - от румънския диктатор Николае Чаушеску  заради мегаломански проекти като т.нар. Дом на народа – най-голямата сграда в света след Пентагона и третата по обем след  космодрума Кейп Каневъръл и Хеопсовата пирамида. Но още с първите стъпки в румънската столица българските учители се увериха, че градът има забележителен духовен живот и че многобройните храмове и манастири – общо над 300 в Букурещ,  са прекрасно поддържани и изпълнени с наистина вярващи православни християни и безценни светини.  И че Румъния в съвременния атеистичен свят е един истински оазис на вярата в Бога, в който православието преживява невиждан Ренесанс.DSC 9077

       Първият храм, който посетиха преподавателите от Пловдивска епархия, беше „Св. Мина”, където се поклониха на мощите на египетския воин и чудотворец и безстрашен изповедник на Христовата вяра. Храмът се оказа изпълнен с толкова много хора, дошли на вечерното богослужение, че за да влезе някой новодошъл, трябваше друг да излезе навън.  Гидът на българската група – прекрасният певец и полиглот Йон от румънския хор за църковно пеене „Нектарий протопсалт”, отведе българските учители в Стария град. Там най-напред те влязоха в храма, посветен на св. Антоний Велики, където целунаха с благоговение раката с мощите на този светилник на вярата и благочестието, прекарал  много години в пълно усамотение и  общение с Бога чрез непрестанна молитва.    

       DSC 9382 С голямо вълнение българската група влезе и в красивия храм „Св. Рождество Богородично”, където се съхранява нетленната ръка на св. свещеномъченик Киприан Антиохийски.  В края на първия ден от своето поклоническо пътуване българите посетиха и велелепния храм „Св. Георги”, в който преклониха глави пред изключителни съкровища на православието.  Там те целунаха десницата на св. Николай Мирликийски  Чудотворец, донесена от Бари, Италия. Поклониха се на мощите на светите мъченици Брънковяну - великия воевода Константин Бранковяну и четиримата му сина, измъчвани зверски и убити заради Христовата вяра от османските нашественици през 1714 г. в Истанбул. Във всички храмове българските поклонници почувстваха и видяха с очите си колко силна и неподправена е вярата на румънските православни християни. Навсякъде те  срещаха хора с най-различен обществен статус и на различна възраст да чакат с благоговение, за да се докоснат до светините, да се изповядат или да поискат благословение от духовник.  

     Във втория ден българските  поклонници посетиха големия манастир "Раду вода", в който се намира Букурещката семинария и който е известен със съхраняваните в него мощи на св. Нектарий Егински и св. Йоан Златоуст.  Светата обител е свързана и с българската църковна история. От вътрешната страна на иконостаса на главния храм е изографисан св. Софроний Врачански, който прекарва последните 10 години от живота си в Букурещ.  Авторът на известния „Неделник” – сборник с проповеди, който е и първата новобългарска печатна книга, е погребан в  метоха Шербан вода, който вече не съществува, а на неговото място днес се намира  Националната банка на Румъния.

     Срещу манастира "Раду вода" българските поклоници видяха  и посетиха за кратка молитва малък старинен храм, построен преди столетия в знак на благодарност и признателност към Бога от Букур Чобанул, основателят на Букурещ. Там те се поклониха на мощите на св. Атанасий Велики, великият изповедник и учител на Църквата, неуморният апологет на християнското учение за Боговъплъщението и борец против арианството. Учителите от Пловдивска епархия имаха и радостта да видят забележителния и величествен храм „Св. Спиридон Нови” - най-големият православен храм в Букурещ. 

DSC 9796

   Поклонниците от България  влязоха и в „Св. Екатерина” - храмът на Богословския факултет, в който се провеждаше час по литургика.  Те се поклониха на мощите на светата великомъченица, която на 18-годишна възраст разобличила езичеството, но била дълго измъчвана, пребивана и обезобразена, преди да предаде на Бога своята пречиста душа. Ангел Господен отнесъл тялото й в Синайската планина.

        Преподавателите от Пловдивска епархия имаха също благодатта да се поклонят в манастира „Св. Антим” на мощите  на св. Акакий, св. Неофит, св. мчца Параскева и на светите 40 мъченици. Светата обител е основана от  канонизирания през 1992 г. св. Антим Иверски,  грузинец по произход, който като дете бил откупен от робство от пазара в Цариград от Йерусалимския патриарх Доситей ІІ. Получил блестящо образование, забележителен писател, юрист, оратор и скулптор, той става митрополит на Унгровлахия, но по-късно е осъден на вечно заточение и убит мъченически от турците заради светата Христова вяра. Стенописи с неговите мъчения и смъртта на много други християни са изобразени на входа на манастира.

    DSC 9430След това българските учители посетиха патриаршеския катедрален храм на Румънската православна църква „Св. св. Константин и Елена”, който се намира на патриаршеския хълм в центъра на града. Там те видяха какво преклонение и почит изпитват румънците към българския светец св. преп. Димитър Басарбовски, покровител на Букурещ. Мощите му били донесени от Басарбовския манастир до Русе във Влашко на 13 юли 1774 г. и оттогава до днес благославят вярващите православни християни.  Днес те са поставени за поклонение до мощите на светите равноапостолни цар Константин и царица Елена, а срещу тях са положени четирима румънски патриарси -  първият румънски патриарх Мирон Кристя (1525-1939), вторият Никодим Мунтенау (1939-1948г.), четвъртият  Юстин Моисеску (1977-1986г.) и петия Теоктист Арапешу (1986-2007).

        На следващия ден българските поклонници посетиха Музея на румънското село, в който видяха старинни, но прекрасни дървени църкви, след което отпътуваха за България. В Гюргево те почетоха  многобройните мощи, светини и икони в храм „Св. Георги” .DSC 9759

       Вдъхновени, изпълнени с благодат и ентусиазъм, духовно обновени и със сърца, преливащи от безмерна духовна радост, преподавателите по „Религия – Православие” от Пловдивска епархия се завърнаха у дома на 3 ноември.  Те помолиха г-жа Недка Чолакова да предаде тяхната огромна благодарност на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай за това незабравимо пътуване и за всичко онова, което е направил и прави за тях и техните възпитаници. Да видят толкова много братя и сестри в Христа, да се докоснат и поклонят на толкова светини и съкровища на православието, за българските учители бе като да изкачат няколко стъпъла по духовната лествица.  Дано успеят да разкажат и преподадат тази благодат и на своите малки Христолюбиви ученици. На раздяла ръководителят на групата свещеноиконом Емил Паралингов им каза: „Ние, свещениците и учителите, най-трудно напускаме България. И Слава Богу. Защото без вяра и образование нашият народ ще изчезне”. 

  Но докато в него гори кандилото на спасителната Христова вяра, това няма да се случи. Да помним винаги: "Има Православие у нас, има и български народ, няма Православие, няма и български народ."