Новини

Митрополит Николай носи Благодатния огън за цяла България в Пловдив

Митрополит Николай носи Благодатния огън

за цяла България в Пловдив

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще донесе благодатния огън за българските православни християни. В навечерието на Възкресение Христово – вечерта около 18.30 часа на Велика събота, самолетът от Йерусалим ще кацне на Пловдивското летище. Владиката ще донесе невеществения огън, духовници и миряни, дошли на аерогарата, ще могат да запалят свещите и кандилата си.

Светият Синод в заседанието си на 19.02.2014г., в пълен състав, като задълбочено и с подобаващо отношение обсъди въпроса за духовната нужда на православния български народ от благословението на чудодейния Благодатен огън, е определил Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, като представител на Българската Патриаршия, да вземе молитвено участие в Последованието на слизането на Благодатния огън на живоносния Гроб Господен, което се възглавява от Негово Блаженество Теофил ­­­Трети, патриарх на светия град Йерусалим и на цяла Палестина и светите земи на Велика събота – 19 април.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави Пасхалното среднощно богослужение в Катедралния храм „Успение Богородично” на 19 април от 23.30 часа, а на 20 април – Пасха Господня, ще отслужи и последованието на Второ Възкресение в митрополитския храм „Света великомъченица Марина” - от 11.00 часа.