Молебен по случай новата учебна години отслужи Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай

 dsc 6865        На 15 септември Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен по случай началото на новата учебна година в Средно училище „Св. св. Кирил и Методий” в район „Западен” в Пловдив. В съслужение с него бяха свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.dsc 6856

        На богослужението, което бе част от тържественото откриване на новата учебна година, присъстваха областният управител на Пловдив г-н Здравко Димитров, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили” и началник на Пловдивския гарнизон, зам.-областните управители Петър Петров, Евелина Апостолова и Димитър Керин, кметът на район „Западен” Димитър Колев, директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий” Таня Николова, цялото ръководство и преподавателите в училището, както и стотици ученици и много родители, дошли за първия учебен ден на децата си.

   dsc 6945    Митрополит Николай се помоли Всеподателят Бога да погледне милостиво на децата от училището, да ги запази  твърдо в православната вяра, в душевна чистота и целомъдрие и да живеят в мир, радост и всяко благополучие.

        В края на богослужението архиереят на Пловдивска епархия се обърна към всички с приветствено слово, като взе отношение и по казаното от директора на училището при откриването на тържеството. Г-жа Таня Николова обърна внимание на факта, че преди две години пропуск в българското законодателство е оставил извън училище изучаването на българските народни танци. „Те са неделима част от българския дух”, подчерта г-жа Николова, която обяви, че от тази година – след упорита борба - вече има приети ученици в специалността „хореография на народните танци”.

 „Аз бих подчертал още един пропуск на българския законодател – това, че няма православно вероучение все още в българското училище – каза Високопреосвещеният митрополит Николай. - Недоумявам защо българската държава не желае българските деца да научат 10-те Божи заповеди, че е грях да се краде, че е грях да се лъже,  че е грях да се обижда и че на фона на огромния кръгозор от познания, които придобиват нашите деца в българското училище, липсва фундаментът – възпитанието. Липсва онзи предмет, онзи един час в учебната програма седмично, в който децата да научат Пътя, Истината и Живота, да се възпитат в добродетелите на вярата, да бъдат кротки, търпеливи, добри, солидарни, човеколюбиви, състрадателни и милосърдни.dsc 7050

Колко хубаво ще е да има един учебен час, за да могат децата да се научат безопасно да вървят не само по пътищата земни, но и по пътя на живота, за да не претърпяват катастрофи, да научат верния път на вярата и доброделта. Моля Бог вседушевно да дари нашите мили деца с духа на разума и премъдростта”.

      Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров. Митрополит Николай благослови всички учащи и учащи се в СУ „Св. св. Кирил и Методий”. Владиката поръси със светена вода събралите се в двора на училището ученици, учители, родители и гости на тържеството.

dsc 7115     Високопреосвещеният митрополит Николай взе участие и в първия учебен час на първокласниците, който бе свързан с безопасното преминаване по пешеходна пътека и пресичане на улица. Владиката заедно с областния управител г-н Здравко Димитров и бригаден генерал Явор Матеев преведоха няколко деца по пешеходната пътека пред училището, като им обясниха внимателно как сами да минават безопасно до отсрещния тротоар.