Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в Златоград

  dsc 6628    На 11 август Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Св. вмчк Георги Победоносец" в гр. Златоград, Смолянска духовна околия. С владиката съслужиха Преосвещеният Знеполски епископ Арсений, първи викарий на митрополита, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, епархийски духовен надзорник, архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Васил Кашоров, енорийският свещеник Константин Атанасов, свещеници от епархията и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълниха антифонно духовниците и митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. 

       Високопреосвещеният митрополит Николай донесе със себе си в най-южния български град чудотворната икона с образа на Божията Майка „Златна ябълка” от храма „Успение Богородично” в асеновградския квартал Горни Воден. Една от най-почитаните светини на богохранимата Пловдивска епархия бе поставена в центъра на храм „Св. вмчк Георги  Победеносец” и вечерното последование бе отслужено пред нея. Владиката бе посрещнат изключително сърдечно и тържествено от областния управител на Смолянска област г-н Недялко Славов, кмета на Златоград г-н Мирослав Янчев и видния археолог проф. Николай Овчаров, който откри неотдавна близо до града останки от древен православен храм.  

  dsc 6775    Старинният храм в Златоград се изпълни с много христолюбиви миряни, които се насладиха на прекрасните песнопения на Богородичния канон и с нескрито вълнение и сугуба духовна радост съучастваха с молитви и с души и сърца в богослужението.  В дома Господен имаше много невръстни и по-големи деца, доведени от родителите си, за да бъдат благословени от  архиерея на епархията и да се поклонят на чудотворната светиня.  С нескрито вълнение всички казаха Господнята молитва „Отче наш...”, изповядвайки своята  голяма и спасителна Христова вяра, а по време на коленопреклонната молитва коленичиха  с голямо благоговение и смирение.

     В края на последованието митрополит Николай се обърна към боголюбивите миряни с пастирски думи за светия Богородичен пост. Владиката говори за сияйния образ на Пресвета Богородица, Нейната светлина, величие и безкрайна любов към хората. „Убеден съм, че в сърцето на всеки тя е прегърната от всеки от вас. Убеден съм,  няма просба, която сте отправили към Нея, и да не сте получили просимата благодат” – добави още владиката, който говори за правилното възпитание и огромното значение на това  нашата младеж да знае кое е грях и кое не е. „Не Съдът Господен е Страшен, страшни са човешките грехове. Страшни са нашите неразкаяни грехове” – добави той, като призова всички да останат твърдо на нерушимата скала на православието и да не се боят от стихите на тоя живот. Митрополит Николай поздрави и благослови жителите на Златоград, молейки Бога да ги дари с благодатна вяра, надежда и любов.dsc 6932

     След края на богослужението верният Божи народ остана дълго в храма, за да се поклони на чудотворната икона с образа на Пресвета Богородица. Духовната радост на христолюбивите жители на Златоград продължи и през нощта, когато бе отслужена среднощна св. Литургия.