Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейско богослужение

 

 

 

На 22 април, Трета Неделя след Пасха – на св. Мироносици,

с благословението на

Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай

Преосвещеният Знеполски епископ Арсений

ще отслужи

архиерейска св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” от 09:00 ч.

 

 

 

 

Представи се в Господа свещеник Петър Цолов

 

    dsc03324  На 15 април 2018 г. на 73-годишна възраст след кратко боледуване се представи в Господа йерей Петър Цолов.

  С благословението на Нетово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай опелото бе отслужено на 16 април - рождената дата на отец Петър, от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия свещеноиконом Атанас Манолов и свещеници от епархията.  

  Отец Петър е роден на 16 април 1945 година във Врачанското село Алтимир. След като се венчава, се премества да живее в град Панагюрище. До сетните си сили неуморно служи на Господнята нива в Панагюрска околия, обслужвайки през годините храм „Въведение Богородично“ и „Св. Георги“ в гр. Панагюрище и храмовете в селата Поибрене и Петрич. Последно Божият служител беше председател на храм „Св. Николай“ в с. Баня. dsc03339

 Свещеноиконом Атанас Манолов припомни добродетелите на своя събрат, отличавал се със своята кротост, благост и висока образованост.

 От своя страна епископ Яков преподаде архипастирските молитви на Високопреосвещения митрополит Николай над свещениците от Панагюрска околия и близките на покойника, уверявайки, че и той, както и митрополита, няма да забравят в молитвите си своя починал съслужител на Божията нива. Викарият призова Утешителя Дух Свети да даде утеха на близките и енорияшите от загубата на своя сродник и пастир.

  Бог да прости Своя служител и го приеме в Небесното Си Царство!

 

Архиерейска св. Литургия на Томина Неделя в Пловдив

 

      dsc 3666 „Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали” (Йн. 20:29)

  На 15 април, Втора Неделя след Пасха – Томина, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений. С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия,  свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при митрополията, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров, митрополитският дякон Ангел Ангелов и дякон Николай Ангелчев. Песнопенията изпълни  смесеният хор при храм „Св. вмчца Марина” с диригент Росица Димова. dsc 3960

  В последния ден на Светлата седмица многоброен богомолен народ дойде на светата богослужба, още подвластен на чудото на Христовото Възкресение и преизпълнен с  неотшумяваща пасхална радост. В Неделя на апостол  Тома, когато Църквата възпява  „доброто” неверие, всички с наведени глави изслушаха Евангелското повествование за явяването на Възкръсналия Господ Иисус Христос на апостолите в присъствието и на Тома (Йн. 20:26–29), станал след това един от най-ревностните Христови апостоли с неразрушима вяра в Господа. По време на светата Литургия Негово Преосвещенство епископ Арсений прочете проповед за днешния празник, в която се спря на неверието и скептицизма на съвременния човек, искащ  неопровержими доказателства за Божието битие.

 dsc 3927

 „Ние сме повярвали не защото сме видели Бога, но защото сме усетили Неговото живо присъствие в нашите сърца” – каза в словото си епископ Арсений, който нарече  присъстващите благочестиви миряни свидетели на Христовото Възкресение в света около нас.

  В края на богослужението викарният епископ преподаде светителския архипарстирски благослов на правоправящия архиерей на Пловдивска епархия – Високопреосвещения митрополит Николай заедно с молитвени пожелания за неотслабваща радост във Възкръсналия Победител на ада и преизобилна помощ свише в ежедневните трудове. Епископ Арсений поздрави всички с жизнеутвърждаващия и изпълнен с вътрешна сила и необорима правда поздрав: „Христос Воскресе!” 

 

Архиерейска св. Литургия на Томина Неделя в гр. Пазарджик

 

      dsc03187 В първата неделя след  Великден честваме паметта на един от дванадесетте Христови ученици – св. апостол Тома, който пожела да докосне раните на Спасителя, за да повярва в Неговото възкресение.  

  На 15 април, Томина Неделя, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай Преосвещеният Константийски епископ Яков възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. Николай“ в град Ветрен. В съслужение с владиката бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Любомир Чавдаров.  dsc03288

    Жителите на град Ветрен с нетърпение очакваха своя архиерейски наместник и го посрещнаха с букети от пролетни цветя. С благоговение те съмолитстваха с духовниците и преживяваха духовната радост от празника. Сред тях бяха кметът на община Септември г-н Марин Рачев и кметът на град Ветрен г-н Радослав Лютаков.

