Новини

Петдесетница и Св. Дух в Пазарджишка духовна околия

      На 4-и юни, Осма Неделя след Пасха, Светата Православна Църква отбелязва празника Петдесетница - великото събитие на слизането на Светия Дух върху апостолите. Този ден се смята и за рождения ден на Светата Църква.

     С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната св. Литургия в катедралния храм "Успение Богородично" в  Пазарджик беше възглавена от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на околията свещ. Боян Кочев и свещ. Спас Дичев от катедралата.

     В края на богослужението архиереят припомни библейските събития, описващи слизането на Утешителя. Викарният епископ освети икона на св. Серафим Софийски Чудотворец и каза: „Светият Дух не случайно е наречен Утешител – Той дава наистина утеха от трудовете и скърбите на всеки, който прибягва с усърдна молитва към Него. Ето, и в днешния ден Той ни изпрати своето благословение и образът на свети Серафим пристигна точно днес в храма. Така всеки ще може да прибягва към молитвеното застъпничество на светеца и в нашия храм“. Епископ Яков съобщи, че с решение на църковното настоятелство  в храма ще се постави маса, на която всеки би могъл да пише своята молитва и прошение в писмо до светеца.

    След светата Литургия беше отслужена и вечернята. По време на великия прокимен из храма бе разпръсната орехова шума, символ на слизането на Светия Дух, която богомолците да занесат по своите домове за благословение. Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и поздрави всички присъстващи с големия празник.

     На следващия ден - 5 юни, когато Православната църква чества третото лице на Св. Троица – Светият и Животворящ Дух Господен, с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков отслужи архиерейска св. Литургия в храм "Св. Троица" в с. Братаница. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Васил Спасов и свещ. Димитър Попов от катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. Молитвено участие в службата взеха свещеници от духовната околия.

    В края на утренята епископ Яков отслужи последованието на петохлебието, измолвайки от Всеподателя Бога здраве и благоденствие за жителите на селото.В своята проповед в края на Литургията архиереят разказа за слизането на Светия Дух над апостолите и завърши: „Днес ние живеем във времето на Третото Лице на Единния Бог – Бог Дух Свети. Всяка душа чувства Неговата благодат в Тайнствата на Църквата. Иначе за нас светото Кръщение по нищо не би се различавало от ежедневното къпане на детето. Ние обаче чувстваме, че това не е така. Светият Дух слезе и ще пребъдва с нас до края на времената. Затова нека участваме в Тайнствата на Църквата, за да се възползваме от великите Му дарове“.

    Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и поздрави всички жители на селото с празника. От името на църковното настоятелство и на енориашите председателят на храма отец Васил поднесе на архиерея прекрасен букет с цветя в знак на благодарност за молитвената подкрепа.

    Празникът завърши с многолетствие.