Новини

Св. Климент, архиеп. Охридски Чудотворец

dsc 8036   Със словата си ти поучи езичниците на Божията вяра, а с делата си се възвиси до божествения безпечален живот; с чудесата си просия пред ония, които пристъпват с вяра към тебе, а със знаменията преславно озари западните земи. Затова, Клименте, славим твоята божествена памет.

   На 25 ноември светата Православна Църква отдава богослужебна почит на свети Климент Охридски, един от светите седмочисленици, първоучител на българския народ.

   По повод празника на пловдивския храм, носещ името на свети Климент Охридски, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Божествена света Литургия.

   С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, храмовото духовенство и свещеници от града и страната.

   Песнопенията изпълни митрополитският хор „Свети апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

dsc 8342   По време на светата Литургия Знеполският епископ Арсений ръкоположи дякон Васил Драгнев за свещеник на Българската Православна Църква.

   Викарният епископ се обърна към новоръкоположения свещеник с наставлението винаги ревностно и открито да търси Христа и изтъкна колко отговорно е служението пред Бога и човеците. След светата богослужба в словото си за празника Знеполският епископ Арсений се обърна към многобройните присъстващи в храм „Свети Климент Охридски „ с думите:

„Особено в днешния ден ние трябва да си спомним и да не забравяме кои сме ние. Особено в днешния ден е важно да си припомним прославените от Бога родни светии, един от които е Охридският Чудотворец свети Климент. За неговата твърдост във вярата и за неговата преданост в Христа, за неговото архипастирско жертвено служение на родната ни света Църква, за това че той просветил, кръстил и възпитал нашите предци в Христовото учение, в евангелската истина, посял семето на евангелското учение, от което произлязло дървото на българската нация.

   Всеки човек оставя дълготрайна следа в историята на Църквата, но малцина са тези, които оставят следа в историята на Църквата чрез своите молитви и трудове.

dsc 8415   Един такъв свидетел за вярата оставил дълготрайна следа, както в гражданската,така и в църковната история - той е днес честваният Охридски Чудотворец архиепископ Климент.

   Със своята любов, чистота и смирение той достигнал още приживе авторитет на светител, архипастир, добър пастир, отобразявайки в живота си правотата на евангелското учение и идеала на живота в Христа.

   Неговата твърдост във вярата в православието, висотата на неговия дух се отличават в историята на Църквата.

   Широтата на душата му, щедростта му, смирението му винаги носят топлина на всяко вярващо сърце.

   Добре е да си помислим за нашия живот, да се постараем да се приближим до вярата на този светец, да се научим да не се боим от житейските трудности и обстоятелства, да прибягваме към Божията помощ и към неговите велики угодници.

   Пример, от който трябва да се вдъхновяваме, пример на вяра на доброчестина, пример за това как той отдал живота си за ближния, проповядвайки в живота си евангелското учение като равноапостолен мъж „– каза в словото си за празника на свети Климент Охридски Знеполският епископ Арсений.

   Викарният епископ поздрави с храмовия празник богомолците и преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.