В своята проповед в края на богослужението епископ Яков припомни евангелските събития за срещата между възкръсналия Христос и Неговият ученик Тома.

 dsc03278Човешкото говорело в апостолите и те се страхували да не ги сполети участта на техния Учител и затова стоели заключени. Човешкото проговорило и у св. ап. Тома и макар че пребивавал с Христос, макар че станал свидетел на възкресението на Лазар, на чудото в Кана Галилейска, той поискал да се убеди. И когато сложил пръста и ръката си в раните Господни, той повярвал не в Христос, а в Неговото възкресение. В Христос, в очаквания Месия той вярвал от дъното на душата си. Но неговото изпитване е още по-убедително свидетелство за изпълването на старозаветните пророчества - че Христовото тяло е било на кръста, че ребрата Му са били прободени, че след тридневното пребиваване в гроба е възкръснал и победил смъртта чрез смъртта. Господ не отказал това свидетелство на своя ученик, но нарекъл „блажени“ не тези, които като него видяха, а онези, които без да са видели Христа и Неговите рани, са повярвали в Него. Това сме всички ние, православните християни, които не сме били свидетели на събитията, не сме видели Бога с телесните си очи, не сме сложили пръста си в раните Му, а четем Евангелието и основаваме вярата си на него, виждайки с духовните си очи и усещайки невидимия Бог със сърцето си.

  Братя и сестри, по Божията милост се изпълни и моето желание в първата седмица след Пасха да дойда да отслужа светата Литургия в този прекрасен храм, посветен на великия чудотворец св. Николай, чиято небесна помощ и закрила да потърся. Да попрося и вашите молитви, защото където са двама или трима събрани в името Господне, там е и Господ сред тях. Нека Той никога да не напуска сърцата ни. Нека със същата вяра, със същото усърдие да вървим по благодатния и спасителен път, който води към Небесното Царство. Нека не забравяме вярата си, да я носим достойно, да я браним и засвидетелстваме с делата си, та когато човеците видят доброто, което излиза от нас, да повярват и прославят нашия Отец Небесен. dsc03283

  Бог дойде на земята да ни направи синове Божии, да отвори заключения Рай и да може всеки от нас, който е повярвал без да е видял, да достигне вечното блаженство и спасението.  Той ни даде Своя мир и нека този мир да пребъде и между всички нас по благодатта на възкръсналия наш Спасител и Господ Иисус Христос“.

  Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на правоправящия архиерей на епархията Високопреосвещения митрополит Николай до предстоятеля на храма отец Любомир и енорияшите му. 

  Празникът завърши с многолетствие.

 

Архиерейска св. Литургия на Живоприемни източник в гр. Пазарджик

 

    dsc03125 От твоя неизчерпаем извор, Богоблагодатна, ти ме даряваш, вечно бликайки потоците на твоята неизказана благодат; а понеже свръх нашето разбиране си родила Словото, умолявам те, ороси ме с твоята благодат, за да ти пея: радвай се, спасителна вода!“

  Така Светата Православна Църква възхвалява Божията Майка в първия петъчен ден след славното Христово Възкресение. Тогава се отбелязва празникът „Пресвета Богородица - Живоприемни източник“. Той е свързан с обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича "Живоприемен източник". Първият петък след Пасха се превръща в истински духовен празник за възхвала на тази, която роди Живата вода – Христос. dsc03064

  В този светъл ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"  в Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С архиерея съслужиха секретарят на околията прот. Боян Кочев и енорийският свещеник Спас Дичев.

  Всички присъстващи на богослужението се поклониха на иконата с образа на Пресвета Богородица - всечистата Застъпница на човешкия род и преблагословен Източник на Живата вода, Която тече в живот вечен - нейния Син и наш Господ Иисус Христос. В края на светата Литургия дошлите в храма отново се поздравиха с пасхалния поздрав „Христос Воскресе!“ и отнесоха в домовете си радостта от пребиваването в Божия дом и молитвеното общение с Бога и Неговата пречиста Майка.