Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Молебен и панихида в гр. Съединение в навечерието на празника

 dsc 2958     На 5-ти септември в град Съединение тържествено бе отбелязана 132-та година от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Именно там на 5 септември 1885 г. е било провъзгласено за първи път Съединението на България, разкъсана злощастно на 5 части от Берлинския конгрес през 1878 г., само месеци след Освобождението ни от турско робство.

      В навечерието на празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, първи викарий на митрополита, отслужи молебен в храм „Св. Атанасий” в град Съединение. С викарния епископ съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеник Наско Атанасов – председател на храма, храмовото духовенство, свещеници от епархията и митрополитският дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм" с диригент протопсалтdsc 3017 Георги Радев.

  На богослужението присъстваха председателят на Народното събрание г-н Димитър Главчев, зам.- областният управител на Пловдив г-жа Евелина Апостолова, кметът на  гр. Съединение г-н Атанас Балкански, народни представители, общественици, представители на държавността и христолюбиви миряни. Към всички тях се обърна Преосвещеният епископ Арсений в края на богослужението:

„България я има и днес ние трябва свято да пазим нашето национално самосъзнание и светата православна вяра. Това ни прави силни. Не безличен и покорен народ, сляпо подражаващ на всичко, което лукавия дух на днешното време предлага, народ, предал националните си ценности, език и вяра в името на едно изкуствено материално благоденствие, а самосъзнаваща се нация с богата история, уважаваща себе си и затова уважавана от другите. Такава са искали да бъде България дейците на Съединението. Те не са се водили от мегаломански идеи за Велика България, не са призовавали за потискане и смърт на другите етноси, а са следвали мечтата на йеродякон Игнатий – Васил Левски - България да бъде „свята и чиста” за всички, които ще живеят в нейните граници.”

  dsc 3235    Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от  дякон Ангел Ангелов.

     След края на молебена Преосвещеният е пископ Арсений отслужи панихида в памет на жителите на Голямо Конаре – старото име на гр. Съединение, взели участие в едно от най-значимите събития в българската история. Под звуците на военен духов оркестър всички се отправиха в литийно шествие, начело на което бе знамето на Голямоконарската чета, до централния площад на града, където се състоя възстановка на историческите събития от 1885 година. Празникът завърши с тържествена заря проверка. Бяха поднесени венци в памет на българските патриоти и герои, допринесли за обединението на двете разкъсани части на Родината ни – Княжество България и Източна Румелия. Преосвещеният епископ Арсений бе сред почетните гости на тържествената церемония.