Новини

Храмовият празник на Баткунската света обител „Св. св. Петър и Павел”

  DSC00580    На 28 юни, в навечерието на храмовия празник на Баткунската света обител „Св. св. Петър и Павел” край с. Паталеница, Пазарджиша духовна околия, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, втори викарий на митрополита и игумен на манастира, отслужи Празнична вечерня с петохлебие. С него съслужиха манастирският брат йеромонах Йоаким, свещеник  Георги Димитров, ефимерий на Кукленския манастир "Св. св. Козма и Дамян" и протойерей Боян Кочев.

      Много поклонници изпълниха манастирския храм в навечерието на празника.  По време на вечернята епископ Яков отслужи и последованието на петохлебието за благословение и благопреуспяване на служещите и трудещите се в манастира и на дошлите за празника благочестиви миряни. Епископ Яков им благодари за духовната подкрепа и пожела всички да имат камъка на вярата и спасителната любов на първовърховните апостоли Петър и Павел.  

      След края на богослужението беше извършен водосвет.  Присъстващите бяха поръсени от епископ Яков със светена вода за телесно здраве и душевно спасение.

     На 29 юни, когато Църквата прославя светите първовърховни апостоли Петър и Павел, Баткунският манастир "Св. св.DSC00662 Петър и Павел"  отбеляза своя храмов празник с архиерейска св. Литургия. Богослужението възглави с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай Константийският епископ Яков, игумен на светата обител.  В съслужение с него бяха йеромонах Йоан, ефимерий на манастира "Св. Възнесение" в гр. Пещера, прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, секретари на Пазарджишка духовна околия, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик, свещ. Тодор Траянов, председател на храм „Св. Димитър“ гр. Пещера и свещ. Димитър Попов от катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик.

      Присъстваха областният управител на област Пазарджик г-н Стефан Мирев, кметът на с. Мокрище г-жа Лиляна Хаджиева, директорът на Центъра за специализация и професионална подготовка на МВР - гр. Пазарджик комисар Стоян Зайков и поклонници от духовната околия и цялата Пловдивска епархия. Много от тях увенчаха подвига на своя пост и покаяние със Светите Тайни на Тялото и Кръвта Христови.

 DSC00718    В края на богослужението епископ Яков се обърна към богомолния народ със слово на възхвала на първовърховните апостоли Петър и Павел, в което каза:

„Днес се събрахме в Божието име. Събрахме се, за да измолим от светите апостоли да ни водят по своите стъпки по пътя към Бога. Нека бъдем техни усърдни подражатели не само на думи, но повече на дело, така че и ние да станем живи камъни в зданието на Христовата Църква“.

      Тържеството завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

     През целия ден в светата обител се стичаха поклонници, дошли с вяра и любов да изпросят небесното застъпничество на светите първовърховни апостоли Петър и Петър.