Новини

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица

  dsc 2416         На 1 август Светата Църква отбелязва началото на Богородичния пост, през който  християните с непрестанни молитви, въздържание и покаяние просят закрилата на Божията Майка, за да посрещнат пречистени и обновени празниците Преображение Господне и Светото Успение Богородично. 

         В този ден с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, първи викарий на митрополита, отслужи вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив.

  dsc 2541     В съслужение с викарния епископ бяха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев  - протосингел при Пловдивска митрополия и председател на храма „Успение Богородично”, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при митрополията, свещеноиконом Васил Кашоров, свещеноиконом Еленко Йосифов, храмовото духовенство, свещеници от други пловдивски храмове и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Прекрасните песнопения бяха изпълнени от духовниците пред иконата на Божията Майка – „Божигробска”, поставена в центъра на храма и богато украсена с цветя, и митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

       Стотици миряни присъстваха на първото чинопоследование на Молебния канон на Пресвета Богородица, дошли с искрена вяра да се укрепят духовно в началото на благодатния пост. Те отправиха с една уста и едно сърце прошенията си към Всеподателя Бога и Божията Майка. По време на коленопреклонната молитва, прочетена от Преосвещения епископ Арсений, всички в храма паднаха благоговейно и безмълвно на колене, съпричастни с горещите слова на молитвата към Пресвета Богородица. dsc 2604

        В края на последованието Знеполският епископ Арсений произнесе вдъхновено слово за огромното значение на поста и за безкрайната милост на Божията Майка. Той призова всички да си простим един другиму и да увенчаем подвига на поста не само с въздържание, но и с добри дела, смирение и милосърдие.