Новини

Архиерейска света литургия в храм „Св. прор. Илия” село Хвойна

  dsc 8829     На 20 юли Църквата чества най-необикновения човек, живял на тази Божия земя в целия човешки род. Толкова необикновен, че Господ го възнесъл с тяло на небето.Човек с пламенна вяра, целият той е бил огън! Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древност Църквата го нарича "Пророк и Предсказател на великите Божии дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".

       С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – първи викарий на  митрополита, отслужи архиерейска света Литургия по повод храмовия празник и 160 години от построяването на  този дом Божи -храм „Св.прор.Илия” в село Хвойна, Смолянска духовна околия.

      dsc 8938За поклонение и благословение на вярващите бяха пренесени светините на Пресвета Богородица - част от покрова и ризата на Майката Божия, донесени специално за празника от митрополитския храм „Св.вмчца Марина” . Те са  тук с  благословението на Негово Светейшество патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил, донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва.

      С архиерея съслужиха: свещениконом Запрян Шиков, иеромонах Матей - спътник на  игумен Петър Еремеев, отец Апостол Аролски- председател на храм „Св.прор.Илия”, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

      Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

      На богослужението присъстваха:кметът на община Чепеларе Славка Чакърова, кметът на село Хвойна Наско Губеров, представители на местната власт и   благочестиви миряни.dsc 9130

      По време на „Причастния канон” Знеполският епископ Арсений припомни на събралия се в храма  народ Божи живота и делата на всеславния Илия и тяхното значение като пример за благодатен живот и днес.

     Викарният епископ преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

      След края на светата Литургия владиката отслужи водосвет в двора на храм „Св.прор.Илия”

      Многолетствие бе провъзгласено от  митрополитския протодякон Илиян Александров.