Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Св. Неделя” в Смолян

dsc 5960     На 10 август Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Св. Неделя” в смолянския квартал Райково. Чинопоследованието бе отслужено пред чудотворната икона с образа на Божията Майка „Златна ябълка”, която бе донесена за благословение от храма „Успение Богородично” в Горни Воден. С владиката съслужиха Преосвещеният Знеполски епископ Арсений, първи викарий на митрополита, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, епархийски духовен надзорник, архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и председател на храм „Св. Неделя”, архимандрит Исак, духовен надзорник при Видинска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Васил Кашоров, свещеноиконом Запрян Шиков, протойерей Станимир Минков, свещеници от духовната околия и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълниха антифонно духовниците, застанали в средата на храма пред чудотворната икона на Божията Майка, и митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. 

       На богогослужението в забележителния старинен храм, наричан с основание „гордостта на Смолян”, присъстваха стотици боголюбиви миряни от града и околностите му.dsc 6167 Сред тях бяха и областният управител на Смолян г-н Недялко Славов, кметът на града г-н Николай Мелемов, кметът на гр. Чепеларе г-жа Славка Чакърова, полк. Димитър Кацаров, началник на Смолянския гарнизон и командир на 101-и алпийски батальон, общественици, представители на държавността. С  голямо вълнение и благоговение те посрещнаха чудотворната икона и архиерея на Пловдивска епархия. В благодатните дни на спасителния Богородичен пост христолюбивите миряни отправиха усилни молитви към Всеподателя Бога и нашата милостива Небесна Владичица – Пресвета Богородица, съзерцавайки с умиление Нейния образ. Мнозина се включиха в прекрасните песнопения на Богородичния канон. В храма се възцари атмосфера на силна духовна радост и молитвен възторг.

     В края на богослужението Негово Високопреосвещенство митрополит Николай се обърна към всички с вдъхновено слово за пречистия образ и великото смирение на Пресвета Богородица пред Божията воля, родила Спасителя на нашите души, както и неописуемата й скръб на Голгота, където видяла своя Син страдащ и разпнат. Владиката с вълнение говори за това каква безкрайна мъка е една майка да види с очите си смъртта на детето си и нарече Успението на Богоматер „единственото славно събитие в живота й”, преминал скръбно и бедно.

  dsc 6297   Митрополит Николай обърна внимание на нашето съвремие, когато „ценностите се променят и подменят и отдалечават от евангелските добродетели”, а ние „постоянно се отклоняваме и отдалечаваме от Бога”. Владиката подчерта голямото  значение на възпитанието на децата и колко прекрасно е върху техните души от ранна възраст да се отобрази Словото за вечния живот по подобие на тригодишната Мария, възпитана според Божия закон. „Българското училище не трябва само да разширява кръгозора от знания, но и да възпитава в християнски добродетели, морал и стабилна ценностна система” – каза още митрополит Николай, който увери присъстващите боголюбиви християни, че винаги ги има в мислите си и се моли непрестанно за тях. Той изтъкна колко важно е в тези дни на несигурност, страх, изпитания и изкушения всички да помним, че Бог и Пресвета Богородица са с нас.   "България ще пребъде, защото православието е живо в духа на нашия народ” - каза още владиката, който нарече Българската Православна църква последната крепост на народа ни, защото нашият Господ и Спасител според Неговото обещание е с нас  „през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20).

    Владиката благодари на областния управител, кмета на Смолян и началника на Смолянския гарнизон за тяхното присъствие иdsc 6479 благослови верния Божи народ от града и околностите му, като пожела всички да посрещнат с радост преславното Успение Богородично.  

  Чудотворната икона с образа на Божията Майка "Златна ябълка" остана в храм "Св. Неделя" до средата на следващия ден. Смирено и благоговейно стотици боголюбиви миряни изчакаха реда си, за да се поклонят на светинята и отправят съкровени молитви към Пресвета Богородица, просейки Нейното благодатно застъпничество пред Нашия Господ и Спасител Иисус Христос.